arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
12 w skali Beauforta to jest kosmos - widzialem na oczy i uszy nr 8 - stanowczo morze się już nie nadawało do żeglugi... chociaż na brzegu jest całkiem fajnie wtedy, za nic w świecie bym nawet nie pomyślał o wpłynięciu...
sprawa cały czas obija się o jeden aspekt - do jakiego stopnia mamy płacić za błędy innych... bynajmniej nie wynikające z niewiedzy

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
siono napisał/a:
Sytuacja z 14.01 tego roku-na morzu sztorm (nie pomnę ile w skali,ale chyba około 12). ..

Jeśli to Bałtyk,to pomyliłeś skalę i to grubo ;-)

siono  Dołączył: 14 Sty 2009
arQ napisał/a:
12 w skali Beauforta to jest kosmos - widzialem na oczy i uszy nr 8 - stanowczo morze się już nie nadawało do żeglugi...

Mieszkam w lini prostej około 1 km od zatoki...pomiędzy mną a nią jest las i wydmy...przy 12stce morze tak huczy,że mam wrażenie,że pod moim oknem jedzie pociąg...

uważam,że jeżeli ktoś rażąco ryzykuje (np. wypływając przy 12tce, albo idąc w góry przy ntym stopniu zagrożenia), pomimo ostrzeżeń i zakazów i trąbienia w mediach jak najbardziej powinien płacić. Pewnie pojawi się pytanie: kiedy się rażąco ryzykuje?
Jest jeszcze jeden aspekt-wszelakiego rodzaju podróże bez pomyślunku np. do Afryki, Ameryki Południowej, etc. i pchanie się w miejsca, które są niebezpieczne. Wiele państw ma już dosyć szarpania się z takimi delikwentami. Koszty interwencji MSZ i innych służb są nieporównywalnie wyższe niż ściągnie kogoś z jakiejś góry. Nie mówię tutaj o jakichś nagłych zwrotach akcji (vide: Egipt w zeszłym roku), tylko o pchaniu się na siłę w tereny, które np. kontroluje jakaś partyzantka czy inne stwory (przykład Amerykanina, który chciał zobaczyć jak wygląda wojna w Libii i pojechał sobie na wycieczkę...).

[ Dodano: 2012-01-26, 17:46 ]
zamach napisał/a:
Jeśli to Bałtyk,to pomyliłeś skalę i to grubo

konsultowałem z teściem rybakiem ;)było od 10-12 w skali Beauforta, więc nie przesadziłem ;) komunikat SARu:
"W dniu 14.01.2012. o godz. 1340 MRCK w Gdyni otrzymało informację od turysty z Władysławowa, że na wysokości campingu "Małe Morze "- zejście Nr 6 kitesurfingowiec potrzebuje pomocy, nie może samodzielnie wrócić na brzeg.
Do akcji ratowniczej skierowano ratowników BSR Władysławowo i ratowników statku ratowniczego m/s "Bryza". O godz. 1352 kitesurfingowiec samodzielnie wyszedł z wody i nie ptrzebuje pomocy lekarskiej. W związku z powyższym polecono jednostkom SAR wrócić do portu we Władysławowie. Warunki meteorologiczne - kierunek i siła wiatru N10-12, stan morza 6-7."

Lubie czytać wypowiedzi ludzi ,którzy znają się na rzeczy:rowery,elektronika,spadochrony.Btw:spadochrony:zawsze chciałem skoczyć na spadochronie-nigdy nie skoczyłem,więc nie zabieram głosu na ten temat.
Więc !! kolego siono,Twój dramatyczny opis oparty jest na Tv info.Samfakt pomieszkiwanie w 3 mieście nie oznacza ,ż Twoja wiedza morska,o morzu itd jest wieksza niż mieszkańca Przemyśla na sprawy morskie.Hehe,największymi żeglarzami są ludzie z południa kraju :).
A konkretnie i krótko:
prędkość wiatru i wysokość fali są ze sobą powiązane,a jeśli chodzi o małe statku-motorówki SAR -są nie do zatopienia z racji konstrukcji.Ale to przecież nie jest forum o sztormach morskich :-P

zamach napisał/a:
Lubie czytać wypowiedzi ludzi ,którzy znają się na rzeczy
Cytat

primo-nigdzie nie zaznaczyłem,że jestem w danej kwestii specjalistą.
nie musiałem korzystać z tvp.info (widzę,że pominąłeś źródło skąd jest informacja) . W mojej rodzinie jest dwóch ratowników SARu.
Nie przeczę,że MIESZKAJĄC w Gdańsku muszę posiadać wiedzę morską (powiem więcej nie umiem, nie lubię pływać i nie ciągnie mnie na/do wody). Pewnie bym się zamknął i nie odzywał gdybym nie pytał o zdanie kogoś, kto spędził na morzu więcej czasu niż na lądzie (wspomniany teść, zawodowy rybak). Wiem,że Bryza jest teoretycznie niezatapialna, ale wystarczyłoby ,żeby jakiś ratownik nie był przypięty pasami...poza tym, po tym wypadku Bryza jest uszkodzona. Wrzuciłeś jakąś tabelkę, z której nie wiem co ma wynikać (w końcu MIESZKAJĄC w Trójmieście nie muszę posiadać wiedzy o morzu).
Z komunikatu SARu (ze strony SARu) jasno wynika,że: "Warunki meteorologiczne - kierunek i siła wiatru N10-12, stan morza 6-7." Czy siła 10-12 nie oznacza skali Beauforta?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
bez watpienia
Cytat
Czy siła 10-12 nie oznacza skali Beauforta?
10

siono, pokój Z Tobą Bracie
napisałeś:
Wrzuciłeś jakąś tabelkę, z której nie wiem co ma wynikać
odpowiadam
więc już się dalej nie kompromituj tematem :morskim ,sztormowym,SAR,beaufortem itd,
pzdro
zajmij się fotografowaniem ,czyli tym co jest niewymierne,
w odróżnieniu do spraw morskich,które są konkretne ,wymagajace i błedów nie wybaczają.
z tematu odpadam...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
zamach napisał/a:

A konkretnie i krótko:
prędkość wiatru i wysokość fali są ze sobą powiązane,a jeśli chodzi o małe statku-motorówki SAR -są nie do zatopienia z racji konstrukcji.

O Titanicu też tak mówili...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Arti napisał/a:

Jakby wypelnili tytanica pianka, to dalby rade :-)

http://www.youtube.com/watch?v=RCRtBO6meAU

Arti napisał/a:

Cenie Twoje zdanie na temat foto:
ale jeśli lejki mówią o pracy na morzu ,to trochę mnie to irytuje,
mniej więcej tak jak Ciebie -moje fotki
ok ?

@ zamach
przyczepiłeś się jak rzep,że podałem skalę 12 Bft (przy czym zastrzegłem,że nie jestem pewien) i w pierwszym poście nie mądrowałem się na tematy "morskie" i nigdzie nie zaznaczyłem, w odróżnieniu od Ciebie,że jestem jakąś kopalnią wiedzy w tym temacie. Tłumaczę Tobie jak Abel ... ,że sprawdziłem (strona SAR-u), zapytałem rybaka, który pływa na Baltyku n-do kwadratu lat i napisałem,że było na morzu 10-12 Bft. (zero moich przemyśleń na tematy morskie). Nie odpowiedziałeś na moje pytanie,co oznacza w komunikacie SARu siła wiatru 10-12. Wklejasz tabelki, zdjęcia łódki SARu (co ma dowodzić,że jest niezatapialna), obrażasz innych...kultura dyskursu prima sort...

zamach, masz zly dzien? miales juz sobie pojsc.

wroc jak ci przejdzie.

[quote="siono"...Wklejasz tabelki, zdjęcia łódki SARu (co ma dowodzić,że jest niezatapialna), obrażasz innych...kultura dyskursu prima sort...[/quote]
Ależ ja miętki jestem ;-) ,odpowiadam ,a nie powinienem :
udowodniłem w sposób prosty(zobacz swoje wypowiedzi). że Twoja wypoweidź je niewiarygodna i po prostu nędzna ;-) ,a miała być rzetelna oparta o fakty,a fotograficzne byłyby najlepsza.
AMEN
BUK z Tobą BRacie,
zaraz
plwk j** mi j** za niewłasciwe słownictwo.
pozdrawiam

[ Dodano: 2012-01-26, 19:34 ]
alkos napisał/a:
zamach, masz zly dzien? miales juz sobie pojsc.

wroc jak ci przejdzie.

To może potrwać :-P ,
czy ja kogoś obraziłem ?

siono, to nie ma sensu...

Ale co udowodniłeś? Co w mojej wypowiedzi jest nędzne? wklejenie komunikatu SARu? Co jest niewiarygodne? Retoryka w stylu: wiem, ale nie powiem...Ty nawet nie odpowiedziałeś na jedno pytanie, które Tobie zadałem ( co oznacza w komunikacie SARu informacja o sile wiatru 10-12? powinieneś wiedzieć jako wybitny specjalista i oświecić takiego "lejka" jak ja).
Tobie dwa buki i krzyż na drogę i aby Twoje łódeczki w wannie były równie niezatapialne jak SARu

[ Dodano: 2012-01-26, 19:40 ]
Arti napisał/a:
siono, to nie ma sensu...

święte słowa...

Panowie, jeszcze jeden post w kontekscie tej klotni miedzy wami i zamykam temat.

alkos napisał/a:
Panowie, jeszcze jeden post w kontekscie tej klotni miedzy wami i zamykam temat.

przepraszam już nie będę :oops:

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
a koszt akcji ponosimy my wszyscy! koszty akcji ratowniczj wyniosły 200 tysiecy złotych :!:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
kolejna akcja była w górach - 3 stopień zagrożenia - co robiły tam te 2 turystki :?:

arQ napisał/a:
co robiły tam te 2 turystki

Zaczaiły się na wieloryba....

Skocz do: