Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Polar liniowy i lustrzanki AF ....
No właśnie jak to jest z tą współpracą korpusów AF ze starymi filtrami liniowymi? Wszędzie piszą, że nie zawsze może działać poprawnie pomiar światła. Ale nie zawsze, to znaczy, że co? że z np. MZ-5N nie będzie z takim filtrem poprawnie działał, a np. taki Canon 350V będzie, czy jak? A pytam bo znajomy jedzie na wczasy i chce sobie pożyczyć ode mnie filterek polaryzacyjny CZJ jena (całkiem fajny - uzywam z ME super) i ja nie wiem czy mogę mu go dać. Ma zdaje się MZ30 czy MZ50 - juz nie pamiętam. Pomóżcie mi, bo mam nadzieję, że odwidzięczy mi się kiedyś pożyczając mi któryś ze swoich obiektywów :-)
Pozdrawiam

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
Marek napisał/a:
A pytam bo znajomy jedzie na wczasy i chce sobie pożyczyć ode mnie filterek polaryzacyjny CZJ jena (całkiem fajny - uzywam z ME super) i ja nie wiem czy mogę mu go dać.

dac mu mozesz, ale na jego ryzyko:>, groza mu np niezle niedoswietlenia, z analogiem bym sie na tak niepewny uklad nie pisal, inaczej z cyfra, po obejrzeniu efektu mozna skorygowac czas naswietlania i pstryknac jeszcze raz, z klisza moze byc 'male' rozczarowanie
pozdrawiam
kp

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Marek napisał/a:
No właśnie jak to jest z tą współpracą korpusów AF ze starymi filtrami liniowymi?

Używam takiego polara od dawna. Kupiłem okazyjnie B+W 67mm i pracował z zestawem MZ-5n + Tamron 28-75 (czyli 100% analog :). Żadnych problemów, żadnych skopanych z tego powodu zdjęć. Dodam, że tak w zasadzie to nigdzie nie znalazłem, dlaczego polar liniowy miałby cokolwiek zakłócać. zaczynam podejrzewać chwyt marketingowy - w końcu polary to najdroższy rodzaj filtrów.

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mertz napisał/a:
Dodam, że tak w zasadzie to nigdzie nie znalazłem, dlaczego polar liniowy miałby cokolwiek zakłócać

slabo szukales, poczytaj o lustrach polprzepuszczalnych w lustrzankach af
kp

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Sprawa wpływu polara liniowego na układ AF jest jasna, ale co z pomiarem światła ?
Czy w korpusach TTL (w tym cyfrowych), będą jakieś błędy ekspozycji ? Ktoś próbował ?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
PK napisał/a:
Czy w korpusach TTL (w tym cyfrowych), będą jakieś błędy ekspozycji ? Ktoś próbował ?
Błędów nie widziałem ale 1EV śwaitła zabiera :-(

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Marek, pomiar światła działa zawsze poprawnie. Problemy mogą być tylko z autofokusem. Pzdr

Skocz do: