adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
odyseusz napisał/a:
Ja bym wziął do nurkowania:))).
Moja dp1 też wydaje dziwne odgłosy, ale nigdy mnie to nie stresowało.

dokładnie :D:D:D

ja mam do nurkowania fuji f550 exr

odyseusz  Dołączył: 21 Kwi 2006
Od kiedy przestałem robić zdjęcia po ciemku, problem af w dp1 już mi nie doskwiera:P
Mógłbym tylko napisać, że cała seria dp byłaby świetna, gdyby opakowaniem do matrycy zajmował się ktokolwiek inny niż sigma. Jej nieudolność w wykorzystaniu technologii skutecznie ogranicza rozwój całego systemu. Może w kolejnych wydaniach doczekamy się przynajmniej współczesnej wydajności różnych elementów od af zaczynając niemniej na dzień obecny jest to cyfromasochizm z uśmiechem w tle.
Chociaż czasami ten uśmiech jest bardzo wyraźny i zaraźliwy.

[ Dodano: 2012-02-01, 12:46 ]
Ostatnio taką serię sobie z dp zrobiłem, spontanicznie:

I akurat w takich warunkach af w sigmie nie poległ. Robiłem też trochę zdjęć x10, ale ... dosłownie żadne z nich mi się nie podobało.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
odyseusz napisał/a:
ktokolwiek inny niż sigma.
ale to jednak sigma sięgnęła po foveona i za to jej się należą oklaski - może nie głośne, bo cieniem się kłądzie realizacja. Z jednej strony nie wiem, jakie wymagania ma ta matryca - może trudno ją przyspieszyć (choć wątpię w to tłumaczenie, bo MF jest szybszy haha)
odyseusz napisał/a:
cyfromasochizm z uśmiechem w tle
dobrze powiedziane, ale powiem szczerze - jakoś nie doskwierają mi te wady tak jak powinny. No ale masochizm jest w końcu nacechowany przyjemnością.
odyseusz napisał/a:
żadne z nich mi się nie podobało

A no bo z sigmą to chyba tak jest, że jak nie ma super światła to z niej nawet ładne zdjęcia wyjdą.

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
odyseusz napisał/a:

Ładne, jedyny problem jaki widzę, to np. wykadrowanie zdjęcia (powiedzmy 10-20%) i wydruk A3+

donietsk  Dołączył: 03 Wrz 2008
odyseusz, wpakuj jakieś fotki żeby exif był cały, albo linki do fotek w oryginalnym wymiarze. Jakby się dało to proszę.

alekw napisał/a:
odyseusz napisał/a:

Ładne, jedyny problem jaki widzę, to np. wykadrowanie zdjęcia (powiedzmy 10-20%) i wydruk A3+

Wiesz co, z założenia było centralnie. Gdybym robił jedno zdjęcie kadrowałbym równoważąc z tłem. Ale tu, na szybko, chciałem mieć mniej więcej to samo. Chociaż to i tak niedokładnie wyszło. Wiara marzła i niekoniecznie wszyscy uczestniczą chętnie w ojcowskiej manii.
Zdjęcia wrzucę późnym wieczorem.

[ Dodano: 2012-02-01, 19:29 ]
tutaj jest kilka w pełnej rozdziałce do pociągnięcia. Jpgi ale niewiele modyfikowane, wypuszczone bezpośrednio z spp.
http://dl.dropbox.com/u/24500271/dp1/dp.zip
Mi się marzy jakiś mały korpus z foveonem 8 mega w środku i dwiema jasnymi stałkami. Ech... może kiedyś.
Póki co dostałem dzisiaj canoneta czarnego Ql ze szkiełkiem 1,7 w suuuper stanie:)

Słyszeliście ? będą fajne nowe Sigmy ...

http://www.fotopolis.pl/i...raz-sd1-merrill

same plusy i ponoć mają pracować nad tym by matryce foveon były dużo tańsze i aparaty w związku z tym też ... ciekawe co to będzie znaczyć "po polsku"

http://www.dpreview.com/n...Merrill_Cameras

Szczęka mi opadła. No nic, zobaczymy jak będą dostępne bo u sigmy od zapowiedzi do rynkowej produkcji potrafią lata minąć (sd15). Ale takie dp1m z matrycą 15mln??? Toż rozdzielczość będzie powalająca. Mam nadzieję, że nie powali "szybkość" działania do spółki z ceną. Ale fajnie, może przeczytali moje wątki o nich:)

No niby zapowiadają że będą pracować nad ceną, ja na DP1Merrill też się napaliłem od razu, ciekawie to wygląda, myślałem że DP1 już nic z tego nie zrobią a tu proszę, nie dość że szeroki kąt zachowali to i światło jest lepsze obiektywu, właściwie to wygląda wspaniale ... właśnie DP1M ...

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Kosmos... super wieści! Teraz tylko trzeba czekać na cenę nowy aparatów z serii DP. Na informację jak u nich z szybkością działania. A na koniec zbierać pieniądze o-)

Szkoda tylko, że zrezygnowali z pokrętła do manualnego ustawiania ostrości o-\
Pewnie będzie pod klawiszami albo wielofunkcyjnym pierścieniem wokół spustu. Ale to już nie to, bo bez skali...

No i wychodzi ze ta matryca jest większa od poprzedniej... bo było w DP1 szkło 16mm odpowiendikiem 28mm a teraz w DP1M ma być 19mm i dalej odpowiednik 28mm...

Matryca większa bo aps-c. Wszystkie inne modele mają odrobinę mniejszą przecież.
Tak wylewając wiadro zimnej wody na głowę, powolność działania takiego dp będzie pewnie większa niż obecnie. Jakoś nie mogę uwierzyć, że nagle procesory będą bardziej wydajne, skoro dostaną jeszcze więcej do obliczenia. No i cudowne zasilanie sigmy, pamiętając, że moja dp1 robiła na naładowanym aku maks 130 zdjęć, to dpxm będzie robił jak... film małoobrazkowy. I wszystko wróci do początku:)

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
ja osobiście moge polecić samsunga EX1, kupiłem używanego ale jak nówka z akcesoriami za 800zł. Nie licząc filmowania super sprzęt klasy panasonica LX5 a w kieszeni zostanie trochę kasy

EX1 nie jest zły ale te nowe sigmy to coś z zupełnie innej bajki ... a EX1 ma teraz promocje

za 999 zł można mieć nowego z 2 letnią gwarancją ...

http://www.euro.com.pl/ap...x1-czarny.bhtml

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Sigma wyskoczyła z tymi nowymi DePtakami i już wiadomo dla kogo były pomyślane zapowiedziane wcześniej szkła do bezlustrowców 19/2.8 i 30/2.8. Jeżeli aparat nie będzie tak ślamazarny jak "stare" DP1 to może w końcu będę miał foveona. ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Na zdjęciach z fotopolis wyglądają ślicznie. DP1M zapowiada się smakowicie. Trzymam kciuki. Ciekawe jaka będzie cena? Jeżeli faktycznie znacząco obniżyli koszt produkcji matrycy to może cena będzie zbliżona do kompaktów innych marek. IMHO przy matrycy APS-C i cenie załóżmy 1600zł to ja osobiście zastawiałbym się czy kupić stałkę do Pentaxa czy kompkt sigmy :mrgreen: Pewnie wszystko rozbije się o szybkość działania, bo nie podejrzewam kłopotów z jakością obrazu. Jedyna obawa to iso.

Generic napisał/a:
Szkoda tylko, że zrezygnowali z pokrętła do manualnego ustawiania ostrości o-\

Jest pierścień na obiektywie. :-)

ebelbeb napisał/a:
Jest pierścień na obiektywie. :-)

Ale bez skali, to też bez sensu o-)

Znak czasów. Z drugiej strony przyciski "wide/tele" zapewniały Ci jakąś skalę? :->
Pierścień też na 99% nie będzie mechanicznie sprzężony z soczewkami. Nie lubię tego ale ponownie - znak czasów.

ebelbeb napisał/a:
Z drugiej strony przyciski "wide/tele" zapewniały Ci jakąś skalę?

Y? no ale one mi służyły do zmiany ISO, balansu bieli i powiększania zdjęcia na podglądzie...
A ja mówię o kółeczku pod kciukiem ze skalą ostrości, które choć mechanicznie z obiektywem połączone nie było, to działało bardzo sprawnie i obiektyw nadążał za kręceniem kółkiem. Niby "by wire" i prawie bez oporu ale jednak z ograniczeniem z dwóch stron i skalą nadrukowaną. I takie coś akceptuję.

A to zwracam honor. :oops: Z tymi Sigmami miałem do czynienia tylko przez krótką chwilę dzięki mojemu przyjacielowi jungliemu i nie zakodowałem w pamięci tych oznaczeń na kółeczku. Widzę je jednak na zdjęciu, faktycznie dobry patent. :-)

Skocz do: