Manolis  Dołączył: 25 Cze 2007
Macro z K100
Fotografią interesuję się już trochę lat Zenit, Canon A510, Canon S2, okazjonalnie D70s. Właśnie przymierzam się do zakupu pierwszej własnej lustrzanki, ponieważ z moim canonem S2 już trochę się wypaliłem. Po obserwacji rynku i opinii (szczególnie to forum Pentaxa) zdecydowałem się zainwestować w system Pentaxa a dokładnie k100D. Moje pytanie dotyczy makro z tym aparatem. Na zoomie mi jak na razie nie zależy wieć zakupie puszkę z kitem 18-55. W jaki sposób najlepiej (na początek) skompletować zestaw do makro tzn jakie przejściówki, pierścienie pośrednie ( i gdzie najkorzystniej zakupić). Czy instalować Heliosa odwrotnie czy normalnie, i czy wyjmować mu tą małą soczewkę. Jaki obiektyw polecacie własnie ze starych szkiełek, bo może po rodzinie coś powynajduje na strychach, albo zakupie za niewielkie pieniądze. Z góry dziękuję za odpowiedź ponieważ zalezy mi na jasnej odpowiedzi

Forum naprawdę niezłe, aż żal że wczesniej nie zaglądalem, ale teraz bedzie częsciej ;)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Manolis napisał/a:
Forum naprawdę niezłe, aż żal że wczesniej nie zaglądalem, ale teraz bedzie częsciej ;)
O! Właśnie, poszukasz tu to znajdziesz. Mamy wszystko.

Na zachętę:
LINK
LINK
LINK
LINK
LINK

jest tego cała masa, wrzuć w szukajkę słowa makro/macro/raynox

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Jeżeli makro to twoje główne zainteresowanie to zostań przy kompakcie + konwertery, mała blenda + lampa itp.

Manolis  Dołączył: 25 Cze 2007
Makro makrem to jest cos co lubie ale nie bedzie to tylko jedno jedyne moje wyzwanie.

Skocz do: