me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Nie mogę zdjąć lampy z kostki synchronizacyjnej
Lampa Metz 58 AF-2, wsunięta w szyny zwykłej kostki synchronizacyjnej. Nie wiem czy za mocno przykręciłem, w każdym bądź razie zablokowało się, pokrętło od lampy nie ruszy nawet na milimetr. Można jakoś temu zaradzić?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Znaczy śruba nie chce się odkręcić, czy jest odkręcona a lampa nie schodzi ?
Jeśli to pierwsze to nic innego jak siła nie pozostaje :-(
Możesz wspomóc się jakąś żabką, kluczem do rur, delikatnie, owijając śrubę kawałeczkem skóry by jej nie zniszczyć :idea:
Jeśli to drugie to odręcić stopkę lampy (cztery śrubki) i wyjąć bolec blokujący.

Śruba nie chce się odkręcić ani trochę. Chciałem uniknąć działania siłowego... zatem powiadasz że to jedyne wyjście? Może odkręcenie stopki coś da w tym wypadku? Cóż chyba w ostateczności tak zadziałam... Dzięki za odp.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
me_how, Nauczka na przyszłość:
Nie dokręcać na siłę bo plastikowe gwinty się zapiekają - po to jest bolec blokujący by lampa się nie wysunęła nawet jak jest delikatnie przykręcona :idea:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
me_how, nie chce być złym prorokiem, ale widziałeś to:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=895867#895867

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
A może środek penetrujący w niewielkiej ilości i dopiero próbować odkręcać? Coś a'la WD-40 albo lepsze?

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Shelter napisał/a:
A może środek penetrujący w niewielkiej ilości i dopiero próbować odkręcać? Coś a'la WD-40 albo lepsze?

Raczej z WD40 trzeba ostrożnie, niby nie reaguje z tworzywami sztucznymi, ale znam przypadki, że je zniszczył lub zakleszczył jeszcze bardziej ;-)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Poślizg na plastiku z powodzeniem da Ludwik,Fairy czy inna chemia do garów. Gwint się nie zapiekł tylko zakleszczył.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
A może odkręcasz w niewłaściwą stronę?

technik219 napisał/a:
A może odkręcasz w niewłaściwą stronę?

We właściwą, choć w chwili zwątpienia próbowałem w drugą.
Jutro spróbuję to odkręcić tak jak mówicie, kupię Ludwika albo WD 40 bo jednego i drugiego w domu brak, choć mawiają że to drugie to każdy powinien mieć na stanie ;-)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :-B

PS. choć w sumie zaraz spróbuję z innym płynem do naczyń.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
me_how napisał/a:
PS. choć w sumie zaraz spróbuję z innym płynem do naczyń.

Ludwika podałem tylko jako przykład pierwszy z brzegu. Chodzi o to żeby było mokro i ślisko ;-)

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Pozwolę sobie odkopać temat. Sprawa dotyczy tej samej lampy, czyli Metz 58 AF-2, tylko że drugi przypadek. Bolec blokujący przy odkręconym pokrętle nie schował się do stopki. Sporo naszukałem się klucza TORX T6, bo takimi wkrętami jest przykręcona stopka do korpusu lampy. Niestety w mojej sytuacji lampa utknęła na sankach aparatu, więc dostęp był ograniczony i potrzebny był klucz "fajkowy" - kątowy jak w imbusach. Udało się znaleźć taki w Leroy Merlin. PO rozkręceniu okazało się, że plastikowy element połączony z tym bolcem złamał się i ledwo trzyma się. Nie bardzo jest jak to podkleić, bo to maleństwo straszne.

Czy ktoś z Forumowiczów miał podobną sytuację? Czy jest szansa dostać taką część w serwisie w Gdańsku, czy raczej trzeba pisać do do producenta do Niemiec?

Tak, ja miał. Zajrzyj wyżej. Tylko hosting mi tymczasowo nie działa, więc zdjęcia nie ma.

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
A jak rozwiązałeś sytuację? Naprawiłeś ten bolec, czy używasz bez niego? Osobiście wolałbym mieć całkowicie sprawny mechanizm zabezpieczający. Na dniach postaram się skontaktować z serwisem i będę wiedział na czym stoję.

Używam lampy bez bolca - liczę tylko na mocne dokręcenie śruby.

Skocz do: