BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
kivirovi, naprawde masz problemy.. samotnosc? zacznij traktowac ludzi z szacunkiem.. i caly czas czekam na konkrety.. konkrety, konkrety..

[ Dodano: 2011-12-13, 22:38 ]
a zreszta.. czemu ja sie przejmuje kims takim... mam wieksze problemy na glowie...
tak jestem amatorem... wkleilem Tobie definicje amatora, wiec powiem nawet: jestem Dumny z bycia amatorem.. tak to ja zrobilem to zdjecie, ja Piotr Kraskowski, lat 31.
tak to mnie widac "na karoserii" tego auta.. mnie: Piotra Kraskowskiego, lat 31..
o czyms zapomnialem?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
kivirovi napisał/a:
Zegnam wszystkich serdecznie. Niektorych nawet bardzo. Niestety, uwazam, ze odkad forum pentaksa przeszlo od sectora tutaj poziom fotograficzny oslabl, a nasilil sie obecny na innych tego typu forach onanizm sprzetowy... nie moj wybor, nie moja sprawa.

Byłbyś chociaż konsekwentny, po czorta tu wracasz?
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#129231

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
akagi66 napisał/a:
ani nie wymaga tego regulamin

no to widocznie "zieloni" inaczej interpretuja regulamin bo pan kivirovi, dostal jak widac ostrzezenie..

[ Dodano: 2011-12-13, 22:29 ]
kivirovi, widze ze masz jakies problemy.. moze konkretnie sie okreslisz co masz do mnie? czemu sie nie ustosunkowales do mojej odpowiedzi przy tym watku: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=927928#927928
czyzby skonczyly Ci sie pomysly na to jak zle skomentowac nastepne moje zdjecie?
wedlug mnie prostakiem jestes i tyle.. tacy jak Ty psuja tylko mila i kolezenska atmosfere tego miejsca..

Jak masz pytanie, co zrobilem zle, to zapytaj. Jak pytasz co jest dobrze na Twoich zdjeciach to idz do kogos innego. Mysle, ze jak ktos sie nie chce uczyc, to mu lopata nic do glowy nie wbije... Juz z tego wyroslem...

To zdjecie, zestawione z pierwowzorem, pokazuje wszystko: jak mozna nie zdazyc nacisnac w odpowiednim momencie, zeby zamiast druhen (tu reprezentowanych przez poł głowy) w szybie odbil sie fotograf wraz z aparatem marki Pentax...

[ Dodano: 2011-12-13, 22:42 ]
Przestepca wraca zawsze na miejsce zbrodni. Mi wystarczylo 4 lata. Czy to jest niezgodne z regulaminem? Linkowany przez Artiego watek nazywał sie upierdliwizm i dokładnie oddawał treści ktore zawierał. Ale admin temat zmienil nie wiem jakim prawem, co bylo bardzo przykre dla mnie. Jest tu na forum pare fajnych fot i chetnie je ogladam, ale wkurza mnie jak widze slabe i pod nimi same pochwaly... To mim zdaniem prowadz do hiperinflacji, czyli spadku wartosci rzeczy.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ale śmiecicie wątek, nie ładnie

A stwierdzenie, że są to identyczne dwa ujęcia ( paradziqsa i Jeff Ascough) to już lekka przesada, bo różni je wiele a nawet prawie wszystko.

kivirovi, krytykuj fotki do woli, po to one tutaj są, ale się nie unoś się przy tym tak strasznie

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Panowie, po męsku dajcie sobie po gębie ze dwa strzały i razem na :-B .
Aż źle się to czyta ....

Nawiązując do :
Cytat
Jak jest tanszy niz body, to dla mnie amator

To co ma podpiąć szczęśliwy posiadacz 645D żeby nie było wpadki ?

pipeman, moze jakims sposobem np LEICA 50 f/0.95 NOCTILUX-M
cena 36300.00 zł

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
żeby takie szkło kupić to trzeba mieć hurtownie narządów do przeszczepu

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
paradziqs napisał/a:
cena 36300.00 zł

adriano210 napisał/a:
żeby takie szkło kupić to trzeba mieć hurtownie narządów do przeszczepu

Oj tam, wielu amatorów fotografii mogło by mieć M9 z tym obiektywem. Żaden problem, wystarczy zrezygnować z nowego auta z salonu albo bardzo dobrego używanego. Myślę że niemały odsetek amatorów fotografii ma takie auto, a czy rzeczywiście jest im ono potrzebne? Bryką za kilka tysięcy też się można przemieszczać :-P

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Najważniejsze to zadbać o odpowiednią perspektywę w kadrze.

A najlepiej uczyć się tego od najmłodszych lat

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Boszz.
Kłócicie sie jak dzieci w piaskownicy.

paradziqs, Nie krytykuj krytyki - ta walka jest bez sensu ;-)
kivirovi, Zamieszczaj swoje zdjęcia to pogadamy :idea:

Ja nie pokazuję fotek bo ocena innych amatorów, zaawansowanych userów i pro jest mi niepotrzebna.

Zapominacie o jednym bardzo ważnym aspekcie fotografii.
Emocje i wspomnienia :idea:
Do tego służy fotografia by zachować wspomnienia.
W całym tym szale onanizmu sprzetowego, mydlanych szkieł, FF/BF, szybkości AF i poprawności technicznej zapominamy o najważniejszej funkcji fotografi - zatrzymać moment.
Coraz częściej patrzymy na techniczne aspekty zdjęcia - kolory kompozycja i inne tego typu p***** - niż na jego treść.

Polecam.
Wyciągnij swój stary album ze zdjęciami (najlepiej tymi z czasów przedcyfrowych) i oceńcie je tak jak to robicie tu na forum. :-P
Jak dalej macie wątpliwości obejrzyjcie sobie zwycięskie zdjęcia z World Press Photo :idea:

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Jasiek Matacz napisał/a:
me_how ->Ja np. pracowałem 2 miesiące wakacyjnie oszczędzając na maksa a kasę zamiast na sprzedaż samochodu i kupienie nowszego zainwestowałem FA 77/1.8 Ltd. Da się? Da! :-) Żałuję? Ani trochę! ;-) Więc jak student potrafi to i reszta też :mrgreen:

Da się. Ja sprzedałem auto za niecałe 20.000 z czego sporą część przeznaczyłem na sprzęt foto. Teraz mam starą Mazdę ale jestem szczęśliwy :mrgreen:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
JackDeJack, zgadzam się z tym co napisałeś. Za dużo śpimy mają niektórzy. Zbyt ambicjonalnie niektórzy podchodzą do zabawy w fotografię. Ja gdybym miał liczyć jedynie na ochy jacht, umieszczał bym swoją tfórczość na sugar ;-) Nie mając natomiast dystansu do tego co robię, nie prezentował bym swoich gniotek w prezentacjach. Więcej luzu panowie albo ze zdjęciami na wystawy ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jest taki znany amator, nie dość, że ma Leice S2, M9, Canony z eLkami, Nikony i pewnie jeszcze pare niezgorszych analogów (nie wiem czy obiektywy droższe od body), to jeszcze w portfolio zdjęcię z dziesiątki najdroższych na świecie :-)

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
pipeman napisał/a:

To co ma podpiąć szczęśliwy posiadacz 645D żeby nie było wpadki ?

Obiektyw (po uprzednim ozłoceniu i z diamentami).
Chcieć to móc. :-)

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Cytat
cena 36300.00 zł

A mnie się wydaje że dalej body będzie droższe, czyli amatorszczyzna ....

Cytat
Obiektyw (po uprzednim ozłoceniu i z diamentami).
ale niestety tak to tylko w USA, a poza tym to nie ma różowego 645D, więc Hiltonówna sobie takiego nie zamówi ...

A co do nauki od najmłodszych lat, to nauka kadrowania w przyszłym roku, na razie widać że u chłopaków jest wrodzona umiejętność dostrzegania otaczającego nas piękna natury. ( do do ostrości fotki, to niestety w moim manualy pojawiło się wakacyjne zajwisko SF'u "side focus" ;-) )

JackdeJack, ja tez juz kiedys probowalem i doszedlem do podobnych wnioskow.
Teraz mawiam: nigdy nie pytaj o radę głupszego od siebie.
Andybond, bardzo fajne, Twoj syn? bo jak nie to Ci tanio worna załatwie ;P
Perspektywa rzecz wazna, nie ma takiego filtra ani w aparacie ani w PS. Takze ja tu widze pełen profi.

Wasze potomstwo, Pipeman i Andybond, to jak najbardziej kwalifikuje sie do otrzymania aparatu. Ja zaczalem późno, bo w wieku 6 lat.

Dzerry, co do kolekcji sprzetow, to profesjonalisci tez czesto maja wiele i nikt nie wie po co. Penderecki jezdzil przed wojna po Ameryce z calym skladem kolejowym fortepianow... Za to samo sie zreszta Zimmerman na Amerykanow smiertelnie obrazil: rozebrali mu jeden z fortepianow na czesci na cle.

Ale amator to tylko sprzet, powie, ze zdjecie nie wyszlo, bo mial akurat za dużą przesłone w obiektywie, albo, ze dzieci sa zbyt ruchliwe...

Co do amatorow i ich sprzetu, to tu jest ten, ktory mnie inspirował.

ZDJECIE NIE JEST MOJE < NIE WIEM CZYJE JEST>

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
kivirovi napisał/a:
Penderecki jezdzil przed wojna po Ameryce z calym skladem kolejowym fortepianow...

kivirovi Oj chyba pomyliłeś nazwiska naszych mistrzów. Penerecki przed wojną (II światową), był dzieckiem i jeszcze nie koncertował.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Penderecki

Nazwany, zaraz uslyszysz ze internet klamie.. uwazaj

Oj tam, oj tam zaraz dzieckiem. Przeciez Penderecki to najlepszy kumpel Beethovena.

Rzeczywiscie Nazwany, chodzilo mi o WW1 i o Paderewskiego, późniejszego premiera RP :)
Internet mówi prawde, tylko trzeba sie dobrze wsłuchać.

kivirovi napisał/a:
Internet mówi prawde, tylko trzeba sie dobrze wsłuchać.

no to specjalnie dla Ciebie kivirovi : http://tnij.org/oov7

Skocz do: