Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
Mam pytanie?Jakiego szkła używasz?Mnie,na zdjęciach chłopca,nic nie jest ostre :-/ .Nie rymsnął Ci on o ziemie?A tak w ogóle,to te zdjęcia są poruszone.To zdjęcie bez Exifa,jest na sto procent ruszone.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ten filtr zdjąłeś?

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
Arti,przysłona 7,1,migawka 1/250...na granicy poruszenia,pogoda raczej nie do focenia na przysłonie 7,1...jeszcze seria :shock: ,po co?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Na moje oko to się lustro albo nie podnosi się do końca albo co bardziej prawdopodobne jak robisz zdjęcia serią to lustro nie jest wystarczająco dobrze tłumione, odbija się od ogranicznika i częściowo pojawia się w kadrze dodatkowy pasek obrazu odbitego od tego lustra. Dodam że lustro jest półprzepuszczalne więc jak się nie podniesie całkowicie to może przekierować trochę obrazu na dolną część matrycy która to rejestruje górny fragment obrazu. Może też być coś nie tak z migawką i jedna lamelka w dolnej fazie przebiegu odbija się i robi się dodatkowa szczelina przez którą wpada obraz już przesunięty.

Ale nawet jakbym nie miał racji to niestety serwis.

Adamss68, ale nie widzę związku. Pytanie o filtr dość proste chyba jest?

qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
ale się porobiło, dzięki za wielkie zainteresowanie.
Zaraz odpowiem na wszystkie pytania i wyjaśnię, co niejasne:
Adamss68: szkło, to 18-55WR, kit po prostu.
Aparat nigdy i nigdzie nie rymsnął, zdjęcie chłopczyka poruszone i nie ostre jest, jak również fatalnie skomponowane i tepe, a to dlatego, że szedłem sobie ulicą ze znajomymi, zobaczyłem brzdąca robiącego różne wygibasy, to nawet nie podnosiłem aparatu do oka, tylko w biegu, na P, auto ISO i stosunkowo krótkiej ogniskowiej, żeby nie chybić ;-) ; ot takie zdjęcie "z brzucha"
Arti: filtr zdjąłem, popsrtykałem i założyłem z powrotem, bo szkła jednak szkoda... od przewczoraj nic się nie dzieje złego.
ZbyszekB: to. co piszesz ciekawe się niezwykle wydaje, mam jeszcze jedną taką "trójkę" z dodatkowymi elementami, zaraz się im dokładnie przyjrzę.
A nawet, jakbyś miał rację, to i tak, niestety, serwis.
dzięki

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
qarabasz napisał/a:
filtr zdjąłem, popsrtykałem i założyłem z powrotem, bo szkła jednak szkoda

tia
http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
qarabasz napisał/a:
filtr zdjąłem, popsrtykałem i założyłem z powrotem, bo szkła jednak szkoda...
Zdjęć szkoda na paskudzenie ich jakimś podłym filtrem UV, a nie szkła. Obiektyw z plasteliny nie jest, nic mu nie będzie. Żeby to jeszcze jakiś superhyperekstra drogi był, ale toż to zwykły kit.

piotr_luk napisał/a:
Żeby to jeszcze jakiś superhyperekstra drogi był
to nawet tym bardziej szkoda degradować niepotrzebnie jakość zdjęć ;-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
qarabasz napisał/a:
od przewczoraj nic się nie dzieje złego.

a co sie zmienilo ?
cos wylaczyles?
ja bym jeszcze pozyczyl od kogos na chwilke inny obiektyw (tak zeby miec 100% pewnosci ze to nie obiektyw jest winny tylko body..)

opiszon napisał/a:
to nawet tym bardziej szkoda degradować niepotrzebnie jakość zdjęć

No chyba, że filtr też jest
piotr_luk napisał/a:
superhyperekstra drogi

szkoda by mi było kasy na superhiperekstradrogi filtr UV ;-)

qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
paradziqs napisał/a:
qarabasz napisał/a:
od przewczoraj nic się nie dzieje złego.

a co sie zmienilo ?
cos wylaczyles?
ja bym jeszcze pozyczyl od kogos na chwilke inny obiektyw (tak zeby miec 100% pewnosci ze to nie obiektyw jest winny tylko body..)

Pozmieniałem wszystko po kolei, powyłączałem, powłączałem od nowa, sytuacja (jak na razie) się nie powtórzyła.
Założę coś innego (mam jakąś sigmę z MZ-5 jeszcze) i popstrykam.

Może to i zwykły kit, ale na inny na razie nie ma środków :-)
a artykulik poczytam w wolnej chwili.

[ Dodano: 2012-01-16, 22:40 ]
tak informacyjnie,
Problem powrócił na chwilkę w warunkach kompletnie odmiennych od opisywanych powyżej, a mianowicie z manualnym rikenonem 50 1:2 bez żadnych filtrów i wodotrysków, za to z lampką zewnętrzną. I bez błysku też. Zawsze przy serii.
Pobył ów problem przez godzinkę, może dwie i zniknął, jak ręką odjął.
Jeszcze nie chce mi się turbować serwisu i pozbawiać się aparatu, bo skoro samo znika i to w miarę szybko, to jakoś to przetrzymam.
pozdrawiam wszystkich.

[ Dodano: 2013-03-01, 12:58 ]
oto aparat mój po ponadpółrocznych perturbacjach z wizytą we francji włącznie powrócił z nową migawką i nowym SRem, nawet matówkę wymienili i płytę główną...
chodzi jak marzenie.
pozdrawiam wszystkich.

Skocz do: