mazurzyna  Dołączyła: 27 Cze 2007
Obiektywy Pentacon do k100d ?
Witam wszystkich :-)

Od jakiegos czasu jestem posiadaczka kasetki. Mam tez analogowa lustrzanke po tacie no i do tego 3 obiektywy. No własnie i tak sie zastanawiam czy bedą pasowały do k100d :roll:

oto te obiektywy
Pentacon 2.8/29 auto
Pentacon 1.8/50 auto
i jeszcze jakis rosyjski ale nie jestem wstanie odczytac nazwy :oops: przed nazwa jest MC 3,5/135

Moze ktos pomoze :-)

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Witam
Bedą. Trzeba kupić przejściówkę z M 42 na bagnet Pentaxa . Lepszym rozwiązaniem jest korzystanie ze starych manualnych orginałów, ponieważ przejściówkę trochę trudno się demontuje (blaszka).

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
teraz kupujesz przejściówke na allegro z m42->Pentax i montujesz,za pierwszym razem(jeśli bedzie przejściówka z blaszką) to będziesz miała problem z wyciągnięciem jej z body,ale o tym było na forum :-D

co do MC 135/3,5 jest to jak mniemam Jupiter 37A...

rozwiązanie z przejściówką można zastosować o ile obiektwywy mają gwint m42 (tak jak śrubki),a nie bagnet (jak w body).

Najlepiej gdybyś zrobiła zdjecie albo dupek obiektywów,albo lustrzanki taty od przodu i wstawiła na jakiś zewnętrzny serwer typu www.imageshack.us :-D

albo jeśli wszystkie obiektywy pasują do lustrzanki taty,to napisz jak się ona nazywa 8-)

dzieki za odpowiedzi :-)

Michał K ten aparacik to Practica LTL 3 no i wszystkie obiektywy pasuja
własnie sie doczytałam ze ten rosyjski to faktycznie Jupiter 37A

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
czyli musisz się zaopatrzyć w przejściówke :-)

dzieki :-) juz wedruje na allegro :-D

Skocz do: