jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Obróbka RAWów w LR potem w PS do JPG
Tak bym chciał zapytać bardziej doświadczonych o radę.

Co jakiś czas mam do obrobienia kilkaset RAWów. Cel? Druk do różnych rozmiarów i jpg w pełnej rozdzielczości.

RAWy zaczynam w LR (2,5), finalna obróbka (czasem poziomy, konwersja do BW, maskowanie, plamkowanie, retusz, wyostrzanie) i zapis w PS (3).
Oba programy mają zwoje zalety. Znam oba na tyle pobieżnie, że nie potrafię działać w 100 procentach w LR i w 100% w PS.

Jakie są Wasze doświadczenia? Workflowy?

Próbowałem różnych dróg:
RAW w LR do JPG, a JPG w PS. Minus? O wiele lepiej pracuje mi się z kolorem w LR niż w PS.
RAW w LR do TIFF (mamy dobry jakościowo plik, który można edytować w obu programach w tym samym czasie bez konieczności tworzenia kopii), TIFF w LR i PS, zapis do JPG w PS. Minusy? TIFFy są ogromne i zabijają mi komputer.
RAW wstępnie w LR do jpg, potem obróbka JPG w LR oraz dochodzącym PS. Minusy? Co z jakością?

Czego mi brakuje? Możliwość trzymania cały czas otwartego LR i z doskoku edytowanie potrzebnych rzeczy w PS i bieżąca synchronizacja najlepszych jakościowo plików. Tak żeby nie tworzyć miliona kopii. Nie mam na to miejsca na dysku.

Mam nadzieję, że łapiecie moje dylematy. Może potraficie wychwycić jakiś błąd w mym rozumowaniu i wyprowadzić mnie z błędu?

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
co prawda nie pracuję w LR, stąd mój post może być trochę "obok" tematu, ale korzystam z ACR. W moim przypadku praca nad rawem wygląda tak że w PS wykonuję wyostrzanie juz po przeskalowaniu zdjęcia do docelowej rozdzielczości. Natomiast inne poprawki wykonuję jeżeli nie jestem zadowolony z efektów dał mi ACR. W ACR (podobnie jak i w LR) brak jest możliwości dobrania się do kanałów koloru, w zwiazku z tym w pewnych sytuacjach PS jest zbawienny.

Myslę sobie że jeśli obróbka w LR Cię zadowala to na tym powinieneś poprzestać. Nie widzę sensu aby kierować plik do PS tylko po to aby zapisać go w jpg. Jeśli natomiast zdjęcie wymaga specjalnego potraktowania to w PS lepiej otwierać plik zapisany w formacie bezstratnym, wówczas nie tracisz na jakości w związku z kompresją jpg

Maka133  Dołączył: 18 Lis 2011
jorge.martinez,

Chyba utrudniasz sobie życie :) LR dawno wywaliłem bo tylko mota a wszystko to można zrobić w PS .. wstępne wołanie (podstawowe) tylko i wyłącznie Raw Camera i do PS ... Do barwy przydaje się color efex pro do bw silver efeks pro .. każdą operację decydującą na warstwie . Finalną zapisuję w PSD chyba każde Adboe to otwiera, mam zapis negatywu + wszystkie warstwy więc pełną kontrole nad plikiem wsadowym i wyjściowym .. Taki plik waży mi w pełnej rozdzielczości w granicach 50mb ale z dużą rozpiętością niektóre tylko 10mb ... do publikacji tylko skalowanie i kompresja tego PSD wedle potrzeb i gotowe. Tiff chyba zajmuje sporo więcej i nie wiem jak z warstwami nie pamiętam

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
U mnie LR od poczatku prawie do konca, od RAWa az do JPGa z minimalna kompresja, ustawienie kolorow, wyrownanie, jakies lokalne edycje, wszystko co mozna zrobi w LR. Tylko ewentualnie potem poprawienie finalnego JPGa w GIMPie (np. stempelek, usuniecie jakiegos elementu typu paproch, odstajacy kosmyk i takie tam).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Taką kosmetykę też można zrobić w LR.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk, nie kazda taka lokalna interwencja dobrze wychodzi, aczkolwiek czesto wystarcza, ten stempelek w LR jest jednak dosyc ograniczony.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Podstawa to selekcja.
Gdzieś już o tym było na forum...
Z każdej sesji wybieram max 12 fot. Wybieram w LR, oceniając gwiazdkami. Dalej zajmuję się tylko wybranymi.
Na tyle, na ile można, obróbka w LR.
Następnie eksport do *.PSD (zajmuje mniej miejsca z warstwami niż *.TIFF).
Reszta pracy w Elementsie.
Jeżeli brakuje Ci edytowania pliku *.PSD z doskoku, przejdź na edycję na warstwach dopasowania.

Może na kolejnym PPD zrobimy jednak jakieś warsztaty? Ale tak, by wymieniać się doświadczeniami, a nie na zasadzie wykładu.
Może też przerobimy raz jeszcze kwestię przetwarzania wsadowego, skoro ma to dotyczyć kilkuset RAWów..

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Przede wszystkim w Lr nie ma warstw, więc bardziej skomplikowana obróbka to tylko Ps albo coś o podobnych funkcjach: ja używam Pixelmatora - znacznie tańszy a efekty daje zbliżone.

PS jest niemiły z wyglądu ale za to rozbudowany kombajn .. Troszkę mija się mz używania LR i zapisu a potem odpalania tego w PS w celu dalszej edycji.. Nie łatwiej wywołać w Camerze .. tam tylko najważniejsze funkcje od ekspozycji po balans i nic selektywnie bo się nie da :)) a ogarnąć 100% PS niż pracować w 2 podobnych edytorach ?? to tak trochę jakbym zagotował wodę na gazie a po dosypaniu kisielu przelewał do innego garnka i wstawił na kuchence elektrycznej :mrgreen:

Warstwy ułatwiają pracę bardzo mocno :-B

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Maka133 napisał/a:
Troszkę mija się mz używania LR i zapisu a potem odpalania tego w PS w celu dalszej edycji..

Mija albo i nie mija. Ja zwykle kończę obróbkę na Lr. W pozostałych 2% przypadków odpalam dodatkowy program. Za to łatwość pracy z podstawowymi narzędziami: balans bieli, modyfikacja krzywej gamma, praca z histogramem - to jest znacznie łatwiejsze w Lr niż w Ps. Że nie wspomnę o różnicy w cenie :-)

topi  Dołączył: 09 Cze 2010
Hej, korzystam z lr3.4 i nie wyobrażam sobie pracy bez niego - chyba ze wysokiej klasy odpowiednikiem. Większość zdjęć obrabiam w lr pozatym synchronizacja ustawień pomiędzy zdjęciami. Fakt lr nie ma masek lecz coś w rodzaju imitakcji maski ps, ale w 90% wystarczy pozatym w ps wykańczania projekt - wycinania z tła itp. Do portretów podcięty jest portraitprofesional w lr. Rawy komentowane są do tiffa mi tak wygodniej. Co ma lr bś cr? Export do serwisów foto/stock. Poza tym kombinacje z drukowaniem. Uparty powie ze da sie to w ps zrobić. Owszem, lecz poco się ty/e męczyć. W lr prosty sposób na archiwizacje sesji na dvd, w ps chyba też się da. Chyba... cóż odpowiedzią jest to co chcemy osiągnąć i do tego dobrać narzędzia

LR to program dla fotografa. I chyba wszystko w tym temacie.
Poza tym duet LR-PSE jest znacznie tańszy od pełnego Shopa. Elements ma wszystkie potrzebne narzędzia... Nie widzę najmniejszego sensu wydawania kasy na Shopa z serii CS.
Ale o tym już było...

No widzicie chłopaki ... Jedni preferują PS inni LR ale że tak określę na wyłączność o tym też piszę .. od deski do deski na jednym kombajnie. Na 2 % to ja mogę się zgodzić ale na setki rawów jak w temacie ... hmmm no nie wiem

Michu napisał/a:
Podstawa to selekcja.
Gdzieś już o tym było na forum...

Ta, sam zakładałem wątek.
Michu napisał/a:
Z każdej sesji wybieram max 12 fot. Wybieram w LR, oceniając gwiazdkami. Dalej zajmuję się tylko wybranymi.
No ja też tak robię. Rzecz w tym, że akurat tutaj odbiorca wymaga większej liczby niż 12.

Michu napisał/a:
Następnie eksport do *.PSD (zajmuje mniej miejsca z warstwami niż *.TIFF).
Reszta pracy w Elementsie.
Jeżeli brakuje Ci edytowania pliku *.PSD z doskoku, przejdź na edycję na warstwach dopasowania.

Skorzystałem z tej rady i jestem bardzo rad. Co prawda mój komputer ledwie zipie od PDSów, niemniej przy sprawnym i pojemnym kompie taki workflow z pewnością się sprawdzi. Choć wciąż wiele czasu mi zabiera dostosowywanie serii zdjęć (pod względem krzywych oraz kolorów). Zapewne da się to robić w bardziej kontrolowalny sposób, a nie na oko. LR akurat do tego dobry, jednak warstwy dopasowania, których wcześniej nie używałem, ujęły mnie swoimi możliwościami. Więc po eksporcie do PDS i pracy z warstwami nie muszę już wracać do LR.

Horhe - będę nudny, ale od ustawiania poprawnych kolorów jest paleta Info. Dzięki niej nie robisz na oko.
Poza tym mając kilka zdjęć tak samo naświetlonych, możesz warstwy dopasowania przenosić między tymi plikami - to znacznie oszczędza czas (korygujesz jedynie maskę warstwy, gdy działałeś regionalnie).
Ale z tych rzeczy zrobimy sobie chyba warsztaty na PPD...

Michu napisał/a:
możesz warstwy dopasowania przenosić między tymi plikami
No!

Komp i tak pewnie by mnie ugryzł podczas takiej zabawy.

Cytat
Ale z tych rzeczy zrobimy sobie chyba warsztaty na PPD...

Zróbmy. Ja na następnym PPD zamierzam siedzieć na tyłku i gadać o fotografii, bez zbędnych wycieczek 3 godziny w aucie.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
jorge.martinez napisał/a:
Komp i tak pewnie by mnie ugryzł podczas takiej zabawy.

spróbuj. nie wiem, jakiego kompa masz, ale podejrzewam, że będziesz mile zaskoczony...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Właściwie to czemu nie obrabiasz rawów w Camera Raw?

Skocz do: