Szmen  Dołączył: 12 Sie 2008
Zeiss Planar 85 1.4/Sigma 85 1.4/77ltd
Witam,
Czy któryś z forumowiczów miał styczność z planarem 85 1.4 zk, jak ma się on w porównaniu do sigmy 85 1.4 czy 77ltd?
Myślę że walka o 1miejsce (o zakup), mimowszystko, toczy się między 77ltd a s85 1.4, chociaż ciekawy jestem jak między nimi plasuje się zeiss.
Dziękuje za scalenie!

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Re: Zeiss Planar 85 1.4/Sigma 85 1.4/77ltd
Szmen napisał/a:
Witam,
Czy któryś z forumowiczów miał styczność z planarem 85 1.4 zk, jak ma się on w porównaniu do sigmy 85 1.4 czy 77ltd?
Myślę że walka o 1miejsce (o zakup), mimowszystko, toczy się między 77ltd a s85 1.4, chociaż ciekawy jestem jak między nimi plasuje się zeiss.
Dziękuje za scalenie!

Ani sigma ani pentax nie maja blizej do planara, tak blisko jak stoi planar do canona 85L.
Planar ma inna konstrukcje niz Lka, natomiast ma ta miekkosc jakiej nie maja 77 i sigma. Cenowo to sa rozne polki, L stoi najwyzej, pozniej planar, pozniej dlugo, dlugo nic. Nie rozumiem w ogole takich porownian -cenowych To juz lepiej poszukac dobrego Heliosa 40 a reszte tanich obiektywow w bajki wlozyc.

Dziękuje za odpowiedź! Nie ma mowy o porównaniach cenowych, chodzi mi bardziej o jakość obrazka i zastosowania praktyczne. Planar wydaje się być mniej ostry na pełnej dziurze niż Lka i Sigma i ostrzyć manualnie trzeba co pewnie najpierw będzie sprawiało problem w użytkowaniu. Zdecydowanie jest najlepiej zbudowany z powyższej trójki, ma lepszy bokeh od sigmy i kolorki fajne. (no i jest 400zł droższy :-D )

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarosław miał Planara na VI PPD - pewnie w adekwatnym wątku będą sample.
Gdyby nie chciało Ci się szukać:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=11001
A apropo miękkości eLki, będę musiał w końcu zrobić jakieś porównanie z Końdziowym szkłem...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Szmen, obawiam się, że niewiele osób może odpowiedzieć na Twoje pytanie. Mam Zeissa od chwili pojawienia się go na naszym rynku, ale nie miałem nigdy, ani Sigmy, ani 77ki. (Okazjonalne testy się nie liczą, bo niewiele wnoszą). Zeissa mogę porównywać jedynie z Canonem 85L, ale to zapewne Cię nie interesuje.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O ile dobrze pamiętam, ale mogę się mylić, to chyba Litol również go posiada.

Pentagram, Michu, dziękuje za zainteresowanie i za zdjęcia.
Udało mi się wygrzebać porównanie planara z Lka na cannon board, jest też interesujące porównanie planara z Vojtkiem 90 3.5 SL II na pentax forums. Najbardziej interesowałoby mnie jakieś porównanie z sigma 85, chociaż sam skłaniam się ku planarowi. Wnioski muszą poczekac do świąt i zobaczymy czy jakieś słowa staną się ciałem ;-)
Pozdrawiam!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Planar bardzo fajny, Ltd 77 bardzo fajny, każdy na swój sposób. Miałem oba, nie mam żadnego. Planar ma LoCA (aberracje w nieostrościach na zielono i fioletowo), Ltd ma purple fringing (fioletowe obwódki). Ale i tak są bardzo fajne. Z Planara zdjęć mam mało, gdzieś tu się walały po forum (w bokehu?), z Limiteda więcej. Jak chcesz coś konkretnego zobaczyć, to pisz, może znajdę. Zeissa sprzedałem gezebowi, nie wiem, jak jego odczucia.

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Szmen napisał/a:
Pentagram, Michu, dziękuje za zainteresowanie i za zdjęcia.
Udało mi się wygrzebać porównanie planara z Lka na cannon board, jest też interesujące porównanie planara z Vojtkiem 90 3.5 SL II na pentax forums. Najbardziej interesowałoby mnie jakieś porównanie z sigma 85, chociaż sam skłaniam się ku planarowi. Wnioski muszą poczekac do świąt i zobaczymy czy jakieś słowa staną się ciałem ;-)
Pozdrawiam!

Moim zdanie te wszystkie porownania/testy sa niewiele warte. Ja nie rozumiem jak mozna porownywac Cosine 90 z Planarem czy 85 L. To sa zupelnie inne obiektywy. Po pierwsze to nie daje sie porownac obiektywow manualnych z AFami. Pisza madrzy ludzie o aberracji, o roznicy w ostrosci centrum/brzegi, o tym od jakiej dzialki obiektyw jest ostry i robia porownania od dla przykladu 2.8 do 16.0 dla kazdej sztuki. To jest bez sensu. Kazdy z obiektywow nawet przy takiej ogniskowej bedzie sie inaczej zachowywal. Sa roznice w jakosci szkla uzytego do produkcji soczewek, sa roznice w budowie, sa roznice w odwzorowaniu kolorow. Nie mozna zrobic 2 takich samych zdjec na cyfrze ani na filmie. Zmienia sie swiatlo, a zmieniaja sie ciagle wszystkie parametry na przyklad na cyfrze WB a na filmie burzy wszelkie porownianie proces wywolywania negatywu. Przeciez nalezaloby najpierw zaczac od tego, ze producenci wysokiej jakosci obiektywow staloogniskowych wyznaczaja dla poszczegolnych modeli indywidualny zakres wartosci przyslony gdzie kazdy z obiektywow najlepiej "performuje". No to jak je porownywac. Wg mnie najlepiej mowic o tym jaki jest design i czy sie podoba czy nie. Nie wazne w jakim kolorze ma pasek. Inaczej co jakis czas czyta sie o tym ze jakis tam samjang czy inny korean jest tak samo dobry jak Planar. I wtedy wlasciciele tanich 85tek poklepuja sie po plecach i ciesza sie , ze maja lepszy sprzet w klasyfikacji cena do jakosci od jakiegos tam planara. Robcie fajne zdjecia i wszystko. Jak ktos ma odrobine talentu to sie obroni Heliosem 44. I jak testujecie obiektyw to zrobcie print lub odbitke. Ogladanie sampli na monitorze to nie jest zaden test. A swoja droga mam CZ Planara PK/A na zbyciu w idealnym stanie :0). Jak ktos chce sie dowiedziec to na pw.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
trumil9 napisał/a:
A swoja droga mam CZ Planara PK/A na zbyciu w idealnym stanie :0). Jak ktos chce sie dowiedziec to na pw.

Jeśli chcesz sprzedać to wystaw na giełdzie.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Też nie miałem obu w jednym czasie a 77 bardzo krótko więc trudno się mądrzyć , jedyna i to pewnie bardzo subiektywna ocena Planara vs Ltd - pentaksowym szklem wygodniej mi było kręcić bo jakos w 85 reka zawsze ucieka mi w przód gdzie jest gładki pierscień i dopiero cofniecie na ząbkowany pozwala na komfort pracy , nigdzie w sieci nie spotkałem takich wrażeń , wiec moze to tylko mój problem a moze nie czytalem zbyt wielu opisow ;) Jak juz trafie na ząbki to nawet udaje sie zlapać poruszajace sie obiekty

bo przy statycznych to nie ma problemu

Gdyby jeszcze w cyfrach był wizjer taki jak manualnych analogach ...

trumil9 napisał/a:
Ja nie rozumiem jak mozna porownywac Cosine 90 z Planarem
Tak między nami, jak Voigtlandera Lanthara 90 nazywasz Cosiną, to w równym stopniu powinieneś tak określić Zeissa Planara 85. ;-)

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
Ja miałem do Nikona wersję szczególnie ostrą. Nie miałem do czynienia z Sigmą 85mm/1.4 i 77ltd mówię od razu. Natomiast co chciałem powiedzieć- że jest to szkło dla szczególnych ludzi. Tzn. jeśli się mocno obrabia zdjęcia to wpływa się na kolory- kontrast (na mikrokontrast pewnie też). Zostaje tylko oddanie nieostrości, a i pewnie też nie zawsze... Między cajsem a samjangiem ludzie postronni (a czasem rozgarnięci też) nie widzą różnicy... Jeśli nie widzisz TY sam różnicy to powinieneś wybrać po obudowie, kolorze, rozmiarze. Uważam, że zdjęcie jest odbierane przez ludzi w tak różny sposób, że takie pytania choć częstę (MEGA CZĘSTE) nie powinny mieć miejsca ;) Ale rozumiem, co człowiek czuje przy wydaniu 3 kółek :P Sam wpisuje raz na tydzien w googlach "co lepsze".

Wiem, że niewiele wniosłem do tematu :D Dopiszę, że z lenistwa kupiłem 70-200mm/2.8.

...i jeszcze napiszę, że zdjęcia po obróbce (ci widzć) ;)

Skocz do: