WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
No w sumie szkoda. Ja byłem mocno zirytowany i szybko się pozbyłem. Byłem wtedy pod wielkim wrażeniem C24/1.4USM i też sobie wymyśliłem że ta Sigma może być lekiem a nie była. Poszukam rawów na twardym.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
jak tak sobie przegladalem rozne fora, to zwrocilem uwage na to ze wszyscy bardziej chwala sobie sigme 20/1.8.. moze trzeba bylo zwrocic na nia wieksza uwage ;)

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
jorge.martinez napisał/a:
Yeti ponoć słaby na cyfrze.

a to szkoda że Yeti słaby..

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
paradziqs napisał/a:
jak tak sobie przegladalem rozne fora, to zwrocilem uwage na to ze wszyscy bardziej chwala sobie sigme 20/1.8.. moze trzeba bylo zwrocic na nia wieksza uwage ;)

Mam S20/1.8 i rzeczywiście zacne szkło. Od 2.2 całkiem użyteczne, 2.8 bardzo fajne wyżej 4.0 żadko wychodzę (jak naprawdę potrzebuję GO). Jedyne co to brzydko potrafi sflarować. 20mm na APS-C caje fajne kąty - w sam raz na street czy reporterke (szeroko, ale bez przeginki czy przerysowań). Zaś warto pamietać, że te szkło FF jest więc spokojowo będzie śmigać z pleśniakami. Gdyby tylko było mniejsze/lżejsze (niestety jest dyskretne jak wek z ogórkami)...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
żadko robię takie błędy :-) ...

Markus napisał/a:
żadko robię takie błędy :-) ...

???

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
RiddlerPL napisał/a:
wyżej 4.0 żadko wychodzę

Nie chcę być złośliwy ale korekta w firefoxie podkreśla sama tak rzucające się w oczy błędy ortograficzne - rzadko :-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
i jest już test na Aptecznych Sama 24/1.4 :-) sprzęt wypadł... strasznie blado - wielkościowo w porównaniu do świetnej Sigmy 30/1.4 to grzmot, ale ona nie kryje cyfrowej klatki 35 mm, więc można to wytłumaczyć... ale : rozdzielczość nie powala na kolana, mechanicznie nie jest to (konkretny model może jakiś nie teges był, ale jednak był) mistrzostwo świata... jakość obrazu - niech każdy oceni sam... no i wisienką na szczycie tego tortu jest cena 2500 zł... jak dla mnie po udanych wypiekach 8,35,85 wyszedł im ciężkostrawny zakalec :-/

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
No to trochę lipa.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Lipa po teście opacznych?

Basso  Dołączył: 22 Gru 2011
24mm hmmm dodam, że to tylko 6mm brakujących do Sigma 30mm 1.4 z AF (1500zł).

Zatem ten 24mm na APS-C nie należy na pewno do szerokiego kąta.
Ja przesiadłem się z 35mm na 30mm hmm poczułem troszkę więcej miejsca ale nie spodziewałem się nie wiadomo czego. Z resztą celowałem w standard i go mam.

Nie wiem czy jest sens poświęcać te :
1.6 mm
2. 1000zł drożej
3. Brak AF

Jakby to było 14mm no to już tak. A tak, to moim zdaniem lepiej kupić Sigma 30mm 1.4 schować 1000zł do kieszeni mieć AF+Manual ;) i resztę kasy przeznaczyć na kolejne szkło.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Porównywanie 24mm do 30mm i to APS-C, to jakiś żart.

24mm to nie 28mm, tak jak 28mm to nie 35mm, a to też nie jest 50mm.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
już nie mówiąc o jakości

na APS-C
jaki by ten samyang nie był, to na krawędziach będzie lepszy wielokrotnie od Sigmy 30

na FF
nawet nie ma co porównywać ;-)

a 6mm w tym zakresie ogniskowych to dużo - bardzo dużo - tak na APS-C jak i na FF

ja nie mówię, że to obiektyw dla mnie - bo nie jest, ale na pewno nie z powodów które przedstawił Basso

polecam - http://lens-reviews.com/T...ation-tool.html

jorge.martinez napisał/a:
Porównywanie 24mm do 30mm i to APS-C, to jakiś żart.

24mm to nie 28mm, tak jak 28mm to nie 35mm, a to też nie jest 50mm.

Mowa o 24mm na APS-C i 30mm na APS-C -> jeśli dla Ciebie te 6mm takim kosztem to tak dużo, to jestem strasznie zaskoczony.
Ale na pewno do żartu bym tego nie porównywał.

Chyba przeczysz sam sobie, ale nie komentuję tego.

Ten test to jakieś totalne nieporozumienie, polecam lekturę tego.

http://www.canon-board.in...042462#post1042

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
jorge.martinez, opiszon, nie lepiej karmić biedne dzieci? Albo chociaż głodne kotki?

WojtekKawecki napisał/a:

Co kraj to obyczaj :) Chyba nie wierzysz w te testy na optycznych czy fotopolis. To testy sponsorowane w większości przypadków, mające lansować daną markę.

Dobrze radzisz Jarek Dabrowski => też bym im to polecił :)

Basso napisał/a:
WojtekKawecki napisał/a:

Co kraj to obyczaj :) Chyba nie wierzysz w te testy na optycznych czy fotopolis. To testy sponsorowane w większości przypadków, mające lansować daną markę.

Przecie wrzuciłem co innego dla porównania...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
WojtekKawecki, nie lepiej karmić biedne dzieci? Albo chociaż głodne kotki?

WojtekKawecki napisał/a:
Basso napisał/a:
WojtekKawecki napisał/a:

Przecie wrzuciłem co innego dla porównania...

I bardzo dobrze :)))) Z resztą nie ma dwóch takich samych szkieł. Temat był już w sumie wałkowany. Ogólnie "TOTO - LOTEK" ;)

[ Dodano: 2012-02-09, 13:24 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
WojtekKawecki, nie lepiej karmić biedne dzieci? Albo chociaż głodne kotki?

Temat dotyczy czego innego niż kotków i czy tam biednych dzieci ;/ . Nie rób bałaganu.

Skocz do: