l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Krok 1: Wydruki do formatu 210 x 297 mm (A4)
Krok 2: Nie potrzebuję obiektywu zoom.
Krok 3: Chciałbym / Chciałabym zachować właściwe proporcje między ceną, a jakością działania aparatu.
Krok 4: Chciałbym / Chciałabym mieć aparat oferujący rozmaite ustawienia, które mogę kontrolować.

Przykro nam ... żaden aparat nie odpowiada Twoim potrzebom. Prosimy, by powtórzyć procedurę i raz jeszcze wybrać kryteria.

LOL myslicie ze ilu Pentaksiarzom Olympus odmowi obslugi? ;-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Twój wybór:
Krok 1: Wydruki do formatu 105 x 148 mm (A6)
Krok 2: Tak, 4-krotny zoom lub większy
Krok 3: Poszukuję taniego rozwiązania.
Krok 4: Chciałbym / Chciałabym mieć prosty aparat z niewieloma parametrami, które można kontrolować samemu.

Przykro nam ... żaden aparat nie odpowiada Twoim potrzebom. Prosimy, by powtórzyć procedurę i raz jeszcze wybrać kryteria.

moje wymagania są przyziemne, a tu wielki zonk, dochodzę do wniosku, że Olek nie lubi Diehardów

zinek2005  Dołączył: 18 Cze 2007
wczoraj odwiedzilem auchan i popatrzylem lustrzanki. Niestety wpadl mi w oko nikon d40 i chyba go kupie, szkoda ze nie znalazlem zadnego pentaxa czy samsunga. fajny byl jeszcze eos400d, ale za duzy troche. jak myslicie czy d40 bedzie dobrym wyborem, czy moze lepiej zamowic na allegro nikona d50?? czy nikon d50 znacznie przewaza rozmiarami d40??

vector  Dołączył: 02 Maj 2006
"Jak już będziesz miał pełen obraz tego wszystkiego, to podlicz to sobie i dokonaj wyboru. Nie patrz na kolege, forum (i tak Cie zablokują ;-) ) wybierz to co Ci dobrze leży w ręku i spełnia Twoje oczekiwania i z czym dobrze się czujesz. Jak wybierzesz Canona z mega shitowym szkłem to też będzie dobry wybór! "

zinek - nikt nie podejmie za Ciebie decyzji, a jak to zrobią odeślą Cie po K10D, ja po E-330 lub E-510. A Tobie się spodobał Nikon, a do nikona są tanie stałe standardowe szkła <1000 zł w Vobisie widziałem.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zinek2005 napisał/a:
czy d40 bedzie dobrym wyborem

Z tego co wiem, to pasują tylko obiektywy z własnym napędem AF, a więc drogie. D40 nie ma silnika do AF.

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
D40 niema także bracketingu i podglądu głębi ostrości - bardzo pozyteczne rzeczy

:-) wychodzi na to, ze D40 ma tylko ładny napis NIKON :mrgreen: i fajny pasek :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
vector napisał/a:
:-) wychodzi na to, ze D40 ma tylko ładny napis NIKON :mrgreen: i fajny pasek :evilsmile:

bo D40 jest dla prawdziwych fotografów - nie ma nic, a zdjęcia robi ;-)

kurde ale kusi no ;-) E-500 ma bracketing + bracketinh balansu bieli, + możliowść regulacji balansu bieli + ręczne ustawianie temperatury w Kelwinach w całym zakresie, wywoływanie rawów (ORWów, TIFFów), podgląd głebi ostrości (programowany przycisk - 3 funkcje) po zaaplikowaniu xDPicture dodatkowe funkcje jak panorama + dodatkowa edycja zdjęć, korekcję flesza wbudowanego, co n tam jeszcze ma... wszystko ma ;-) Fajny pasek, osłone tulipanową, SW i ładne pudełko ;-) No i kosztuje 1888zł w Vobis, a na alledrogo ok 1750zł. No i masz do wyboru karty CompactFlash i xDPictute. Więc możesz używać microdrive, SD, CF i, II, III ;-)

vector napisał/a:
kurde ale kusi no ;-) E-500 ma bracketing + bracketinh balansu bieli, + możliowść regulacji balansu bieli + ręczne ustawianie temperatury w Kelwinach w całym zakresie, wywoływanie rawów (ORWów, TIFFów), podgląd głebi ostrości (programowany przycisk - 3 funkcje) po zaaplikowaniu xDPicture dodatkowe funkcje jak panorama + dodatkowa edycja zdjęć, korekcję flesza wbudowanego, co n tam jeszcze ma... wszystko ma ;-) Fajny pasek, osłone tulipanową, SW i ładne pudełko ;-) No i kosztuje 1888zł w Vobis, a na alledrogo ok 1750zł. No i masz do wyboru karty CompactFlash i xDPictute. Więc możesz używać microdrive, SD, CF i, II, III ;-)

oooo kochany, a Ty wiesz co ofruje 1D Mark III? :->

[ Dodano: 2007-06-21, 13:51 ]

obsikali go zupełnie jak naszego Pentaxa ;-)

[ Dodano: 2007-06-21, 13:52 ]
http://www.flickr.com/pho...02545505&size=o

Pentagram napisał/a:
oooo kochany, a Ty wiesz co ofruje 1D Mark III?
jak robi kawe i tosty na śniadanie to biore :-D Jak będzie jeszcze podawał chłodne piwo to wymienie za żone :mrgreen:

Co do tego Olka to jeszcze dodam, że nie istnieje problem zakurzenia, pyłków ma matrycy. Są dostępne wszystkie tryby pracy AF. Jedyny mankament (do którego się można przywyczaić) to wizjer ale o czym mowa - najlepszy wizjer jest w starych pentaxach, niokonach, canonach więc o czym mowa ;-)

vector napisał/a:
jak robi kawe i tosty na śniadanie to biore :-D Jak będzie jeszcze podawał chłodne piwo to wymienie za żone :mrgreen:

baaaa, zajrzyj tutaj:
http://www.flickr.com/photos/kieron/91371344/
mój ulubieniec, zwróć szczególną uwagę na najniższy rząd przycisków

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
vector napisał/a:
ręczne ustawianie temperatury w Kelwinach w całym zakresie

:lol: Jak na biwaku wyjdzie propan-butan to ustawiasz na 373 Kelwiny i wodę na herbatę zagotujesz :mrgreen:

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007

vector napisał/a:

podgląd głebi ostrości (programowany przycisk - 3 funkcje)

eee w k100 jest pod palcem od razu

vector napisał/a:

Fajny pasek, osłone tulipanową, SW i ładne pudełko ;-)

a k100tka ma czarne pudełko i czerwony napis na pasku - wygląda się prawie jak profesjonalista z Nikonem !

vector napisał/a:

No i masz do wyboru karty CompactFlash i xDPictute. Więc możesz używać microdrive, SD, CF i, II, III ;-)

a walizka na te wszystkie wynalazki jest ?
:mrgreen:

GrzegorzQ napisał/a:
a walizka na te wszystkie wynalazki jest ?
nie uwierzysz ale to wszystko wchodzi do jenej puszki :mrgreen:

Ale zabiłeś mi ćwieka, ten profesjonalny czerwony napis. Jak ja będę wyglądał? Jak ostatania lama z amatorską lustrzanką DSLR :mrgreen: A jak wyjme Bronke to jeszcze gorzej :mrgreen: Auuuu boli ide do domu 8-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
moze ja jakis dziwny jestem, wole raczej wieksza matryce (ze wszystkimi tego konsekwencjami) i duzy wizjer niz mozliwosc uzywania kart xDPictute, o ktorych nigdy nie slyszalem i pewnie niepredko uslysze

i jeszcze jedno pytanie do przedstawiciela handlowego Olympusa: dlaczego

vector napisał/a:
nie istnieje problem zakurzenia, pyłków ma matrycy
?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
vector napisał/a:
do nikona są tanie stałe standardowe szkła <1000 zł w Vobisie widziałem
Chyba w Erze, a nie w Vobisie. Z własnym silinkiem? Bo wątpię, czy pytaczowi marzy się manualne ostrzenie.

Nikon D40 to dobry wybór, dla kogoś kto albo chce pozostac przy kicie, albo ma sporo kasy na szkła AF-S

znowu się zrobiło poważnie, to czas sobie iść... :-/

Skocz do: