MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
[K-5] Specyficzne zachowanie podczas LV
Witam liczne grono Pentaksiarzy,
jest to moj pierwszy post, dotychczas zagladalem tutaj w zdobyciu niezbednych informacji przydatnych do podjecia kupna K-5. Mam nadzieje, ze tak jak dotychczas lektura waszych porad i mi pozwoli choc odrobine podszlifowac wlasne fotograficzne umiejetnosci.

A teraz meritum sprawy. Zauwazylem, ze podczas pracy w trybie LV aparat wydaje baaardzo glosne mechaniczne dzwieki, tak jakby jakis silniczek z trudem napedzal zardzewiale trybiki. Stabilizacja rowniez w tym trybie pracuje wyjatkowo glosno. Dodam tylko, ze ostrzac przez wizjer wszystko jest wporzadku-bez jakichkolwiek dzwiekow. Oczywiscie K-5 napedzajac srubokretem, nie posiadajacego silnika obiektyw 18-55 WR, nie jest mistrzem kulturu ale jest to dla mnie calkowicie zrozumiale. Lustrzanke kupilem w sklepie internetowym, takze mam 14 dni na zwrot. Oprocz fabrycznej gwarancji wykupilem rowniez dodatkowa na wszelkie zdarzenia losowe wynikle podczas trwania zwyklej gwarancji, takze szkoda byloby mi rezygnowac z zakupu w owym sklepie, a przedewszystkim odsylac w okresie swiateczno-noworocznym. Martwie sie jedynie, ze otrzymalem jakis zwrot od klienta :-/ Wczesniej majac dwa rozne egzemplarze w rekach nie zauwazylem powyzszych problemow- a moze tylko ich nie uslyszalem w ferworze swiatecznych zakupow ;-)

Bylbym wdzieczny o wypowiedzenie sie na powyzszy temat, licznych tutaj posiadaczy K-5 czy ten typ poprostu tak juz ma.

Milego dnia, oraz wieeelu okazji do upamietnienia wyjatkowych, swiatecznych chwil.

pozdrawiam- Adrian

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
MT 01, stabilizacja i mechanizm podtrzymujący lustro w poziomie wydają te różne dźwięki Nie masz się czym przejmować,te typy tak mają ;-) Nie przejmuj się również tym,że po wyłączeniu aparatu "coś" w środku lata. System redukcji drgań oparty jest na elektromagnesach,które po wyłączeniu zasilania są bezwładne. Sprawdź również czy masz włączoną korekcję horyzontu,bo to również może być powodem "dziwnych" dźwięków. Jednym słowem sprzęt masz sprawny i ciesz się z jego użytkowania,nie zwracając uwagi na dźwięki z wewnątrz :-B

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
andybond napisał/a:
MT 01, stabilizacja Nie przejmuj się również tym,że po wyłączeniu aparatu "coś" w środku lata. System redukcji drgań oparty jest na elektromagnesach,które po wyłączeniu zasilania są bezwładne.

eee tam to Filipinka coś tam zostawila ;)

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
andybond,
jestem swiadom, ze mechaniczna stabilizacja zawsze wydaje jakies dzwieki, zdziwilem sie jedynie ich wysokim poziomem :-B

laaval,
najwidoczniej ta Filipinka jest wyjatkowo wredna, gdy tylko aparat sugeruje uzycie wbudowanej lampy a ja to zignoruje, swoim mocnym usciskiem mocno chwyta za lustro i nie pozwala mu sie ruszyc po wykonaniu zdjecia. Przez dluzsza chwile slychac, ze mechanizm ma trudnosc z jego poruszeniem, wyswietlacz jest czarny. Uzyciem lampy jakos ja udobrucham w swych niecnych zamiarach :-P

hangmann  Dołączył: 05 Lut 2011
MT 01,
Cytat
najwidoczniej ta Filipinka jest wyjatkowo wredna, gdy tylko aparat sugeruje uzycie wbudowanej lampy a ja to zignoruje, swoim mocnym usciskiem mocno chwyta za lustro i nie pozwala mu sie ruszyc po wykonaniu zdjecia.

a może filipinka trzyma to lustro w czasie robienia zdjęcia? :idea: ekspozycja po prostu długa jest i tyle. no chyba, ze słyszysz zamykającą się drugą kurtynę a lustro nadal w górze..

Imperator  Dołączył: 25 Paź 2011
Też zauważyłem, że "słychać jak pracuje tryb LV" albo przy długich czasach naświetlania coś tam w środku szeleści. Czytałem na temat redukcji drgań matrycy w pentaxach i pomyślałem, że to może być to - matryca bowiem musi mieć możliwości mikroruchów.

Aczkolwiek przy odpalaniu z pilota ponoć automatycznie SR się wyłącza. Co to zatem może być? Może krasnoludki w środku pracują? ;-)

Ale jakoś się tym nie przejmuję. Zdjęcia wychodzą i to się dla mnie liczy.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Imperator napisał/a:
Aczkolwiek przy odpalaniu z pilota ponoć automatycznie SR się wyłącza. Co to zatem może być? Może krasnoludki w środku pracują? ;-)

Pracują, pracują, żeby utrzymać matrycę "na sztywno".

newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
troche czasu minelo, ale nie chce zakladac nowego watku zeby nie zasmiecac byc moze bez powodu.

a ja mam troche inny problem z LV.
moze tak:
- wlaczam LV (dzisiaj zrobilem to po raz pierwszy od momentu zakupu aparatu celem sprawdzenia jak dziala) i wszystko widzene na wyswietlaczu
- naciskam spust migawki zeby zlapal ostrosc
- lapie ostrosc ale nie widze tego na wyswietlaczu (wylacza sie)
- lapie ostrosc i znowu widze obraz na wyswietlaczu
czy K-5 tak ma?
bo w K-r z tego co pamietam (uzywalem bardzo zadko i reki sobie nie dam uciac) bylo inaczej, tzn wszystko "dzialo sie" na wyswietlaczu.
dodam ze aparat kupilem dwumiesieczny i byc moze cos jest poprzestawiane w menu, ale nic takiego nie moge znalesc.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Instrukcję czytał? W menu są tryby ustawiania ostrości w LV

czytal, czytal, ale nie myslal ze metoda automatycznego ustawienia ostrosci bedzie za to odpowiedzialna. a jest jak sie okazalo.
dzieki

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
newcastle26, a jak miałby użyć fazowego AF przy podniesionym lustrze?

jaad75, prosze Cie, nie zadawaj mi takich pytan, bo ja ze 2 lata temu nie wiedzialem co to jest lustro, a co dopiero fazowy AF :mrgreen:

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Newcastle26: zapamiętaj tylko, że z podnoszeniem lustra to szybsze ustawienie ostrości (zwłaszcza przy słabym świetle), bez podnoszenia (detekcja kontrastu) jest wolniejsze. Oczywiście dotyczy to lustrzanek.

kelus, zapamietam, dzieki :-B

Skocz do: