xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
to teraz pytanko, kto podjąłby się takiej wymiany (gdy już upoluję mx-a na części)?

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Możesz śmiał dokonać wymiany sam. Nie jest to wcale trudne. Kiedyś też miałem rozterki jak tego dokonać. W sieci znalazłem instrukcję obrazową (film) jak się to robi.Dokonałem zmiany.

nie zadawałbym pytania bez wykluczenia siebie w pierwszej kolejności - nie aspiruję do miana złotej rączki.

Piczacza  Dołączył: 29 Sty 2012
Hej!
To Mój pierwszy post na forum :-P Niedawno znalazłem Pentaxa PZ-10 i zastanawiam się jak dobrać się do matówki (niestety jest porysowana i "zapaproszona"...), chciałbym ją wymienić. Ma ktoś może instrukcję serwisowe do tego Pentaxa i zechciałby się podzielić? :-D
Pozdrawiam

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Piczacza, chyba wszystkie Z-tki mają ramkę na matówkę, także otwarcie jest standardowe, zobacz tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=YqZCjT-jr1s

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Mam pytanie związane z wymianą matówki. Wyciągnąłem matówkę z niesprawnego Super Programa:

Jak widać jest ona przyklejona do metalowej ramki. Pytanie: jak oddzielić ją od tej ramki nie uszkadzając w trakcie tej operacji?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ijon, Do czego chcesz tą matówkę zastosować ?

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
Niegrzeczny Ijon, chce to coś wcisnąć do K-7

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
niech przyspawa :evilsmile:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Ijon spróbuj w rogu gdzie najmniej kleju (albo w miejscu gdzie widać że klej nie trzyma) delikatnie ją wypychać - uzyj jakichś rękawiczek żeby tłustych plam nie narobić od palców. ew. ostrym nożem do tapet próbuj wyciąć tyle kleju ile się da. Zresztą jeśli bedziesz ją docinał do k-7 to i tak małe rysy bokami nie powinny przeszkadzać...

Ijon, szkoda dewastować dobrej matówki od analoga. Zadzwoń do mnie jutro - mam spory zapasik matówek luzem :mrgreen:

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Dada, :mrgreen: :-B

Dada, czy coś do Z-1 również się znajdzie? Jeśli tak, daj znać na PW.

danpe_
[Usunięty]
Dada co Ty pędzisz te matówki gdzieś w lesie? ;)
Jeśli masz coś zbędnego, co mi się nada do manualnego ostrzenia, a pasuje do K-5 to ustawię się w kolejce. Nie lubię i nigdy się nie nauczę ostrzenia na AF, a gładka matówka mnie nieco męczy.

xneon napisał/a:
do Z-1 również się znajdzie?
Była, ale do Szczecina pojechała.
danpe_ napisał/a:
a pasuje do K-5
Jak sobie dopiłujesz, to się znajdzie.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Dada napisał/a:

nad morze.. :D

danpe_
[Usunięty]
Dada napisał/a:

danpe_ napisał/a:
a pasuje do K-5
Jak sobie dopiłujesz, to się znajdzie.

Ostatnio na maszynie do szycia matuli uszyłem sobie pokrowiec na laptopa, a matówki nie dopiłuję? 8-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
danpe_ napisał/a:
na maszynie do szycia matuli uszyłem sobie pokrowiec na laptopa, a matówki nie dopiłuję?

Na maszynie do szycia może być to dosyć trudne :mrgreen:

paradziqs napisał/a:
Dada napisał/a:

nad morze.. :D

gdyby coś pasującego się pojawiło, jestem pierwszy w kolejce.

danpe_
[Usunięty]
daśko napisał/a:
danpe_ napisał/a:
na maszynie do szycia matuli uszyłem sobie pokrowiec na laptopa, a matówki nie dopiłuję?

Na maszynie do szycia może być to dosyć trudne :mrgreen:

Maszyna do szycia ma taki dzyndzel, co lata do góry i w dół - jest do niego mocowana igła z nitką.
Wystarczy zamocować do tego dzyndzla jakiś wichajster, a do wichajsterka drewienko z podklejonym papierem ściernym odpowiedniej granulacji i gotowe. Albo zrobic mocowanie ze sprężynki z reflektora samochodowego i wymieniać sobie papier ścierny. Szlifierka jak ta lala. Później trzeba tylko mocno deptać w pedała, żeby prędkość ruchu posuwisto-zwrotnego była odpowiednia.
Jak się chce to sie da :mrgreen:

Jak tak myślę, to mi wychodzi.... cholera po co ja kupowałem wyżynarkę? Wystarczyło brzeszczot wtyknąć zamiast igły.

Skocz do: