Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
No ja na przykład pierścień zoomu trzymam cały czas tak czy inaczej.
W razie czego momentalnie mogę zmienić przybliżenie :)

stachu74  Dołączył: 25 Sie 2007
Yaner mam dokładnie tak samo w moim egzemplarzu, więc to chyba norma. Zdążyłem się już przyzwyczaić.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Po to jest blokada, żeby sie sam nie zoomował. ;-)
Niestety jak sie chce cos szybko ustrzelić to ta blokada jest zdecydowanie za mała. :evil: trudno ja wyłaczyć.
Największym problemem, jaki ja mam z tym obiektywem jest to, ze on po prostu zasysa wszystkie syfy. Jednym z powodów zakupu była niechęć do zmiany obiektywów w turystycznych warunkach, wiec teraz w tych warunkach musze dmuchać w matryce :evil:

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
Jesli na jednym aparacie obiektyw ostrzy i zdjecia sa ok to na drugim bedzie tak samo? Czy jest taka mozliwosc, że na jednej puszcze wszystko bedzie ok, a na drugiej bedzie FF, mydło itp?
Nalezy obiektyw testowac pod dana puszke?

Dotyczy to akurat dokladnie sigmy 17-70, stad pytam tutaj.

Przemek

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
MusicMan napisał/a:
Jesli na jednym aparacie obiektyw ostrzy i zdjecia sa ok to na drugim bedzie tak samo?
Niekoniecznie.
MusicMan napisał/a:
Czy jest taka mozliwosc, że na jednej puszcze wszystko bedzie ok, a na drugiej bedzie FF,
Tak.
MusicMan napisał/a:
Nalezy obiektyw testowac pod dana puszke?
Otóż to!

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
witam, też sie podepnę pod watek. Używam aktualnie tamrona 18-250, pierwowzoru wspominanego tutaj pentaxa. Kupiłem ze względów tutaj wymienianych - niechęć do wymiany szkieł w warunkach turystycznych, pełny zakres ogniskowych pod ręką w razie takiej potrzeby, stosunek ceny do możliwości. Pomału jednak dojrzewam do wymiany na kilka lepszych szkieł.
Pytanie - co w końcu z tą sigmą 17-70? jak sie ma do tamrona na tych ogniskowych? testował ktoś?

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
korkotrampek, - juz fajny zumik masz - jak ci zalezy teraz na jakosci, to skup sie teraz na stałkach.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
hmmm, myślisz? bo czasem jasny zumik by sie przydał, a ten tamron niestety taki nie jest... zacząłem poważnie myśleć nad tamronem 28-75 2.8

biuroman  Dołączył: 03 Sie 2010
Witam

Podepnę się pod temat .
Czy używa ktoś tamrona 28-75 f2.8
z K-7 :?:

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Jak się ma jakość zdjęć z pentaxa 18-250mm do dwóch kitów długiego i krótkiego. Czy 18-250mm jest szkłem pokroju kitów, czy może lepszy/gorszy?

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
tomek8723 napisał/a:
Jak się ma jakość zdjęć z pentaxa 18-250mm do dwóch kitów długiego i krótkiego. Czy 18-250mm jest szkłem pokroju kitów, czy może lepszy/gorszy?

na pewno bardziej uniwersalny :) jak dla mnie przeciętnego fotoamatora różnice w fotkach nie zauważalne. Jedynie co to kity są troszeczkę szybsze przy ostrzeniu

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Mam to szklo juz trzy lata (?) i intensywanie uzywam ze wzgledu na "wyjazdowy tryb pracy" :-)
szkla wystarczy nawet na zdjecie do kalendarza P@PL :evilsmile: ale jedna duuuuuuza wada.
Mialem juz tyle brudu, wlosow i plam ze skondensowanej wody (tropiki-A/C) ze po trzech latach niestety nie dalo sie juz robic zdjec - ilosc stepelkow przekraczala mozliwosci LR a siedziec w PS nie ma sensu nad kazda wakacyjna fotka. Obiekty jest mistrzem swiata we wciaganiu brudu.
Rozbiorka szkla pokazala inne wady (korekcja osi optycznej wykonana typowo po japonsku :evilsmile: i na razie obiektyw nie do uzycia - patrz watek - naprawa szkiel.
Teraz metoda prob i bledow probuje to ustrojstwo zlozyc a na dodatek jest nadal brudny bo nie mam juz odwagi dalej go rozkrecac.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
dzięki za odpowiedzi

Skocz do: