mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Mi chodzi o to, że jak kupujesz obiektyw z af i nie trafia to roszczenia wydają mi się uzasadnione i stosunkowo łatwo to udowodnić.W przypadku obiektywu manualnego mimo że jest potwierdzenie ostrości to ty wykonujesz nastawy kręcąc ręką i udowodnienie sprzedawcy, że towar jest niezgodny z umową będzie trudnym i superupierdliwym wyczynem, lepiej w tej sytuacji chyba wysłać puche do serwisu celem kalibracji do wzorca

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
nuberus, przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie i moją odpowiedź.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Zawsze myślałem, że korzystając z manualnego szkał to my decydujemy kiedy jest optymalnie ostro i kiedy wypadałoby wcisnąć spust. Jak pisałem potwierdzenie nie działa w 1 jedynym momencie tylko da sie jeszcze trochę doostrzyć lub przeciwnie i nadal potwierdzenie będzie. Nie wiem jak działa automatyczny strzał przy potwierdzeniu ale domyślam się, że jak tylko piknie to od razu strzeli mimo, że np chciałbyś jeszcze trochę doostrzyć. Tym bardziej jeśli robisz foty z ręki, zanim piknie możesz sie lekko ruszyć itd itp... i ostrość leci gdzieś tam ;] No dla mnie to w żadnym wypadku nie jest wina puszki, takie moje przemyślenia :D

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Pułapkę ostrości przy ręcznym ostrzeniu testowałem chyba 2 razy na meczach przy ogniskowej około 300mm. Dwa razy testy szybko kończyłem, bo nawet pomimo trybu seryjnego ostrych zdjęć prawie nie było, bez pułapki i trybu seryjnego miałem dużo większy procent zdjęć ostrych nawet ze zwykłą matówką (po dokupienie O-ME53 chyba jeszcze lepiej).
Z pułapką ostrości i niedużym GO jest bardzo łatwo przejechać zakres do czasu kiedy aparat wyzwoli migawkę, bo trudno zatrzymać pierścień idealnie w miejscu najlepszej ostrości, przy czym jakieś minimalne opóźnienie pomiędzy potwierdzeniem ostrości, a wyzwoleniem migawki zawsze występuję. Pewnie po przymknięciu obiektywu lub ostrzeniu na dalszy obiekt czyli przy zwiększeniu GO powinno to zdawać egzamin.
Podsumowując pułapką ostrości i małe GO to nie sposób aby sprawdzić ewentualny BF/FF potwierdzenia ostrości przy manualnym ostrzeniu.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
yusuf napisał/a:
nuberus napisał/a:
Zatem chyba spróbuję w odwrotnej kolejności ten problem rozwiązać. Najpierw serwis, a potem ewentualnie sklep.

Obawiam się, że tak może się nie udać, jeśli decydujesz się skorzystać z gwarancji, to chyba sklep nie nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie towaru, chyba, że jestem w błędzie i ktoś mnie poprawi.

Nie jesteś w błędzie. Zgodnie z zapisami ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej skorzystanie z gwarancji wyklucza prawo do korzystania z prawa "o niezgodności towaru z umową. Dotyczy to oczywiście tej samej wady. Nie wyklucza natomiast w przypadku innej wady.

[ Dodano: 2012-01-13, 09:18 ]
nuberus napisał/a:
Cytat
A skąd masz takie informacje?

Ponieważ takie prawa gwarantuje Kodeks Cywilny oraz ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Tak przynajmniej ja te dokumenty zrozumiałem , choć zaznaczam, że prawnikiem nie jestem.

Kodeks cywilny sobie odpuść. Wszystkie sprawy związane ze sprzedażą konsumencką reguluje ustawa o S.W.S.K. i na jej zapisy trzeba się powoływać. Choć jak sprzedawca się uprze, to walka o swoje może być długa i uciązliwa.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Niestety, aparat wrócił do mnie, a problem rozjazdów: dzienne - żarowe pozostał. Przesuneli tylko punkt ustawiania ostrości na skali korekty o 10 jednostek tak, że teraz w dzień strzelam na +10(koniec skali regulacji) zamiast na 0, a w żarowym na 0 B) Mam wrażenie, że DA* 16-50 ostrzy teraz lepiej na szerokim końcu.

Dzisaj strzeliłem kilkadziesiąt fot w świetle dziennym na zewnątrz i na +10 było ok, w mieszkaniu bez włączonego oświetlenia spory BF. Niby mniej światła, przez co obiekty mniej kontrastowe, ale CZY TO JEST NORMALNE ZJAWISKO w tych lustrzankach :?: Sam już nie wiem co z tym dalej robić :-/

Jeszcze jedno ale, tak zasyfionego środka aparatu nie miałem po ponad dwóch latach użytkowania K-xa :roll:

rey napisał/a:
CZY TO JEST NORMALNE ZJAWISKO w tych lustrzankach

W K-r jak najbardziej, brak czujnika temperatury barwowej, przez co ostrość w świetle żarowym może być przesunięta. Rada - zmienić żarówki na energooszczędne.

rey napisał/a:
Jeszcze jedno ale, tak zasyfionego środka aparatu nie miałem po ponad dwóch latach użytkowania K-xa

Serwis zasyfił, czy masz pretensje do siebie?

Caleb  Dołączył: 18 Sie 2011
yusuf: bardzo ciekawe jest co piszesz, bo u mnie nie występuje problem z AF w świetle żarowym.

Caleb napisał/a:
yusuf: bardzo ciekawe jest co piszesz

Bo ja zawsze ciekawie piszę :-P , a teraz spójrz jeszcze raz i powiedz, czy coś tu się wyklucza:
yusuf napisał/a:
ostrość w świetle żarowym może być przesunięta

Caleb napisał/a:
u mnie nie występuje problem z AF w świetle żarowym

Caleb  Dołączył: 18 Sie 2011
yusuf: oczywiście fajna jest taka gra słów... :) Nie zmienia to jednak faktu, że istnieją egzemplarze (tak jak np. mój) bez problemu z AF w zależności od temperatury światła (bo już w zależności od ogniskowej mój aparat/obiektyw inaczej ostrzy - w jednym położeniu dobrze, w drugim źle). Znaczy to tylko tyle, że rey ma uszkodzony aparat i zdecydowanie nie na miejscu jest tłumaczenie o braku jakiegoś czujnika temperatury, który jak widać nie jest potrzebny.

Inna sprawa, że serwis Pentaksa wyraźnie sobie kpi z klientów.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
jak każdy serwis w Polsce i nie ma znaczenia czy oddasz buty, czy frytkownicę

mapic  Dołączył: 06 Sty 2011
Moja KaeRka gościła dwukrotnie na serwisie. Trzeba im oddać jakoś sobie poradzili. Pomijam ponad 5-tygodniowe czekanie (Francja przecież), ale przydałoby się im sprawdzić w jakim stanie odsyłają aparat do klienta. Matryca w moim wyglądała jakby ktoś się za przeproszeniem spuścił z jakiejś olejarki.. Kosztowało mnie sporo wysiłku aby lenspenem doprowadzić ją do stanu używalności

yusuf napisał/a:
W K-r jak najbardziej, brak czujnika temperatury barwowej, przez co ostrość w świetle żarowym może być przesunięta.

Jak się nie potrafi wyregulować to najlepiej zgonić na brak czujnika B)
Starsze puszki go nie miały i wszystko śmigało bez problemów. O ile mogę zrozumieć zakłócenia pracy AF w pewnych typach oświetlenia, trudno pojąć różną pracę AF na słońcu i w cieniu. W tych drugich warunkach widać duży BF, na tyle duży, że nie pozwala zrobić ostrego zdjęcia przy 16, czy 200mm i 2,8 :evil:

yusuf napisał/a:
Rada - zmienić żarówki na energooszczędne.

Ta, już słyszałem takie rady, sprawdzałem szefa D700 z moim podłym oświetleniem i jakoś mu nie przeszkadzało, żeby zrobić trafione zdjęcia 8-) Czasami mam ochotę sprzedać to badziewie i kupić np K-5(ma czujnik WB) przez internet po to tylko, żeby sprawdzić jak działa w różnych warunkach i w razie konieczności odesłać, nie bawiąc się w korekty i regulacje serwisowe.
Jak i ten poprawnie nie zadziała kupić tego najkona i mieć święty spokój.

Czy naprawdę nikt oprócz paradziqsa nie potrafi podpowiedzieć jak to wygląda u niego w praniu z tymi korektami? :roll:

yusuf napisał/a:
Serwis zasyfił, czy masz pretensje do siebie?

Oczywiście, że serwis.

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Heh, Rey zastanow sie czy nie wymagasz zbyt wiele.Czesc ludzi nie widzi problemu, bo zapewne nie wie jak to ma wygladac, inna czesc strzela na auto jak malpka za 300 zl i cieszy sie z obrazka jak Kazio z malej zabaweczki.Odsylanie aparatu wraz z obiektywem do serwisu to nieporozumienie, zrobia zapewne to samo co i Ty mozesz sobie zrobic. Statyw + Spyder Lens Cal + menu serwisowe i testing na calego w dziennym i zarowym. No chyba ze, sam sobie zrobisz prowizoryczny "sprawdzacz" aefa.Dodam , ze im wiecej bedzeisz testowac tym bardziej bedziesz mial tego dosc.Piszecie ze to problem rodzaju swiatla ..... nie sadze, w calym domu mam energooszczedne zarowki a jak sie uprze to nie trafia w cel nawet z abiektywem manualnym, po prostu potwierdzenie ostrosci w puszcze sie myli. Takie cosik nazywa sie bubel ale nie kazdy potrafi go odkryc .... a i testowanie nie do konca jest miarodajne, jest wiele czynnikow , ktore moga wplywac na nieudane zdjecia.Olej sprawe, kup lampe blyskowa do pomieszczen , jasne obiektywy i wal na podomykanych przyslonach, problem zniknie ..... dodam tylko, ze bawilme sie dosyc dlugo w korekte pk_theater autofokusa i bardzo ciezko wyregulowac wszystko, bo jesli nawet na maxymalnej ogniskowej jest ok, to na mniejszych masz wtedy back focus i zabawe zaczynasz od nowa ..... produkt nieudany ...

Pozdrawiam.

Nie bawię się w testowanie - robię zdjęcia. Problem polega na tym, że wychodzą nieostre 8-)

Nie bawi mnie ciągła walka z korektami i jeżdżenie po skali precyzyjnej regulacji AF od początku do końca. Nie po to kupuję jasne szkła, żeby je przymykać tylko dlatego, że AF nie trafia. Dopuszczam jakieś korekty, ale nie od dechy do dechy 8-)

Jeżeli puchy z czujnikiem AF są wolne/mniej podatne na rozjazdy układu AF - po coś w końcu go tam pakują - to nie chcę znaćamatorskich puszek. Chciałbym tylko usłyszeć od użytkowników, że zaawansowane puchy pomimo czujników WB też tak mają/mają mniej i będę wiedział, że na próżno mi zaśmiecać forum takimi postami, jakie tutaj wypisuję :evilsmile:

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Nie wierze , ze na Twoich zdjeciach nie ma ostrosci. Zapewne jest tylko nie tam gdzie chcesz.Albo popelniasz jakies bledy, poruszenie na przyklad .... Napisze tak "nie ma dobrych samochodow" interpretacja dowolna ...

Pozdrawiam.

axolotl napisał/a:
Nie wierze , ze na Twoich zdjeciach nie ma ostrosci. Zapewne jest tylko nie tam gdzie chcesz.

Nie jestem kompletnym laikiem, od pierwszych wypowiedzi w tym temacie i podobnych piszę, że ostrość w różnych warunkach przesuwa się jak chce. Usiłuję się tylko dowiedzieć, czy to normalne w różnych puszkach Pentaxa/podobnych konkurencji - amatorskich i tych K-jednocyfrowych 8-)

rey napisał/a:
Czy naprawdę nikt oprócz paradziqsa nie potrafi podpowiedzieć jak to wygląda u niego w praniu z tymi korektami?

Używałem K-r z pierwszej serii przez rok. W świetle żarowym miałem lekki FF, poza tym, aparat działał bardzo dobrze, żadnych problemów z AF, korekty używałem tylko z sigmą 105 makro, reszta działała przy ustawieniu 0.
Teraz mam K-5, o dziwo wszystkie te same obiektywy działają przy ustawieniu mikroregulacji na 0 (wspomniana sigma też), tylko tamron 17-50 ma ustawione -4. Problemu z żarowym brak.

rey napisał/a:
ostrość w różnych warunkach przesuwa się jak chce. Usiłuję się tylko dowiedzieć, czy to normalne w różnych puszkach Pentaxa/podobnych konkurencji

Poczytaj o problemach np. w nikonie d7000, niektórzy nie potrafią odgadnąć reguł działania AF, co ciekawe niektórzy narzekali na powrót do problemów w tydzień po skutecznej kalibracji.

yusuf, dzięki za rzeczową wypowiedź, właśnie o takie wskazówki mi chodzi.

Kupiłem tańszą puszkę po to, żeby resztę kasy przeznaczyć na szkła - mam kilka tych naprawdę kultowych/dobrych i szkoda by mi było się ich pozbywać. Zmieniać system przez brak informacji na temat tego, że Pentax też potrafi zapanować układem AF też bez sensu ;-)

Czytałem o wadach D7000, czytałem też o dobrym, ale nie bardzo dobrym AF w K-5, problem polega na tym, że tylko CZYTAŁEM, ale chciałbym poznać temad od strony użytkownika. Cenne wskazówki dotyczące tytułowego tematu w specyfikacjach i testach aparatów są niedostępne, można je znaleźć tylko TUTAJ, pod warunkiem, że ktoś zechce się nimi podzielić :evilsmile:

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
tylko olympusowcy nie narzekają na af :D, no i niewidomi :D

Skocz do: