Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
JPGmini
Ciekawy serwis umożliwiający zmianę rozmiaru pliku jpg o 5 razy w dół bez utraty jakości (przy powiększeniu 1:1).

http://www.jpegmini.com/main/home

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: JPGmini
Tam na ich stronie, w tym przesuwanym demku widać pewna stratę jakości (patrz na dolną krawędź zdjęcia z promem, szczególnie tam gdzie jest nurek).

Osobiście sprawdziłem czy da się to osiągnąć w gimp ... wziąłem zdjęcie tych ptaków, zwiększyłem siłę kompresji ... i widzę że da się osiągnąć co najmniej równie dobre rezultaty dobierając kompresję w ww. gimp.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
pic
Prawda jest taka, że nic ciekawego w tym "serwisie" nie widzę. Ściągnąłem przykładowe pliki i... cudów nie ma. Otworzyłem w Faststone i przetestowałem "Zapisz jako". FS jest taki sprytny, że zapisuje z domyślną jakością pliku źródłowego. Duży plik był w jakości 98. Mały - 76. Ot i cała "tajemnica".

Podobnie ma się rzecz z innymi plikami - tym więcej zyskasz, im większa jest jakość pliku "dużego". Czyli np. przy zejściu jakością 98 do 76. Nie uważam się za "ślepego", ale różnice (na ekranie) naprawdę są trudne do dostrzeżenia. Trudniej zapewne o zbliżoną na ekranie jakość, jeśli chcesz mieć plik 6x lżejszy, a "duży" będzie już np. w jakości 76. Na Fastsone "nie wychodzi" za dobrze. Być może na tej stronce nieco lepiej, ale nie będę się logować aby sprawdzić... Może mają trochę lepsze algorytmy niż FS, ale ja ich nie potrzebuję, a zmienić wsadowo jakość wolę na swoim komputerze.

Sprawdziłem też na pierwotnej wersji mojego ostatniego pliku z RC: przy zejściu do jakości 76 plik był aż 10x lżejszy...

Przy okazji. Swoją drogą uważam, że dopuszczalna wielkość plików nadsyłanych do RC wcale nie musi być tak duża, czyli 5 MB. IMHO nawet 2 MB by wystarczyło (także z dużych matryc) do obejrzenia na ekranie, a serwer by "odpoczął". Chyba, że nie ma problemu z transferem...

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Rafi, dużo zależy od scen jakie są w jpgach, i w co niektórych widać degradacje już i w 80 a nawet 85.

Z k-5 naprawdę trudno uzyskać jpg 2MB w sensownej jakości, już lepiej przy tak dużych plikach dać wymaganie pomniejszenia efektu końcowego do ~10Mpix.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Algorytm kompresji jest najważniejszy :)

Poniżej przykład:

Skocz do: