liku  Dołączył: 15 Sty 2009
phototrigger - urządzenie do timelapse i bulb
Witam,

Widziałem post kolegi który zrobił podobne funkcjonalnie urządzenie, przedstawiam inną wersję tego urządzenia: phototrigger. Na stronie obraz płytki, program do procesora, wideo z tego jak to wygląda + parę wideo z końcowego efektu. Koszt całości między 50 a 100 PLN.

Pozdrawiam,
Łukasz.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Ja od pewnego czasu jestem w trakcie projektowania podobnego urządzenia, choć zdecydowanie bardziej rozbudowanego [dodatkowe sterowanie ramieniem uchylno-obrotowym]. Z braku wolnego czasu idzie mi to powoli, ale cały czas do przodu.

Świetnie jest widzieć takie domowe rozwiązania, tym bardziej otwarte.
Mam dość sporą kolekcję linków i opisów, zbierałem pomysły i rozwiązania by nie wyważać otwartych drzwi i wycisnąć z pomysłu ile się da.

Ta stronka na pewno dostarczy kolejnej wiedzy, dzięki! [z postu nie wynika czy to Ty jesteś tego autorem]

Liczę, że za jaaakiś czas będę mógł się czymś podobnym pochwalić :)

liku  Dołączył: 15 Sty 2009
Marooned napisał/a:
Ja od pewnego czasu jestem w trakcie projektowania podobnego urządzenia, choć zdecydowanie bardziej rozbudowanego [dodatkowe sterowanie ramieniem uchylno-obrotowym]. Z braku wolnego czasu idzie mi to powoli, ale cały czas do przodu.

Automatyczne robienie panoram? Czy może timelapse z efektem przesuwania? Pierwsze i drugie mi chodzi po głowie, szczególnie panoramy - efekty mogłyby być naprawdę dobre, ale mechanika mi idzie dużo gorzej niż np. programowanie :) .

Gwoli ścisłości - tak, jestem autorem.

Ł.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
liku napisał/a:
Automatyczne robienie panoram? Czy może timelapse z efektem przesuwania?
Formalnie to się mało różni pod względem technicznym, więc 2 pieczenie na jednym ogniu. Zaczęło się od pomysłu z panoramami i tak poszło.. ale bez ramienia ma działać jako "zwykły" wężyk do timelapse.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Panooowie - jak połączycie siły i zrobicie wspólny projekt, to może wyjdzie z tego całkiem fajny robot fotograficzny :D . Kibicuję projektowi!

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Wtrącę się do wątku o wyzwalaczach. Kolega z pracy złożył SmaTrig-a: http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/
Jedną z jego funkcji jest wyzwalanie migawki z określonym interwałem. Dzięki temu mogłem zrobić zdjęcia poklatkowe: http://youtu.be/36DQmBAcOaA?hd=1

bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
Dzieki za linę do smarttrig'a - niezły kombajn z niego :).
Jakiś czas temu czegoś z barierą świetlną szukałem, już nawet myślałem by samemu coś podobnego na Arduino zrobić.

Skocz do: