Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Obiektyw Canon do K10D ??
Witam,
Posiadam obiektyw systemu Canon EOS i ze swoim laickim podejściem zastanawiam się w jaki sposób podpiąć można go do mojej kadyszki. Da się? Szukałem tego typu adapterów na allegro ale niczego podobnego nie mogłem znależć.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Nie da się, mocowanie C ma większą średnicę.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Arczibandit, musisz wymontowac bagnet i zamontowac bagnet K.

milo, mówisz poważnie czy wodę lejesz? W jaki sposób chcesz zamienić bagnet?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Milo lałby wodę?
W życiu...

Zdano napisał/a:
milo, mówisz poważnie czy wodę lejesz? W jaki sposób chcesz zamienić bagnet?

Serio ale z przymruzeniem oka. To jest teoretycznie mozliwe, przeciez ogleglosci sa takie same, rozni sie tylko mocowanie. WIec jesli wykrecic by bagnet canona i przykrecic bagnet pentaxa to powinno byc ok, jak uda mi sie nabyc tanio jakis canonowy obiektyw to sproboje to zrobic.

milo napisał/a:
sproboje to zrobic

Obawiam się, że Ci się nie uda. Zamocowanie bagnetu, popychacz przysłony i podłączyć styki.
Przed podpięciem Pentaksa dobrze go ubezpiecz :roll:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zdano napisał/a:
Obawiam się, że Ci się nie uda.
ej tam, nie da. Operacja zawsze się udaje, tylko czasem pacjent...
Najwyżej troszkę na funkcjonalności straci, trochę automatyki poleci, trochę nerwów, no i ta ciągła podmiana C na K, K na C, to bardziej upierdliwe niż przejściówki M42 :-P
No i jeszcze jedna sprawa, podpięcie sigmy 100-300/4 spowoduje głośny trzask tłuczonego szkła, nawet jeśli wcześniej bagnet był mocowany specyfikiem o nazwie "płynny gwóźdź w tubce". :evilsmile:
zastanawiać się za to zaczynam nad tym, jak wpakować bez przejściówki retor szkło o średnicy filtra 77mm w bagnet K [no, niech będzie w C - łatwiej]
:evilsmile: :evilsmile: :evilsmile: pewien pomysł mam - na siłę :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
Serio ale z przymruzeniem oka. To jest teoretycznie mozliwe, przeciez ogleglosci sa takie same, rozni sie tylko mocowanie.
Canon ma mniejszą odległość bagnetu od filmu/matrycy (przejściówki m42 mają z kołnierzem i ostrzą na nieskończoność, a m42 ma taką samą odległość jak K).

http://www.graphics.corne...y-register.html

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Co ciekawe w drugą stronę podobno się da...!

http://www.allegro.pl/ite...k_rarytas_.html

Arczibandit napisał/a:
Co ciekawe w drugą stronę podobno się da...!

No co w tym ciekawego? Bagnet C jest wiekszy od PK...

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
e tam ostatnio naprawiłem sobie smc 80-320, musiałbym sprawdzić jak z Canonami, ostatnio z kolegą co ma canon 30d poszedłem w plener na rynek i miał niezłe szkiełko 70-200 4/L, to dopieo szybkość AF, mój smc 80-320, sto lat za...... nim jest, średni czas AF w ciemnych miesjcach miał poniżej 1 sek, lub dużo poniżej, mój pentax to uuuuuuuuuuuuuu szkoda pisać.
wiec jak by tak szło przerobić.................marzenia te duże i te maleńkie

no co każdy może pomarzyć .....

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
deel to klasa sama dla siebie - nie porownuj go prosze, do niczego :evilsmile: zwlaszcza do sredniej polki.

l_uka napisał/a:
deel to klasa sama dla siebie - nie porownuj go prosze, do niczego :evilsmile: zwlaszcza do sredniej polki.

Tylko czasem potrafi sie zesrac...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo, ekhm.....przynajmniej ujmij to jako cytat :roll:

Skocz do: