gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
GoodRam jest w porządku.
vertiico napisał/a:
Co innego to to ze watpie aby ktos z was mial 1-2 karty ( poza nielicznymi przypadkami ) bo wole mix np 10 kart nie wazne jakiej firmy czy to sandisk czy kingston czy goodram. Moze zrobimy tutaj ankiete popularnosci danej karty :) Bo wiekszosc z was nie zauwazy roznicy podczas uzywania w aparacie tych kart, a juz na 100% podczas uzywania w k100d.

Oj może zauważyć, może. Rok temu kupiłem sobie 2 karty pamięci i zacytuję tu swoją opinię z forum:
gebi napisał/a:
Do swojego GX-1S najpierw zakupiłem kartę 1GB Goodram 100x coby popierać polską inicjatywę :-) (odczyt 16,2 MB/s zapis - 15 MB/s według danych sprzedawcy) a ponieważ miałem wyjeżdżać na urlop więc dokupiłem jeszcze Platinum HS (7MB/s odczyt/zapis) na wszelki wypadek.
Popstrykałem trochę fotek na Goodramie i wszystko jest fajnie, ale gdy zmieniłem kartę na Platinum to aparat "zmuliło". Podmieniłem kartę i rzeczywiście aparat zdecydowanie wolniej współpracuje z Platinum :-| .
Po pstryknięciu RAW-a na zgaśnięcie diódki sygnalizującej zapis na SD czekam na Platinum około 5sekund (podobnie jak na Sandisk Extreme III według testów Dpreview) a przy Goodramie tylko 3s! Cokolwiek dziwne jest również długie trwanie niezwykle skomplikowanej operacji jaką jest kasowanie fotki, które trwa na Platinum ok. 3s a na Goodramie 2s.

Tak więc jak, jeśli ktoś jeszcze napisze, że nie warto dopłacać do szybszej karty... No chyba, że tylko mnie denerwuje, jak muszę czekać 5 sekund na przełączenie się w tryb odtwarzania zdjęć po wykonanej fotce. Może to nie kwestia szybkości, może tylko jakiejś zgodności czyli tego, że Pentax po prostu jedne karty lubi innych nie, ale póki co na GoodRam-a, jeszcze nikt na tym forum nie narzekał, na Preteca i inne marki czasem tak, więc tylko Chip miał do nich jakieś uwagi.

Aha, jeszcze jedno. Wspominane było nieraz na tym forum, że lepiej mieć dwie mniejsze karty niż jedną dużą, ja podtrzymuję nadal tą opinię. Karty pamięci są coraz tańsze i nie trzeba na nich oszczędzać.

I jeszcze drugie. Ten wątek powinien się znaleźć raczej w: "Lampy i inne akcesoria" a nie w korpusach cyfrowych.

klaus_mitffoch  Dołączył: 08 Maj 2007
Łatwo sprawdzić jak szybko dana karta działa w aparacie. Wystarczy aparat podłączyć poprzez kabelek usb do kompa i zgrać/wgrać na niego cokolwiek większego... Pozdrawiam :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
klaus_mitffoch, - bardziej testujesz szybkosc dzialania lacza aparat-komputer 8-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
@gebi
Ale ja caly czas mowilem o kingstonach, goodramach i sandiskach, i jezeli porownywanie ich to tylko o zblizonej szybkosci :) Zadnych wynalazkow nie uzywam jako podstawy, co innego ze je uzywalem ale glownie do testow.

Wiec w Twoim poscie sa dwie rzeczy nie pasujace:
- po pierwsze mowilem o k100D a ty wspominasz o GX-1S, sorki ale nie znam kazdego modelu, powiem inaczej znam tylko swoj :) bo tylko taki mialemi dalej mam w lapkach :)

- po drugie porownales karty szybkosci ok 15mb/s do karty 7mb/s jaki to ma sens?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
vertiico napisał/a:
Wiec w Twoim poscie sa dwie rzeczy nie pasujace:
- po pierwsze mowilem o k100D a ty wspominasz o GX-1S, sorki ale nie znam kazdego modelu, powiem inaczej znam tylko swoj :) bo tylko taki mialemi dalej mam w lapkach :)

- po drugie porownales karty szybkosci ok 15mb/s do karty 7mb/s jaki to ma sens?

Samsung GX-1S=*ist DS2 jest na półce wyżej (pomiędzy K100D a K10D), ale technika pędzi do przodu więc zakładałem, że transfery wewnętrzne w K100D nie są mniejsze niż w starszym modelu. Spojrzałem teraz na test K100D i założenie okazało się błędne, bo jednak K100D to niższa półka i według Dpreview czas od zrobienia zdjęcia do zgaśnięcia diody oznaczającej zapis to ok. 6s tyle, że na 2GB kartach Lexara i Sandiska (poprzednie testy były robione odpowiednio na kartach 512MB i 1GB).
Po drugie kiedy kupowałem zapasową kartę też sądziłem, że taka mi wystarczy, skoro RAW w DS-ie ma ok. 10MB, więc zapis powinien trwać ok.1.5s + jakieś cuda wykonywane przez aparat przed zapisem. Niestety 7mb/s (metrów bieżących na sekundę :mrgreen: ) jak widać nie wystarcza, albo też jest to wartość przez producenta zawyżona, albo trafiła mi się podróbka. Niektórzy wyliczają tutaj, że Pentaksy mają zapis około 3MB/s więc karta zapisująca 7MB/s powinna jak najbardziej wystarczyć, a jak się okazuje tak do końca nie jest. Do tego dochodzi chyba rzeczywiście jakiś rozrzut jakościowy partii, bo skoro na GoodRamie x100 czekam na zgaśnięcie lampki (ok. 3s) czyli krócej niż w testowanym SanDisku Extreme III czy Lexarze (5s - test Dpreview dla Pentaksa *ist DS) i jest to czas osiągalny na Platinum HS (x50 czy x60 nie pamiętam).

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja używam Kingstona Elite PRO 1GB 50X sztuk 2, nie narzekam na zapis, wprawdzie nie napstryka całej karty w jpg, ale w RAW-ie robi 3 stuki w serii jak przykazano.

Zapis RAW-a trwa około 2-3 sekund i jakoś z tym żyje. Nie trzeba czekać aż się zapisze, żeby zrobić kolejne zdjęcie.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
A ja ostatnio kupilem Transcenda 2GB 150x i moge smialo polecic. Jest tak szybka jak Sandisk Extreme III a kosztuje w sklepie w Warszawie 77 zl (Lorien - sprzedaja tez na Allegro). Wyprobowalem ostatnio dwie sztuki na slubie bez zadnych problemow.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
  Re: Szybkość zapisu na SD (k100d)
adrian napisał/a:

Po prostu kup najszybszą i największą kartę na jaką Cię stać. Polecam Sandisk Extreme III 2GB lub 4GB. Dobrą cenę znajdziesz na Allegro albo np. tutaj: fotozakupy :-)

Czyli kasetka bez problemu obsługuje karty 4 gb?
Miałem przygodę przy odbieraniu aparatu - Sprzedawca wypisywał dokumenty, a mnie dał sprzęt, żebym sobie poskładał i wypróbował. Wziąłem kartę 4gb w łapki - do aparatu, ON - "memory card error". Cóż, jako, że jestem informatykiem z wykształcenia, OFF/ON - to samo. OFF, karta ze slotu, karta do slotu, ON - to samo...
[mode type="konsternacja"]Co robimy?[/mode]
Dostałem drugą kartę - 2gb - działa... Sprzedawca - "może aparat nie obsługuje kart 4gb?". Włożyliśmy kartę do czytnika, czytnik do USB w PC na wystawie - zwiecha kompa. Czytnik z kartą ląduje w kolejnym kompie - kolejna zwiecha...
W tej chwili mam zastępczą kartę 2gb, a swoją nową - sprawną otrzymam w poniedziałek.
Mam nadzieję, że bez niespodzianek...

sylwiusz napisał/a:
A poza tym to mogla byc jedna z kart SD 4GB ale nie standaryzowana tj. nie zgodna ze standardem SDHC. Takie karty sie trafiaja i lepiej ich unikac. Jesli juz > 2GB to tylko z logo SDHC.

Nie pamiętam co to była za karta, miałem ją w łapkach tylko paręnaście sekund... /tak na widoku/ Marka - kingston, jakaś szybka - ale niestety nie pamiętam modelu. To było coś takiego jak na tej aukcji - http://www.allegro.pl/ite...klep_slask.html - zapamiętałem wygląd / zdjęcie na karcie. Jestem "wzrokowcem" :lol:

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Ka_Seciak, chyba pierwszy update firmware'u dodawał obsługę SDHC w kasetce.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
macioh napisał/a:
Ka_Seciak, chyba pierwszy update firmware'u dodawał obsługę SDHC w kasetce.

A poza tym to mogla byc jedna z kart SD 4GB ale nie standaryzowana tj. nie zgodna ze standardem SDHC. Takie karty sie trafiaja i lepiej ich unikac. Jesli juz > 2GB to tylko z logo SDHC.

Skocz do: