webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Na jakiej przeslonie przechowywac obiektyw?
Niby glupie pytanie, ale chce sie upewnic:

obiektyw nalezy przechowywac z przymnieta maksymalnie przeslona, aby uniknac ew. naprezen materialu (w przeciwnienstwie do przyslony maksymalnie otwartej)

czy tak?

ps. nie liczy sie, czy te naprezenia sa male, czy bardzo male, czy znikome ;) liczy sie tylko, w 'ktora strone' ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
webjay napisał/a:
obiektyw nalezy przechowywac z przymnieta maksymalnie przeslona, aby uniknac ew. naprezen materialu (w przeciwnienstwie do przyslony maksymalnie otwartej)

Na otwartej. Ale to nie ma sensu - chyba ze w ruskich 'awtomatach' i ogolnie aparatach, ktorych nie wolno bylo zostawiac z naciagnieta migawka, bo wschodni bracia nie mieli dobrej stali na sprezyny.... ;-)

no wlasnie. wystarczylo dodac wykrzyknik przed moje stwierdzenie i wszystko byloby zgodne z prawda [*] ;) dziekuje za informacje :)

[*] ps. wykrzyknik w wielu jezykach programowania oznacza zaprzeczenie, jak w algebrze boole'a znak ~. czyli: !prawda=falsz; !falsz=prawda; ~prawda=falsz; ~falsz=prawda.

[ Dodano: 2007-06-21, 01:45 ]
chociaz zdurnialem... przykrecam stalke na 4.0 i jak ciagne za dzyndzel (czyli otwieram), to czuje ze naciagam (a nie popuszam)... a zgodnie z tym co mowisz alkos, to powinno byc niby odwotnie - tj. dzyndzel powinien chciec wrocic do pelnej dziury, a nie na odwrot.

[ Dodano: 2007-06-21, 01:46 ]
ok, juz lape. przeciez jak skrece na pelna dziure, to nic mi sie nie napreza, bo sie dzyndzel blokuje... tak?

[ Dodano: 2007-06-21, 01:47 ]
cholera, ale to ze sie blokuje nie oznacza, ze sprezynka sie nie napreza... wiem, dylematowiecem jestem ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
webjay napisał/a:
chociaz zdurnialem... przykrecam stalke na 4.0 i jak ciagne za dzyndzel (czyli otwieram), to czuje ze naciagam (a nie popuszam)... a zgodnie z tym co mowisz alkos, to powinno byc niby odwotnie - tj. dzyndzel powinien chciec wrocic do pelnej dziury, a nie na odwrot.

Cholera, sam zdurnialem. Rozbieralem kilka SMCków i tak mi sie zapamietalo jakos... a teraz nie mam juz zadnego zeby sprawdzic :-/

=] ma sie ten analityczny umysl (pelny dylematow) ;)))))) jutro lepiej pomyslimy, tymczasem uciekam spac.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
na zamkniętej, sądząc po obiektywach z przesłoną ustawianą z korpusu, w stanie spoczynku mają najmniejszą dziurę

Skocz do: