jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
[fotki] smc DA* 50-135mm f/2.8 ED AL
smc DA* 50-135mm f/2.8 ED AL
Kilka fotek zrobionych tym cudeńkiem (na 2 fotach widać też 16-50):
http://flickr.com/photos/...50135mmf28edal/

A tak w ogóle, to polecam album tego pana, z miłości do marki, oczywiście :)
http://flickr.com/photos/wesleywong/
Jest tam trochę fotek porobionych obiektywami Pentaxa.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Szkoda tylko że nie są to sample w pełnej rozdzielczości.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
hmmmm, aż nie wiem co powiedzieć, nawet w tak małym formacie widzę, że te zdjęcia są mało ostre, a to dobija mnie ostatecznie, chyba, że to jakiś "pieruński" BF/FF.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
nawet w tak małym formacie widzę, że te zdjęcia są mało ostre,
:shock: zdjecia są normalnie bardzo ostre, jak dla mnie.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
ja widzę na nich aberracje chromatyczne, astygmatyzm, słaby kontrast, totalny spadek ostrości na brzegach kadru, żenującą rozdzielczość optyczną, po prostu kaszanka nie szkło ;-) mogę się zamienić jinxx - dam ci wypasionego vivitara 28-200, zoom pompka, sam opada, ale obiektyw miodzio wart każde pieniądze :evilsmile:

[ Dodano: 2007-06-26, 21:49 ]
aha, no i jeszcze faktycznie ten pieruński BF/FF w jednym czyli co? Czyżby trafiał w punkt? :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
zdjecia są normalnie bardzo ostre, jak dla mnie.
Ostre to są, ale ustawienie jest na hard. Jestem ciekaw, jak by wyglądały na normalu.

zorzyk napisał/a:
:shock: zdjecia są normalnie bardzo ostre, jak dla mnie.

dla mnie niestety nie bardzo, specjalnie zrobiłem parę fotek (w jpg) z podobnym motywem, Nikkorem 17-55/2.8 w górnych ogniskowych i 70-200/2.8 w dolnych ogniskowych, pomniejszyłem, skompresowałem do wersji "internet" i dopiero zacząłem porównywać. Nawet laik na pierwszy rzut oka zobaczy różnicę w ostrości. Jestem troszkę zawiedziony ale z decyzją o zakupie poczekam, aż pojawi się więcej sampli. Może uda mi się kiedyś, pewnie w odległej przyszłości, podpiąć nowe Pentaxy w jakimś sklepie (naiwniak ze mnie) i strzelę sobie mały teścik.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Pentagram, co Ci się stało? :-D

masz rację bEEf, przesadziłem z tym pozytywnym myśleniem :->

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram, - akurat po takich smaplach nie ocenialbym szkla....zbyt wiele niewiadomych...

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
eee, ja tam w pośpiechu myślałem, że kolega jinxx posiadł to cacko (i może wrzuci jednak zdjęcia w pełnej rozdzielczości), a teraz do mnie dotarło (sorry, tak miewam :-/ ), że jedynie linka podrzucił... no cóż... komu w drogę. Spadam.

Fafniak napisał/a:
Pentagram, - akurat po takich smaplach nie ocenialbym szkla....zbyt wiele niewiadomych...

:oops: ależ ja nawet nie staram się oceniać, ogarniają mnie tylko coraz silniejsze obawy, co do jakości długo oczekiwanych obiektywów, wynikające z testów bliźniaczych Tokin oraz z faktu, że jedyne oficjalne sample jakie widziałem na stronie Pentaxa były, jak wynikało z parametrów, wyostrzone na maxa.
Mam tylko malutką nadziejkę, że te obawy okażą się płonne.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
jedyne oficjalne sample jakie widziałem na stronie Pentaxa były, jak wynikało z parametrów, wyostrzone na maxa.
Tylko 50-135. 16-50 było chyba na normal.

argawen napisał/a:
Tylko 50-135. 16-50 było chyba na normal.

Widzę, że pocieszasz mnie jak możesz, ale i tak moja niepewność nie zmniejsza się. Poczekamy jeszcze ze 3 miesiące na jakieś rozsądne opinie. Napisałem "rozsądne"?! Hmmm, poprawię się: na jakiekolwiek opinie! :->

jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
cypis napisał/a:
eee, ja tam w pośpiechu myślałem, że kolega jinxx posiadł to cacko ...

kolega ma bardzo dobry humor ;)

Te foty zamieszcza jakiś skośnooki przedstawiciel tej planety. Tak z ciekawości zapodałem linka, co by animować trochę towarzystwo :)
Sam teraz, na spokojnie, zaczynam się zastanawiać, czym te obrazki były w rzeczywistości zdjęte. W tagu i w nazwie foty jest wymieniony ten obiektyw, więc tylko i wyłącznie na podstawie tego mniemam, że tym były zrobione.
Po za tym, ów autor odpisał w komentarzu pod jedną fotką, że obiektyw dopiero wejdzie do sprzedaży. Stąd mniemam, że skoro znalazł się taki "macant" przedpremierowy, to pewnikiem ma jakieś konszachty z Pentaxem. Dużo fot robi ich szkłami i takie jakieś "piękne" te foty, jakby chciały się znaleźć w jakimś folderze reklamowym pentaxa...

PS. a może by go tak zagadać po angielskiemu, żeby naszego polskiego dystrybutora zmienić, coś animować w sprzedaży na tym rynku, może kogoś zna z samej góry, z kimś gra w golfa lub domino. Jak myślicie, jest jakaś szansa? ;)

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
jinxx napisał/a:
PS. a może by go tak zagadać po angielskiemu, żeby naszego polskiego dystrybutora zmienić, coś animować w sprzedaży na tym rynku, może kogoś zna z samej góry, z kimś gra w golfa lub domino. Jak myślicie, jest jakaś szansa? ;)

Tak, bardzo duża ;-) powiedziałbym, że przeolbrzymia ;-)

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
No nie oszukujmy się, nasz ukochany Pentax wraca ale już sam nie produkuje pięknych i kultowych szkiełek. Nowe "gwiazdki" to niewypały Tokimy z którą się Pentax nie tak tawno skumał. I dostaję palpitacji serca jak czytam niezależne testy Tokin i informację że premiery Pentaxa się ciągle przedłużają. To bardzo smutne, że nasz Pentax nie zaprojektował swoich obiektywów tylko zrobiła to Tokina, co smutniejsze że nie sa to "kity" za symboliczne kilkadziesiąt $ tylko flagowe "gwiazdki-legendy". Nie liczmy na cuda, to będzie totalna wtopa, wszyscy nie mają wątpliwości że są to Tokiny które na testach przynoszą wstyd i nie mieszczą się w jakichkolwiek skalach porównawczych.

Gregor, - stary masz szcescie ze nie wiem jak udzielic ostrzezenia....
prosze wszystkich o nie ciagnmiecie tego flejma...(czy jak to sie tam nazywa)

[ Dodano: 2007-07-06, 00:07 ]
Gregor, Gregor, - a swoaj droga to kompletnie nie znasz tokiny i jej dotychczasowej wspolpracy z pentaxem

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gregor napisał/a:
I dostaję palpitacji serca jak czytam niezależne testy Tokin i informację że premiery Pentaxa się ciągle przedłużają.
Waleriana powinna pomóc. Najlepiej tuż przed seksem, żeby nie wszystko na raz stanęło.
Gregor napisał/a:
wszyscy nie mają wątpliwości że są to Tokiny które na testach przynoszą wstyd
Kłamiesz, a to nieładnie. Ja na ten przykład mam wątpliwości.
I odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie: jaki ma sens to co napisałeś, kiedy szkieł Pentaksa nie ma jeszcze na rynku?
Fafniak napisał/a:
Gregor, - stary masz szcescie ze nie wiem jak udzielic ostrzezenia....
wot, moderator ;-)
Fafniak napisał/a:
prosze wszystkich o nie ciagnmiecie tego flejma...
eee tam, coś tu spokojnie ostatnio :)

a ze gadasz glupoty :
http://www.optyczne.pl/59...dsumowanie.html

pierwsze z brzegu.....ale po polsku....

http://www.optyczne.pl/62...dsumowanie.html

mam to szklo w wykonaniu pentaxa - i ciezko sie przyczepic...(no moze AC jest zbyt duze)

[ Dodano: 2007-07-06, 00:33 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
wot, moderator
- ty sie nie czepiaj tylko spytaj trefa co mu odpisalem na widomosc ze mam byc kolorowy :-P :mrgreen:

Skocz do: