Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Alek, jak wyjdzie na rynek puszka, która spełni Twoje wymagania, to Ty już będziesz kościotrup.

Nie, no chodzi o to ze to krok w tyl jest. Wez pod uwage ze naprawde konkurencja dzis w cenie u nas za okolo 2000zl ma znacznie ciekawsze puszki. dzis 6M to naprawde malo, tym bardziej jak wejda DA*..sorry ale to jzu nie ten czas, 6M to by mogli zrobic za 1200-1500zl w Polsce zeby byl (D40 jest z kitem za 1900zl bodaj, albo 2000zl wiec moim zdaniem ta cena jest realna, 1500zl. Wiem ze D40 to nie to co K100d (K100d lepiej lezy w rece, solidndy, kompatybiliny z wstecz itd)ale tym bardzuiej by moze zarobili..
Za duzo dla mnie K10d ma problemow z AF wiec albio kupoie u nas naprawde w donrej cenie, albo juz nastpce poprawionego. Co mme marwti, to dzialanie PTTL ktore sie tak krytykuje, albo to win uzytkownikow w co watpie. Coz, moim zdaniem nie zrobili dobrze, ale to moje zdanie. A wiesz ze w Polsce cena K100d jest wyzsza do A100 czy 400d? .....no comments. Najwazniejsza jest jakosc obrazu, i jak zrobisz stalka z 6 i z 10M i zrobisz wydruk krajobrazu, wiekszy, od razu zobaczysz co z czego. Narka

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Nie, no chodzi o to ze to krok w tyl jest.
Jak stoisz nad przepaścią, to czasami jest to niegłupi pomysł.

[ Dodano: 2007-06-28, 10:08 ]
Alek, masz, to dla Ciebie :)

http://www.photozone.de/a...74872146397486A

"K1D - PMA show 2008 announcement, on the market September 2008. 12 - 16Mp APS-C sensor (no, it is not a Sony!). 4fps. 1/8000 shutter, 1/250 flash sync, new autofocus and metering system. Similar price as Nikon D200.
K5D - Fall 2007 release (PMA Paris, Sepember?). New AF and metering, or similar system as the K10D? Probably same sensor as K1D. Price as EOS 30D.
K10D Super - Fall 2007 release. Improved performance, added features, basically the same body. Price unchanged or slightly lowered.
K50D - Fall 2007 release. 10Mp in a body similar to K100D, larger buffer and improved performance, but still pentamirror viewfinder.
K100D Super - Fall 2007 release (announced now). "

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Myslę, że kluczowe jest tu zdanie:
Cytat
So, I believe the "roadmap" is as follows...

;-)
Ale Roland rzeczywiście już miewał trafne "przewidywania"...

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006

Nazwy nie bardzo sie zgadzaja, terminy chyba tez nie, tyle poki co moge powiedziec ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
tyle poki co moge powiedziec ;-)
A ten znowu miesza w głowie :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja chcialbym tylko zeby matryce cmosa podpieli do tego przetwornika z K10D.....albo...ta nowa matryce (chyba kodaka?)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
ja chcialbym tylko zeby matryce cmosa podpieli do tego przetwornika z K10D.....albo...ta nowa matryce (chyba kodaka?)

Albo tą z C5D...

Fafniak napisał/a:

Nie da się - CMOSy mają niejako "wbudowany" przetwornik A/D...

jaad75, - hmmmszkoda...

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
A mnie najbardziej interesuje, czy da się załadowac firmware z super do zwykłej kasetki. Wreszcie oficjalny support kart MMC, a ja właśnie przeżylem zawod, że moja nowa kasetka nie chce łykać MMC 2G Kingstona.... :cry:

cezarc  Dołączył: 21 Sie 2006
Całe szczęście właśnie wczoraj odebrałem swoją nówkę nieśmiganą kadyszkę, bo dzisiaj już bym się zastanawiał, czy nie poczekać. :mrgreen:
A tak na marginesie - jak ja coś kupię, to na bank na drugi dzień pojawia się nowy model :evil:

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
cezarc napisał/a:
[...] jak ja coś kupię, to na bank na drugi dzień pojawia się nowy model :evil:

To jeszcze nie tak żle, ja dziś zamawiałem Kasetkę a za parę minut zobaczyłem na Fotopolis info o wersji Super (to dopiero trzeba mieć farta :-P ). Chciałem już wstrzymywać zamówienie i ten miesiąc poczekać, ale w ten sposób to mógłbym czekać i całe życie ;-)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
na poczatku k100dsuper bedzie pewnie sporo drozszy, tak jak np. d40x jest drozszy od d40.
k100d za to stanieje bo bedzie juz stary i dziadowski, i wlasnie wtedy ja go kupie :)

mik

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
sylwiusz napisał/a:
Nazwy nie bardzo sie zgadzaja, terminy chyba tez nie, tyle poki co moge powiedziec ;-)

Sylwiusz, ja rozumiem że (jako redaktor Fotopolis) masz informacje objęte embargiem. Czy wolno ci przynajmniej powiedzieć do kiedy nie wolno ci puścić pary z ust?

Ijon, - w samym pentaxie nie wiedza jak ta date ustalic wiec sylwiusz napewno nie wie kiedy moze cos powiedziec no chyba ze jest z samoobrony to wtedy bedzie mowil to co bedzie chcial albo bedzie mu sie wydawalo ze chce... albo mowi ze chcce....ablo nie chce ...ze mowi....cos mi sie poptaszkowalo.... :roll: :-P

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Myron napisał/a:
Chciałem już wstrzymywać zamówienie i ten miesiąc poczekać, ale w ten sposób to mógłbym czekać i całe życie
...i słusznie zrobiłes. Obawiam się, że ten "miesiąc" to będzie wrzesień, kiedy K100D Super pojawi sie w sprzedaży w Polsce (w najlepszym razie)...

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006

"K1D - PMA show 2008 announcement, on the market September 2008. 12 - 16Mp APS-C sensor (no, it is not a Sony!). 4fps. 1/8000 shutter, 1/250 flash sync, new autofocus and metering system. Similar price as Nikon D200.
K5D - Fall 2007 release (PMA Paris, Sepember?). New AF and metering, or similar system as the K10D? Probably same sensor as K1D. Price as EOS 30D.
K10D Super - Fall 2007 release. Improved performance, added features, basically the same body. Price unchanged or slightly lowered.
K50D - Fall 2007 release. 10Mp in a body similar to K100D, larger buffer and improved performance, but still pentamirror viewfinder.
K100D Super - Fall 2007 release (announced now). "

Jarku, czytalem rano ale pisze teraz, dzieki. Miod na serce moje wlales calymi slojami, 16M APS, wody wody najlepiej destylowanej :mrgreen:
Ale tak na serio to zapewne sie skonczy u mnie jak wystrzelam z 60 slajdow ( na co...?), zakupem jakiegos cyberlustra z 10M, kto wie, moze nawet K10d. NAtomiast puszka to jedno, ale w sumie w cyfrze zamiast kuilku stalek, kto wie, mzoe bym rozwazal DA* 16 - 50mm 2.8 jesli sie okaze znakomity, + lampa, poki co jescze chemia ale widze ze sie to powoli konczy i robic coraz drozsze..
Pozdr
Al

seele  Dołączył: 07 Mar 2007

seele napisał/a:
Znalazłem taką cene http://www.preissuchmasch...?produkt=543686

Ja czytałem, że taka sama cena ma być na początek w dolarach - $599... Prawie $200 więcej niż oryginalny K100D w kicie - bezsensowny pomysł, biorąc pod uwagę naprawdę niewielkie zmiany...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
bezsensowny pomysł, biorąc pod uwagę naprawdę niewielkie zmiany...

Wzięli przykład z Nikosia d40x. Ale tam oprócz magii nowości działa na laików magia marki. W przypadku Pentaxa mogą się przeliczyć... :-/

Skocz do: