rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Z uwagi na to, że nie wszyscy domyślają się o coi mi chodzi - chcę rozwiązac problem z WB aparatu również poza domem :-P nawet głównie poza domem. Moją małą żarówkę traktuję tylko jako narzędzie rozpoznania problemu ;-)

Dada, największy problem mam ze zwykłymi żarówkami starego typu. W tej chwili sytuacja wygląda w ten sposób: K-r + 77/1.8, odl 3m: dzienne 0, energooszczędne(nie z Ikei :-P ) -3, żarówka brakuje -10 :roll:
Nie sądzę, żeby ktoś się bawił w korygowanie chocby jednego szkła w reporterce ślubnej. Dodatkowo proporcje światła w różnych motywach(np kościół) na bank bywa różne, czyli korekty również trzeba by dopasowywac dla każdego ujęcia inne :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dada napisał/a:
AWB nie jest w stanie ustawić poprawnie balansu, a po przełączeniu na ręczne ustawianie wg wzorca, aparat melduje niemożność ustawienia balansu

W Pentaksach też to się da zaobserwować. Dla niektórych żarówek nie jest możliwe ustawienie balansu bieli wg wzorca.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No i wtedy trzeba zmienić system...... ..... żarówek.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
Dada, jak kupiłem cfelki w pounds shopie to wszystkie aparaty wariowały jakie miałem, to samo miałem kiedyś z cflkami z biedronki :)
filipsy są drogie :mrgreen: mieszkam obok ikei więc kupuję w ikei
oczywiście idealnie by było gdyby wszystkie żarówki miały RA/CRI =98 albo 100
ale wtedy byśmy raczej przy świecach siedzieli

Dada napisał/a:
No i wtedy trzeba zmienić system...... ..... żarówek.

Jeżeli nie poprawią mi tego AWB będę reklamował do skutku, jak nie uda im się tego poprawici zmieniam system. W sklepie nie ma szans sprawdzic jak to działa, chyba, że kupując wysyłkowo można oddac w ciągu tych 10 dni bodajże.

Wiedział bym lepiej czego się trzymac/żądac od systemu/oczekiwac od serwisu, jeżeli podzielili by się ze mną swoją wiedzą użytkownicy wyższego poziomu doświadczenia/zaawansowania 8-) Mam świadomośc tego, że korekty czasami się wprowadza, ale nie na taką skalę jak to jest w przypadku mojego zestawu - nie da się normalnie pracowac takim sprzętem.
Jeżeli jedynym sposobem są ciągłe korekty po 10 i więcej jednostek w skali K-5, K-r, bo K-x ma inną, lub przymykanie do f8 to dzięki za taki sprzęt :roll:

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Nic nie zrobisz, 12 dzien lezy moje body w apolllo, dziaisj sie dowiedzialem, ze zle zrobilem wysylajac samo body, i moze ewentualnie sprawdza go (odnioslem wrazenie , ze jak im sie zachce).Jak masz mozliwosci finansowe zmienic system to masz jakas alternatywe .... czekam na body i koncze zabawe w regulacje, jak ma lezec w apollo to niech lezy na polce u mnie w domu .... nie jest zle 15% zdjec wychodzi ok ...... ;)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
U mnie problemy z AF pojawiają się w przypadku używania np sigmy. Pentaxowe szkła jak sie upre moge dać na -2/ ale to chyba moja chora wyobraźnia mi to nakazuje :P Ogólnie i 35/2.4 i 17-70/4 nie mają problemu z FF i BF z moim K-r, ale z tego co pamiętam w przypadku 18-55 miałem spory froncik chyba w okolicach -8 musiał być. Zresztą z twoim szczęściem w każdym systemie możesz trafić na puszke z FF i BF :evilsmile:

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
rey , trochę na forum już jesteś. Czytasz czasami wątki o problemach ze sprzętem? Jeżeli tak, to powinieneś wiedzieć że jeżeli zdjęcia wychodzą nie tak jakbyś chciał to jest to Twoja wina. Każdy kto zakłada wątek w którym opisuje swoje problemy, dowiaduje się że nie potrafi obsługiwać sprzętu albo że ma polubić wady jakie ma w swoim egzemplarzu. A najlepsze jest to że osoby udzielające takich porad, najczęściej piszą iż one takowych problemów ze swoimi aparatami nie mają.

Jak kupiłem K-10 to też miałem z nim drobne problemy, którymi się podzieliłem na forum. Pewnie już się domyślasz jakie odpowiedzi otrzymałem. Pokornie je przyjąłem do wiadomości, była to moja pierwsza lustrzanka, i zacząłem czytać i się uczyć. Tak mi minęła gwarancja na aparat. W tym czasie kilkakrotnie opisywałem swoje przygody, zamieszczałem zdjęcia. Dowiadywałem się, a że to kawałek lustra w kadrze zmylił lampę, a że to coś tam w tle sprawiło że AF się pogubił, a że zdjęcia trzeba robić ze statywu bo fotka z ręki z czasem 1/100 i z lampą wcale nie musi być ostra.

Kupiłem K-5. Problemy wróciły. Różnica jest tylko taka, że teraz bez zbędnych ceregieli wysłałem aparat do serwisu i będę to robił tak długo aż go naprawią lub sprzedam bubla.

W minioną niedzielę miałem przyjemność robić zdjęcia pożyczonym K-20. Pierwszy raz trzymałem w ręku aparat który robił zdjęcia tak jak chciałem, i po raz pierwszy mogę zwalić winę na nie udane strzały na siebie. Nagle jakiś cudem potrafiłem robić zdjęcia z czasami rzędu 1/20 i są to żylety. Z 200 zdjęć musiałem wywalić 14 z powodu spudłowania AF. Tydzień wcześniej robiłem zdjęcia swoją kapiątką i na 300 zdjęć, 200 wylądowało w koszu bo AF nie trafiał.

S 30/1.4 nie da się używac z nową puszką ze względu na brak skali do korekty, ale to szkło pozasystemowe i ma prawo nie działac - to akurat mnie nie dziwi.

Nie uważam się za kompletnie zielonego użytkownika lustrzanki, jakąś tam wiedzę już mam i drugą puszkę na półce. Jeżeli z pięcioma szkłami, które teraz posiadam scenariusz działania jest taki sam - winne jest body i to nie powinno podlegac dyskusji, tym bardziej, że każdy zoom na szerokim ma MEGA FF w żarowym, na dłuższym w miarę ok. W dzień szkła wymagają niewielkich korekt w body, niektóre wcale i działają poprawnie w całym zakresie, w żarowym kompletne rozjazdy - nie da się tego normalnie używac.

To, że więcej się pisze nie na temat i nabija z pytających niż pomaga zdążyłem już zauważyc. Faktem jest, że te same pytania padają setki razy i jak jestem na forum niezbyt długo - znudziło mi się je czytac, więc czasami ta ironia i żart nawet mnie nie dziwi.

Nie uważam jednak, żebym zadał jakieś idiotyczne pytanie typu - co kupic, jakie najlepsze do ...zł, itp. FF/BF i aspekty panowania nad tą przypadłością to w końcu zagadnienie najbardziej zaawansowanych użytkowników i niby gdzie mam się dowiedziec jak to przebiega u innych jak nie tutaj na Forum?

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
I tu pojawia się problem z serwisem. Wyślesz im 10kg paczkę ze wszystkimi szkłami itd... a oni ją odeślą z kwitkiem, że wszystko jest w granicach normy;/ Mnie się trafiła widać dobra sztuka i nie narzekam na BF i FF (ale narzekam na inne rzeczy), wyślij, niech sprawdzą. Ja Jeśli się nie pozbędę sigmy chyba ją odeśle do kalibracji (z k-x kumpla za to trafia idealnie;/)... A co do przesiadki na inny system nie żartowałem, tam też możesz trafić na takie same przypadłości.

Mam do serwisu na Poleczki jakieś 7,5km wg googli, pofatyguję się osobiście, mam nadzieję, że mnie wpuszczą ;-)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Ciekaw jestem jak im to pokażesz na miejscu to co oni wtedy powiedzą, przy mojej k-5 udało mi się i wymienili ze względu na to że podobno matryca była uszkodzona (a była zupełnie sprawna). Przy moim aparacie było dokładnie tak jak piszesz aparat w świetle dziennym ostrzył w punkt a przy jakimkolwiek innym świetle brakowało korekcji. Napisz proszę co powiedzą ci panowie z serwisu jak im to wszystko pokażesz na własne oczy.

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
rey trzymam kciuki za Twoją "krucjate" bo tu rzeczywiście nic się nie da dowiedzieć na temat skuteczności regulacji AF przez serwis. Obiektyw sigmy się wysyła z body, regulują pod body i sprawa załawiona. Z pentaxem o takich rewelacjach nie wyczytałem.

No niestety, ma się problem i chce się go rozwiązac - trzeba szukac rozwiązań gdzie indziej :roll: Widocznie czołówka forumowych weteranów robi w żarowym na f8, albo toczy boje z korektami i nie chce o tym pisac, może czerpie satysfakcję z tego, że ktoś ma problem i nie może go rozwiązac - nie chce mi się nawet w to wnikac :evilsmile:

Nie mniej dziękuję za wszelkie wskazówki, które do mnie tutaj dotarły.

Po twoim ostatnim poście odniosłem wrażenie że udasz się do serwisu osobiście i zdasz relację z tej wizyty, zupełnie nie mam pojęcia jakiej pomocy oczekiwałeś od kogokolwiek z forum. Problem jest to niezaprzeczalny fakt, jedni którzy nie zostali dotknięci tą przypadłością się z tego śmieją inni którzy zetknęli się już tak bardzo się nie cieszą, cała nadzieja w serwisie a nie w forum.

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Miałem kx, mam kr i w obydwu był ff w świetle żarowym-z obiektywem kitowym niezauważalny, ale wystarczy podpiąć jasne szkło i problem staje się uciążliwy.Śmiem twierdzić, że większość k-r ma ten problem stąd moje podejrzenia o niską wartość merytoryczną tego forum w tym zakresie (dużo ludzi nie zauważyło problemu robiąc kitem) albo po prostu ignorancje . Dlatego rozumiem reya bo forum jest po to żeby wymieniać się doświadczeniami a tu jakby problem nie istnieje - ciągle ktoś go porusza ale nie da się uzyskać informacji na temat skuteczności serwisu w kwestii korekty AF jakby nikt nigdy puszki na korekcje nie wysyłał.
Niewiadomo też czy serwis reguluje puche do wzorca czy jest możliwość regulacji obiektywu pod korpus, za to o lampach można się dowiedzieć wszystko ;-)

python28, Pytałem o wielkości korekt przy zmianach rodzaju oświetlenia, pytałem również jak ten temat wygląda w puszkach uznawanych za dobre - jakiej wielkości korekt wymagają. Chcę mieć jakiś punkt odniesienia odnośnie oczekiwań od serwisu, bo może nie potrafię używać aparatu, ma tak być i niepotrzebnie podkręcam sprawę.

Ja mogę powiedzieć ci tylko na podstawie mojej k-5 którą serwis wymienił mi na nową sztukę wolną od tej wady. Przy świetle dziennym korekta na 0 przy świetle żarowym brak skali, nie było możliwości wprowadzenia poprawnej korekty. Problem polega na tym że na mój przypadek się nie powołasz, bo od serwisu dostałem odpowiedź że korpus został wymieniony ze względu na uszkodzoną matrycę, która była sprawna w momencie wysyłki. Być może ludzie nie piszą o problemie z FF i BF w świetle żarowym dlatego że na kicie jest ten problem trudny do wyłapania przy normalnym fotografowaniu, ale jak już posiadasz jasne szkło i podepniesz je, to nie trzeba robić żadnych testów żeby zobaczyć że ostrość nie jest tam gdzie być powinna. Dlatego interesowało mnie co powie serwis jak się do nich pofatygujesz pokażesz o co ci chodzi, bo wiesz telefonicznie czy mailowo to można różne ciekawe rzeczy opowiadać, a to że nie potrafisz robić zdjęć a to że punkty AF są większe niż podświetla je body i inne bzdury, a tu idziesz i krótka piłka robisz dwa zdjęcia jedno przy oknie drugie w świetle sztucznym i pytasz czy tak ma być, a jak robisz jakiś błąd to niech powiedzą jak zrobić oba zdjęcia tak żeby ostrość była tam gdzie ma być i tyle.

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
http://ricehigh.blogspot....admitted-k.html

Nie wiem czy powyższy link pojawił się już na forum, ale to chyba o problemach z K-r i sztucznym światłem.

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Ciekaw jestem, czy firmware bylby w stanie naprawic wade aefa. Skoro serwis testuje sprzety na tablicach testowych i wprowadza software'owo korekty to firmware zalatwilby sprawe ..... ahhhh zapomnialem, skoro kaerka przestaje byc produkowana to na soft nie ma co liczyc :/

mario132 napisał/a:

Niewiadomo też czy serwis reguluje puche do wzorca czy jest możliwość regulacji obiektywu pod korpus, za to o lampach można się dowiedzieć wszystko ;-)

Dlatego tez wyslalem sama puszke bez obiektywu kitowego, chce zeby sprawdzili body. Jak juz bede mial pewnosc, ze body jest ok to wtedy tylko pozostaje szukac obiektywow bez wad, badz takich , ktore znikna po mikroregulacji. Informacje dostalem"szkoda, ze nie wyslalem razem z obiektywem, wtedy mieli by wieksze pole do popisu" .....
Body bedzie albo jutro, albo w poniedzialek u mnie - zapewniono mnie ...

Pozdrawiam.

Skocz do: