CytatJeszcze sztuka czy już szaleństwo?
Czy sztukę człowieka, który jest chory psychicznie można uznać za sztukę? Czy samookaleczenie może być aktem twórczym, czy jest raczej aktem destrukcyjnym? Czy człowiek zamknięty w dwupokojowym mieszkaniu, torturujący swe ciało, robiący temu zdjęcia, powinien być nazywany artystą? Jak daleko można się posunąć dla sztuki? Czy miłość do niej jest warta bólu? Czy wymaga od artysty aż takiego poświęcenia?
http://kultura.wp.pl/gid,...l?T%5Bpage%5D=1
![]()
![]()
![]()
![]()
M.W napisał/a:
Czy sztukę człowieka, który jest chory psychicznie można uznać za sztukę?
heretyk
pozdrawiam,
dzerrry
Charli1902 napisał/a:Mi sie wydaje że prawdziwą SZTUKE, tworzą tylko ludzie zdrowi psychicznie.
Natomiast ludzie "chorzy psychicznie", tworzą wyłącznie ART.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Los Amatoros
K-r/18-55/MC Cosmicar 35-70 @4
http://bezcien.wixsite.com/bezcien
max.l napisał/a:"Samookaleczanie człowieka to czynność naturalna."
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
= samookaleczenie ??????jorge.martinez napisał/a:intencjonalna zmiana siebie i swojego ciała
max.l napisał/a:Nie widzę powodu , aby nie rozumieć, że to co fascynuje jednych odpycha innych. Ktoś, kto nie chce tego akceptować wydaje mi się odrobinę nietolerancyjny.
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
max.l napisał/a:samookaleczenie ?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
dzerry napisał/a:to tylko nagi człowiek stojący przed obiektywem swojego własnego aparatu. Dlaczego to Cię mdli?
radekone napisał/a:do tego oprawione w badz co badz swietna forme
alekw napisał/a:Wspaniałe fotografie.
diplodok napisał/a:max.l napisał/a:Nie widzę powodu , aby nie rozumieć, że to co fascynuje jednych odpycha innych. Ktoś, kto nie chce tego akceptować wydaje mi się odrobinę nietolerancyjny.
mieszasz pojecia - moge tolerowac taka "sztuke" i wogole inne zjawiska, moge tolerowac ludzi ktorzy uznaja to za sztuke ale nie bede tego akceptowal. bede mowil ze to jest chore i zboczone, a od innych wymagal zeby tolerowali moje zdanie ale niekoniecznie je akceptowali!
![]()
Oświęcim to polskie miasteczko. Obóz to "Auschwitz" - nie mylmy jednego z drugim. Co do porównania z SS-manem, przyznam, że nie bardzo widzę związek.cadar napisał/a:porannym słońcu ciałami więźniów z Oświęcimia.
I od tej chwili potrzebowałbyś o wiele mocniejszych podniet. I tak w kółko...cadar napisał/a:wtedy w mojej psyche włączyłby się odpowiedni mechanizm obronny polegający na zobojętnieniu
cadar napisał/a:ja tutaj widzę chorobę i ogromne cierpienie tego człowieka. żeby dokopać się do walorów fotograficznych obrazu musiałbym się znieczulić, wyłączyć zmysł współczucia i chęć niesienia pomocy.
Myślę, że właśnie z powodu "opatrzenia" i obniżania się progu wrażliwości spowodowanego tym "opatrzeniem" Swoiste perpetuum mobile. Chociaż oglądając dzieła Boscha i podobne z tamtego okresu, sam mam co do tego pewne wątpliwości. Sztuka od bardzo dawna epatowała przemocą.cadar napisał/a:w naszym kręgu cywilizacyjnym jest ogromna potrzeba epatowania się tego typu obrazami
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
cadar napisał/a:
alekw napisał/a:Wspaniałe fotografie.
ja tutaj widzę chorobę i ogromne cierpienie tego człowieka. żeby dokopać się do walorów fotograficznych obrazu musiałbym się znieczulić, wyłączyć zmysł współczucia i chęć niesienia pomocy.
w naszym kręgu cywilizacyjnym jest ogromna potrzeba epatowania się tego typu obrazami. ostatnio przed ekranami monitorów siedząc bezpiecznie w fotelu. wygodne to - można w każdej chwili odejść od komputera i pójść do lodówki skończyć wczorajszego szampana.... albo wyprowadzić na spacer psa.
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.