plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Narado napisał/a:
Niestety nie mają

Dawno nie zaglądałem na ich stronę ale kiedyś dorabiali nietypowe na zamówienie.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Raynold1987 napisał/a:
Zdecydowałem się już na T70-200macro, a teraz zastanawiam się nad 90macro (się ma stypendium się ma dylematy 8-) ) - chciałbym zobaczyć jaka jest różnica w powiększeniu.
70-200 ma skalę odwzorowania 1:3 a 90-ka 1:1. Oznacza to że obraz fotografowanego przedmiotu przy pomocy 70-200 będzie 3 razy mniejszy niż gdybyś sfotografował go Tamronem 90.

Raynold1987 napisał/a:
Zastanawiam się czy np. nie lepiej zamiast 90macro kupić TCx2AF - byłoby i do ptaków i do macro.
:shock:
90 x 2 =180
Chcesz obiektywem o ogniskowej rzędu 180mm fotografować ptaki? Jak już to tylko duże ptaki które są przyzwyczajone do ludzi typu kaczki czy łabędzie.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Rozumiem twoje rozterki.
Patrząc na stopkę co poniektórych możan dopatrzeć się 70-200/2.8 i 90/2.8 jednocześnie.

Niestety T 70-200 ma wpisane macro w nazwie ale wspomniana skala 1:3 daje ci 3 razy większy obrazek niż T 90.

Do ptaszków to i na 200mm nic nie popstrykasz, oprócz kaczek i łabędzi. Ciężko podejść na tak blisko. Wszystko jest możliwe ale cierpliwość trzeba mieć do tego.

Jak TC to do 70-200 i na ptaszki ( tu też pytanie czy TC x 1.4 sigmy, jako że z nim świetnie współpracuje i masz dalej 11 polowy AF, lib TC x 1.7 pentaxa, z jego centralnym punktem ostrzenia. Przy TC x 2.0 strasznie z jakością schodzisz. Ziarno wszelakie się tworzy za durze.

Raynoxa do tamrona sam będę pod choinkę zanabywał :-) i na wiosne z T90 będę polował na mrówki :-P

Niestety nie zamienisz tele w macro. Masz wybór: ssaki, gady płazy, albo biedronki, żuczki, kwiatuchy, ślimaki i mech. Na ptaszki to za moało ... ale tak 300/2.8 + TC x 1.7 to możesz śmiało :mrgreen:

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
nazirus2411 dzięki za zdjęcia
Oczywiście miałem na myśli 70-200 + TC lub 70-200 + 90 :-P
Myślałem, że 70-200macro ma skalę 1:2
70-200 + TCx2AF np. MC7 czyli jakiś wysokiej klasy da mi aż taki duży spadek jakości jak piszecie?
1.4 to za mało P1.7 to za drogo
Czy R250 + 77mm nie da winiety?
Jak jest z powiększeniem w zestawie 70-200 +TC2 ? Takie samo jak bez TC2x? -> zwiększa się 2x odległość ogniskowania?
W zeszły sezon fotografowałem 55-300 + R250
Obiektyw sprzedałem bo za ciemny, a R250 bo za mała odległość ogniskowania - 13cm i każdy owad zwiewa.
Powiększenie jakie mnie interesuje:

Nie jestem mega maniakiem makro, ale lubię fotografować robaczki :-D
Zdjęcie delikatnie przyciąłem

Niestety ... najlepiej dla ciebie poszukać Sigmy 180/3.5 macro 1:1 ale to prawie 4k.
Masz skale odwzorowania jak trzeba i ogniskową aby nie płoszyć ... minimalna odległość 46 cm ( przy długości obiektywu to 24 cm od czoła obiektywu ) Inaczej nie będzie. Przy takiej skali odwzorowania dalej nie odejdziesz .... Ale z metra focić to nie potrzeba macro ... ( 50 cm odległości daje mi 135mm + 25mm pierścienia. Skala około 1:2 )

Tamron 90/2.8 dał takie coś z odległości 50 cm.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Czy jest ktoś z Łodzi kto posiada ten obiektyw? Chciałbym go podpiąć chociaż na 3minuty i zobaczyć jak wypadnie w połączeniu z K-r. Albo może ktoś go używa w tej chwili podpiętego do K-r i może powiedzieć jak wygląda sprawa z szybkością i celnością AF ?

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Pytasz o T 70-200, czy T 90?

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Aż musiałem sprawdzić czemu wpasowało się tu 90mm :D Chodzi mi oczywiście o głównego bohatera tematu czyli 70-200.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
T 70-200 posiadam i mogę użyczyć do przetestowania.
Co do szybkości to nie potrafię się wypowiedzieć (nie widzę różnicy w stosunku do innych).
Co do celności to jest bardzo ok. Używany z korpusami K-10 i K-5.

Czy komuś kiedyś zepsuł się ten obiektyw?
Pytam ponieważ miałem zamiar kupić nowego T70-200, ale po ostatnich podwyżkach cen zastanawiam się nad używanym.
Ale jak pogwarancyjna sztuka się zepsuje to na naprawę wydam tyle ile zaoszczędzę nie kupując nowego...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie HSM, nie ma co się psuć. Ja mam egzemplarz chyba 4-letni i nic się mu nie dzieje.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Raynold1987 napisał/a:
miałem zamiar kupić nowego T70-200

nie wiem jak w Polsce, ale tu Tamron na ten obiektyw daje 6-cio letnią gwarancję.
Nabyłem kilka tygodni temu, masywna konstrukcja, jeśli poprawnie złożony to (w/g mnie) te co najmniej sześć lat powinien bez problemów działać.

Dzięki za odpowiedź. :-B
Liczę, że jeszcze ktoś się wypowie i rozwieje mi wątpliwości...

Ja nie pomogę. Mój się nie popsuł, ale ma dopiero 2 latka. Aż taka różnica w używanym do nowego, że wart nie dokładać ?

Pirko  Dołączył: 30 Paź 2008
dżejpi napisał/a:
nie wiem jak w Polsce, ale tu Tamron na ten obiektyw daje 6-cio letnią gwarancję.
Nabyłem kilka tygodni temu, masywna konstrukcja, jeśli poprawnie złożony to (w/g mnie) te co najmniej sześć lat powinien bez problemów działać.

W Polsce jest 5 cio letnia gwarancja pod warunkiem że pochodzi z polskiej dystrybucji. Europejska gwarancja jest roczna.

pipeman używanego T70-200 można kupić w okolicach 1900zł natomiast po ostatnich podwyżkach nowy kosztuje około 2800zł :cry:

Łoł ... mam coraz droższy sprzęt ... jak ta tendencja się utrzyma to wymienię za sigmę 100-300/4.0

Hip hip hura :!: W końcu kupiłem T70-200 :mrgreen: Zwlekałem aż do obrony mgr, a zakup był swego rodzaju nagrodą :mrgreen:
Wizualnie - nie jest wg mnie aż tak plastikowy jak go opisują. Jedyne co mnie wkurza to wielka śruba przy stopce mocowania do statywu, która przeszkadza w wygodnym trzymaniu.
Poszedłem dziś na krótki spacer w celu przetestowania szkła. Wstępnie wszystko OK :-D Testując na linijce nie zauważyłem FF/BF. AF śledził ptaki nawet sprawnie. Również ostrość wydaje się być całkiem całkiem :-D Chciałbym jednak dla 1000% pewności porównać mój egzemplarz z alternatywnym. Czy jeśli wstawię tu jakieś przykładowe fotki to będziecie w stanie stwierdzić "tak to jest ta brzytwa, przy której wymięka większość zoomów i niektóre stałki" ? <- pyt. dot. osób, które mają lub miały to szkło ;-)

Gratulację szkiełka.

Pstryknij parę portrecików na 200mm przy full dziurze i ci się odechce innych szkieł. Szkoda że duże to .... ale warto taszczyć.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Raynold1987 napisał/a:
to wielka śruba przy stopce mocowania do statywu, która przeszkadza w wygodnym trzymaniu.
Ostrożnie z tą śrubką, bo palanty zrobiły aluminiową śrubę w aluminiowym uchwycie. Jak wiadomo lubi się to zacierać i kończy się zerwaniem gwintu na śrubie i co gorsze w uchwycie. W moim egzemplarzu już mam przerobione to na stalową śrubę, na szczęście gwint w uchwycie jeszcze trzyma. Jak trafi go do reszty będę musiał kombinować z tulejowaniem :evil:

Skocz do: