maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
dyfuzor a la lumiquest za 3,50 z Liroja
Pomysł całkiem przypadkowy, zaczęło się w sklepie znanej sieci LM.
mżonka postanowiła sobie kupić "deskę do krojenia" , taką na wyjazdy lekką poręczną z siakiegoś tam tworzywa. Potrzymawszy toto chwilę w łapie, spostrzegłem wśród szerokiej gamy kolorów tegoż czegoś kolor biały. I tak narodziła się idea :-)

Wpakowałem do koszyka takie białe coś.

Do dyfuzora zaplanowałem użyć, czarnej szerokiej gumki, a narzędziem pomocnym miał być nożyk.

Za pomocą nożyka wyciąłem 2 otwory na gumkę.

Reszta jest dziecinnie prosta, wystarczy przewlec gumkę przez otwory, i złączyć oba jej końce, ja skorzystałem z opcji dla leniwych i po prostu zrobiłem węzeł.

Efekt

Zalety: lekki poręczny, zajmuje mało miejsca gdzieś w torbie.
Uwagi: Gumkę można zcisnąć mocniej wtedy po założeniu na lampę robi nam się ładniejszy kształt i lepiej do lampy przylega, ale wtedy gadżet nie jest płaski, można z mocowaniem pokombinować.

Koszt: Deska 3,50 pln + gumka
Zapraszam więc do LM :-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Cajmersko wygląda z tym otworem na gorze. Nie mów nikomu, po co on, tylko rób tajemniczą minę, jak będą pytać. Zobaczysz, za jakiś czas większość będzie miała takie otwory :mrgreen:
A jak zdjęcia? Nie spada z lampy? Jakby spadało to w miejscu gdzie styka się z obudową lampy można do odbłyśnika przykleić coś "gumowatego". Fajne.

maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
No można by gumkę przeplatać wykorzystując tą "dziurkę" tyle że jakoś mniej stabilne i pewne mi się to wydało. Akurat na środku lampy u góry mam rzepik tak że można i na dyfuzorze dokleić, ale raczej nie spada. Zdjęcia z tym czymś dorzucę jakoś.

Pozdrawiam

P.S. Dziurka mam nadzieję nie ma wpływu na jakość zdjęć :-D

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
maxbreak napisał/a:
P.S. Dziurka mam nadzieję nie ma wpływu na jakość zdjęć :-D
Ta dziurka jest clou programu, jak kropka nad "i" :-D Bez tej dziurki to nie byłoby to samo!

Skocz do: