alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
no ale miałbys szansę w końcu naświetlić prawidłowo chociaż jedną klatkę strefowo !
Alkos, skąd ten brak ambicji?:D

Kiedys naswietlilem kilka, jak mialem zorke ze zwalniajaca migawka. Prawa strefa zdjecia byla naswietlona nieco bardziej niz lewa.

vector napisał/a:
Emulsja jest inna, te filmy nawet charakterystyki mają różne

The what?! Tylko Trix tak ma, ale i tak sa 2 trixy w 120 - jeden 400, drugi 320.

[ Dodano: 2007-06-24, 13:02 ]
vector napisał/a:
do takich rzeczy człowiek dochodzi jak zaczyna np. odbijać kwadraty 30x30 z małego obrazka ;-) Miałem zamówienie na takie odbitki. Poszło kilka k**** w ciemni i po ciemni. Zalogowałem się na eBay i powiedziałem "p*****" - koniec małego obrazka ;-) Długo się nosiłem z tym przejściem ale to zlecenie na 3 powiększenia dobiło swego

Tak.. ciekawe dlaczego wlasciwie sprzedalem ostatnio odbitke 60x90 z trixa@1600... Koles jakis slepy musial byc...

vector  Dołączył: 02 Maj 2006
alkos napisał/a:
Tak.. ciekawe dlaczego wlasciwie sprzedalem ostatnio odbitke 60x90 z trixa@1600... Koles jakis slepy musial byc...
może znał się tak samo jak Ty ;-) Alkos, dopóki nie wyrzucisz skanera wszystkie filmy będą dla Ciebie jednakowe ;-) Póki co kupuj Fome ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
vector napisał/a:
alkos napisał/a:
może znał się tak samo jak Ty ;-) Alkos, dopóki nie wyrzucisz skanera wszystkie filmy będą dla Ciebie jednakowe ;-) Póki co kupuj Fome ;-)

e, stary, dopóki nie nauczysz się robić tak dobrych zdjęć jak Alkos to obieraj ziemniaki a nie gadaj takie głupoty. a swoją drogą szacując na oko twój wiek i czas jaki robisz zdjęcia, to wydaje mi się ,że siebie nie przeskoczysz już.

vector napisał/a:
może znał się tak samo jak Ty ;-) Alkos, dopóki nie wyrzucisz skanera wszystkie filmy będą dla Ciebie jednakowe

Ech...

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Maciej, linki nie banglają :-(

Już poprawiłem. Dziękuję za czujność.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
to nie czujność, to ciekawość :-D

No to powiedz coś na temat tych "okazji", co przez ciekawość chciałeś do nich zajrzeć. :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
vector, - wiesz co.....ja odroznie trixa od ilforda 3200....co do reszty... no moze HL-ke....i dobrze mi z tym....przerost technologii nad trescia bywa meczacy.....wyluzuj...

Fafniak napisał/a:
przerost technologii nad trescia bywa meczacy

;-)

D.M.M.  Dołączył: 20 Cze 2007
darius_Er napisał/a:
od Guirelli i Dmm podobaja mi sie bardzo probki forsowania - wyszly swietnie.

ja jestem juz po bojach - Ilford Pan 400@200 robiony w rodinalu. efekt - porazka. nie podoba mi sie okrutnie.

Hmmm ... moim zdaniem coś poszło nie tak. Przykład Ilford Pan 400@200 w rodinalu 1+50 (osobiście bardzo lubie to połączenie):

darius_Er napisał/a:
jestem ciekaw, czy Ilford pan 400 forsowany na wyzsze czulosci, kapany w rodinalu bedzie sie zachowywal podobnie jak trix ? ?

Oto przykład Pan400@800, również rodinal 1+50: Nie mam pod ręką skanu @1600 jednak jak dla mnie wychodzi bardzo fajnie. Oczywiście tam gdzie forsowany Tri-X sobie jeszcze doskonale radzi z ciemnymi partiami obrazu, Ilford Pan już nie daje rady - no ale nie można mieć wszystkiego.

D.M.M. napisał/a:
Przykład Ilford Pan 400@200 w rodinalu 1+50

Co to to taka ziarnistosc w tle? :-)

D.M.M. napisał/a:
Oto przykład Pan400@800, również rodinal 1+50:

O, bardzo ladnie!

D.M.M.  Dołączył: 20 Cze 2007
alkos napisał/a:

Co to to taka ziarnistosc w tle? :-)

To raczej struktura kamienia/granitu/ czy co to tam było tak wyszła (mówię o tych jasnych plamach) ... na odbitce ziarno drobniutkie i ostre.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Temat ciekawy, a leży na spodzie działu, wypada go podnieść :mrgreen:

A to z racji tego, że mam zamiar zrobić pusha HP5+ 400 na 1600ASA. Właśnie w R09. Jakieś rady dla początkującego? Przeglądnąłem sporo stron o wywoływaniu forsownym, ale opinie są różne, a ja jestem zbyt mało doświadczony, aby wyciągnąć z tego wnioski.

Jaki będzie bezpieczny czas i stężenie? Przy forsowaniu mieszać 'tradycyjnym' sposobem? (pierwsze 30sek, a później 10sek co minutę) I jeszcze jedno - przy forsowaniu w razie temperatury innej niż okrągłe 20st. mogę posługiwać się tabelką z digitaltruth? ( http://www.digitaltruth.com/chart/timetemp.html )

Ewentualnie interesuje mnie forsowanie do 800ASA.. Jeszcze nie wiem, czego dokładnie oczekiwać od światła w lokacji, gdzie będę robił zdjęcia

Aha, no i dzisiaj ściągnąłem z wieszaka pierwszą rolkę.. Zaraz po tym utopiłem 100zł na allegro na same filmy :roll: coś mi mówi, że powodzenie sesji zimowej wisi na włosku :lol:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
malyglod napisał/a:

Jaki będzie bezpieczny czas i stężenie? Przy forsowaniu mieszać 'tradycyjnym' sposobem? (pierwsze 30sek, a później 10sek co minutę) I jeszcze jedno - przy forsowaniu w razie temperatury innej niż okrągłe 20st. mogę posługiwać się tabelką z digitaltruth? ( http://www.digitaltruth.com/chart/timetemp.html )

Ewentualnie interesuje mnie forsowanie do 800ASA..

Mieszasz tak jak zwykle to robisz - zawsze rób to tak samo. Możesz tak jak napisałeś, można też całkiem inaczej - zależy od chemii i pożądanego efektu oraz przyzwyczajeń.

Tabelka ilforda od temperatury daje radę do wszystkiego ;-)

800iso to nie jest forsowanie, to tylko działka więcej niż 4setka :-)

pawel_swinarski  Dołączył: 06 Lis 2008
w czym byście polecili forsować tri-x'a...>? zima przyszła , ciemność nastała... mam dużo D-76 ale ponoć to nie najlepsza opcja... (nikt nie powiedział dlaczego )...

najlepiej od razu z czasem dla 20st i rozcienczenia np 1+2....sample mile widziane ;p

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
pawel_swinarski napisał/a:
w czym byście polecili forsować tri-x'a

Pewnie polecą xtola :-) Kupiłem i rozrobiłem go specjalnie do wołania forsownego. Niedługo zacznie się wołanie.

pawel_swinarski  Dołączył: 06 Lis 2008
no wlaśnie taki wybór pewnie padnie tylko co z tym d-76, mam go ze 2,5 litra , a z moją częstotliwością wołania ostatnio to się zejdzie . . . ;)

jakie czasy byście polecili na

trix 400 @800 1+2 albo 1+ 1

trix400@1600 1+2 albo 1+1

w razie co wezmę czasy z devch. ale może ktoś ma sprawdzone :)

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
Cytat
w razie co wezmę czasy z devch. ale może ktoś ma sprawdzone :)

one sa w zupełności sprawdzone ;-)

Skocz do: