volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
K-R, dziwny dźwięk w filmach
Czy też macie tak, że jak w jakikolwiek sposób skonwertuję filmik nakręcony kredką,
to na nagraniu (dźwięk) pojawia się takie 'pykanie', około 1-2x / sek ?

Jakikolwiek bym kodek audio nie wybierał, to i tak się to pojawia, i nie potrafie sobie z tym poradzić.
Na pc korzystam z ffmpeg, ale np. jeśli wgram orginalny plik na youtube, to także to pykanie się pojawia :|.

W orginalnym pliku tego pykania nie ma

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
w k-5 jest to samo...

wydaje mi się, że to problem z niepoprawnym odczytaniem kodeka, w którym jest zapisany orginalny dźwięk, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, jakim kodekiem jest zapisywany dźwięk w k-r / k-5

niby to jest pcm_s16le (16bit, little endian, signed) , 32 000 Hz, bit rate 512 Kbps, 1 kanał, ale nawet jak dam, żeby zapisał w tym samym formacie dźwięk, to pojawiają się te trzaski (jak z gramofonu). Plik pojawia się natychmiastowo, więc pewnie nic nie przetrwarza, tylko zapisuje od razu, ale kurde trzaski są :-( .

[ Dodano: 2011-11-11, 22:00 ]
jedyne co daje czysty dźwięk to eksport samego dźwięku do .wav w np. virtualDub, ale potem z tego się tylko pojawią problemy z synchronizacją, jeśli by wyodrębnić dźwięk, a potem go dołączyć spowrotem, do już skompresowanego nagrania :-|

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Po prostu Pentax dziwnie zakodował dźwięk i jak nie ma się w systemie zainstalowanego odpowiedniego dekodera to powstaje "pykanie".

dobrze ze optyczni tego nie sprawdzali bo pewno ostro by ocene obnizyli za to..

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
paradziqs napisał/a:
w k-5 jest to samo

W moim nic nie pyka.

romeoad, wrzucales na youtube?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Nie wrzucam na yt. Wrzucam na vimeo. I nic nie pyka.

romeoad, spróbuj wrzucić na Youtube, albo przekonwertować plik ffmpeg'iem
(dla Win 64b http://ffmpeg.zeranoe.com...win64-static.7z ).

Nie wiem jak w K-5, ale w kredce nie ma możliwości wyboru, w jaki sposób jest zapisywany dźwięk.

http://www.youtube.com/watch?v=qVoS2zGHAa8

http://www.youtube.com/watch?v=dX9Zw-a8cLM

http://www.youtube.com/watch?v=uW3-dr1eyE8

kazdy w innej rozdzielczosci, na wszystkich sa charakterystyczne trzaski.. na szczescie k-5 to dla mnie jedynie aparat do robienia zdjec..

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Trzeba wyłączyć SR. U mnie w K-X pomogło.

Pablo_P-ce  Dołączył: 19 Sie 2011
Ja po prostu zmieniłem odtwarzacz video... Na kodekach K-Lite Mega i każdym playerze z nich korzystającym, jest pykanie. Na VLC wszystko w porządku więc go polecam, przynajmniej do tych filmów z Pentaxa.

Pablo_P-ce, sęk w tym, że w ten sposób ostatecznie nie rozwiązujesz problemu, i chociażby youtube niszczy ten dźwięk.

Na razie jedynie Corel Video Studio Pro x4 dobrze obsługuje te filmy, i bez problemu je normalnie zapisuje, także potem można nawet bez problemu na youtube wrzucić lub ffmpegiem przekodować ;)

Mnie filmy z K-X z wyłączonym SR nie pykają wyświetlane na XBMC. z SR pykają, nie piszę o odgłosie grzechotki samego SR-a. Na pewno kodeki? jeszcze potestuje.

jutro sprawdze.. chociaz wydawalo mi sie ze SR mialem wylaczone przy kreceniu..

Żeby było smieszniej: tak miałem wczoraj wyswietlałem takim softem XBMC. I film z sr pykał 2 pozostałe bez sr nie. dziś własnie przed momentem 2 filmy z i bez sr na media clasic z kodeku k-lite mega codeck pack nie pykało za to jak wyswietliłem w XBMC obyswa pykały. Zwariowałem . To jeszcze nagrałem 2 z i bez SR i ani na XBMC ani na Media clasic juz nie pykają. Jak by samo się dostosowało naprawiło, i co Wy na to...ps. nie wiem czy ten xbmc korzysta z własnych codeków czy z wgranych w system. Mam od lat paczkę k-lite mega codeck pack.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
no i ma ktoś pomysł na to cykanie ??

oryginalny plik nie cyka na WMP i MPClasic, za to cyka w wewnętrznym odtwarzaczu FreemakeVC, po konwersji za pomocą FreeZune i FreemakeVC cykanie słychać we wszystkich odtwarzaczach.

Pablo_P-ce  Dołączył: 19 Sie 2011
Wczoraj nagrałem film bez SR ale cykanie dalej jest.. oczywiście oprócz odtwarzania w VLC i Windows Media Classic. Mam nadzieje że Pentax wyda nie długo nowy soft z odpowiednimi poprawkami...

Wątpię, żeby pętaks dodał jakiś nowy soft do K-r'ki, podobno już nie produkują tych aparatów :(

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Czy przypadkiem do K-x czegoś nie wypuścili już po zaprzestaniu jego produkcji ?

Skocz do: