r0man  Dołączył: 15 Sty 2007
również zakupiłem gripa do k10d.

Lubię pionowe kadry i brak gripa w ds-ie dosyć mi dokuczał.

BG2 niby ma wszystko ok, ale jest jedno ale: dla kogo on jest zaprojektowany ?

Mam raczej duże dłonie a pomimo to mam kłopot, aby swobodnie operować kółeczkami i przełącznikami - odległości są po prostu za duże.

Poza tym (jak należało oczekiwać ;-) )dokręcenie gripa z dodatkową baterią dość znacznie zwiększa ciężar zestawu.

O ile w pozycji poziomej nie mam problemu z utrzymaniem aparatu z gripem jedną ręką, o tyle w pozycji pionowej jest problem. Grip jest kiepsko wyprofilowany i jak na razie ciężko mi go utrzymać i jednoczesnie obsługiwać niewygodnie rozmieszczone przełączniki - muszę podpierać drugą ręką :-(

Pozostaje nadzieja, że się przyzwyczaję - w końcu co nas nie zabije to nas wzmocni (i to bez chodzenia na siłownię ;-) )

pozdrawiam

r0man

Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
Niestety, oprocz wyzej opisanych ma jeszcze jedna wade, opisana zreszta w instrukcji.
Dosc czesto sie zdarza, ze zawieszaja sie kolka ustawien i spust migawki - trzeba wtedy poruszyc ktores kolko z gripa i sytuacja wraca do normy... a tymczasem fotografowany obiekt jest juz daleeeeko....
Jeszcze jeden drobiazg to ten, ze aby wyjac baterie z korpusu trzeba zdejmowac grip....

Jesli chodzi o ciezar to nie stanowi on problemu o tyle, ze pojakims czasie reka sie wyrobi a przy okazji dochodzi nam spory kawalek "stabilizacji bezwladnosciowej"

Podsumowujac: Warto.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Andreas napisał/a:
Dosc czesto się zdarza, ze zawieszaja się kolka ustawien i spust migawki - trzeba wtedy poruszyc ktores kolko z gripa i sytuacja wraca do normy...
- mozesz precyzyjniej opisac sytuacje????? Bo normalnie nie kapuje.....jak to sie zawieszaja? Jak to jest opisane w instrukcji - ?????

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
opisane jest tak, ze jesli aparat nie reaguje na kolko z gripa to trzeba pokrecic kolkiem z aparatu i na odwrot. Tam pewnie sa jakiem impulsatroy w tych pokretlach i jak sie zatrzyma to kolko w jakiejsc dziwnej pozycji, to np. caly czas daje sygnal, a wtedy impulsy z tego drugiego kolka w gripie nie maja juz znaczenia, bo wejscie w elektronice jest przyblokowane. Mi osobiscie zdarzylo sie to raz

Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
Pilne pytanie!!!
Czy znów coś robię nie tak.. czy nówka grip walnięty??

Dzis dokupiliśmy grip do naszej nowej K10.. no i po dokreceniu do aparatu nie ma żadnej reakcji, przełącznik w gripie nie działa, spust w gripie nie działa.
w gripie jest bateria, w aparacie jest bateria.. naładowane, w korpusie obie działaja..

Czy trzeba ten gripp jakoś dodatkowo ożywic? czy może gdzieś jest dodatkowe zabezpieczenie jakies przed pierwszym uzyciem? (zaslepki oczywiscie pozdejmowałem, i z korpusu i z gripa.. :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Ataman, musisz włączyć oba wyłączniki, i na korpusie i na gripie.

Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
Bóg Ci zapłac dobry człowieku! Niech Ci w dzieciach wynagrodzi!!
Zadziałalo..

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ataman napisał/a:
Czy trzeba ten gripp jakoś dodatkowo ożywic? czy może gdzieś jest dodatkowe zabezpieczenie jakies przed pierwszym uzyciem?

Zdano napisał/a:
musisz włączyć oba wyłączniki, i na korpusie i na gripie.

Ataman, jesteś wesołym gościem :mrgreen:

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
ja chce gripa do kasetki :-x

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dtox napisał/a:

Napisz list do Mikołaja :mrgreen:

piotr_luk napisał/a:
dtox napisał/a:

Napisz list do Mikołaja :mrgreen:

bede dobrym kolega i napisze o 2 sztuki...jedna dla Ciebie do kadychy...
moze nam przyniesie ;-)

dtox napisał/a:
moze nam przyniesie

biorę w ciemno

[ Dodano: 2007-06-27, 17:33 ]
ale do kasetki to chyba tylko a'la Adam Słodowy

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Właściwie zastanawia mnie ta gripowa polityka. czy tak mało osób na świecie kupiło by grip do k100d że nie opłaca się jego produkcja? Czemu nie można było tak zaprojektować korpusów aby grip pasował i do k10d i do k100d przecież to chyba najprostsze rozwiązanie?
Nie wydaje mi się aby dostępność k100d z gripe mogła wpłynąć na sprzedaż k10d więc czemu? Jakieś koncepcje?

piotr_luk napisał/a:
dtox napisał/a:
moze nam przyniesie

biorę w ciemno

to mam Ci jeszcze jakas lampe zamowic? poczekaj chociaz do Gwiazdki co?

dtox napisał/a:
to mam Ci jeszcze jakas lampe zamowic?

Lampę mam, ale może jakiegoś limited'a :roll:

[ Dodano: 2007-06-27, 18:02 ]
alem się rozmarzył

:lol: :lol: :lol: a dostaniemy pewnie po batoniku :lol: :lol: :lol:

papanf  Dołączył: 28 Maj 2007
http://www.allegro.pl/ite...ntax_k100d.html

ja bym zaprponował temu Panu masową produkcje ;)

odepnij gripa, przedmuchaj styki w aparacie (gruchą, tylko nie pluj na nie), pokręć kółeczkami przy gripie i aparacie i załóż ponownie. Jeśli nie pomoże, to być może masz coś niesprawnego lub bateria ci nie kontaktuje...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
chomik, - do kogo to?

ups, jakoś dziwnie to trafiło, miało być pod inny wątek :lol:

Skocz do: