matb  Dołączył: 02 Lis 2006
DA a pełna klata
Mniemam, że DA 18-55 nie pokryje pełnej klatki 35mm. Ale może DA 16-45 da radę? Podejdzie pod analoga?

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
DA 18-55 kryje klatę od 24 mm - sprawdzone oranoleptycznie :).

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb napisał/a:
może DA 16-45 da radę? Podejdzie pod analoga?

raczej zaden szeroki kat DA nie pokryje calej klatki - myk wlasnie polega na tym, ze DA nie musi kryc pelnej klatki i przez to latwiej takie szklo zaprojektowac/wykonac.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
myk wlasnie polega na tym, ze DA nie musi kryc pelnej klatki i przez to latwiej takie szklo zaprojektowac/wykonac.
- to nie tak do konca..... :roll:
takim ekstremum jest problem z kamerami....szerokie katy sa tam potwornie drogie..... a naparwde szerokie maja ogniskowe 3-4 mmm

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
a naparwde szerokie maja ogniskowe 3-4

jak to ma kat widzenia? znaczy sie jaki odpowiednik w 35mm?

l_uka napisał/a:
jak to ma kat widzenia? znaczy sie jaki odpowiednik w 35mm
- z pamieci ci nie powiem...... ale tak na oko....17-20mm i raczej chyba blizej tej dolnej wartosci...

[ Dodano: 2007-06-24, 11:58 ]
wkurzam sie bo najczesciej transmisja nam wybiera te szkla a jak ja potrzebuje to ich nei ma :evil:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
l_uka napisał/a:
jak to ma kat widzenia? znaczy sie jaki odpowiednik w 35mm
- z pamieci ci nie powiem...... ale tak na oko....17-20mm i raczej chyba blizej tej dolnej wartosci...

[ Dodano: 2007-06-24, 11:58 ]
wkurzam sie bo najczesciej transmisja nam wybiera te szkla a jak ja potrzebuje to ich nei ma :evil:

hej Fafniak, mam pytanie a propo kamer i filmów.

oglądałem ostatnio coś Felliniego znowu,
i tak mi przyszło do głowy -

jak oni robili nocne zdjęcia w La Dolce Vita ?
przecież to lata 50 siąte ,filmy niskoczułe, a Rzym w nocy na pewno nie był AŻ tak dobrze oświetlony..

jak to się robi? stoją wielkie reflektory za krawędzią kadru czy co?:)
jak to się robi?

guerilla, - technicznie.....moge tylko zgadywac
1 - forsowanie + doswietlenie jednak lampami kadrow.....
2 - wybieranie tych miejsc gdzie jest "w planie" jasniej + swiatla wlasne - ustawione kontrowo + wypelnienie....
jasne obiektwy ..... 1.4 1.2 1.0 .....

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
matb napisał/a:
Mniemam, że DA 18-55 nie pokryje pełnej klatki 35mm

Podrzucam fotosa zrobionego DA 18-55 na 18mm (sorry za jakośc, ale mam badziewny skaner):

p.s.
te pasy na górze i na dole to opcja panoramy w MZ-7 ;)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
To ja jeszcze wkleję zdjęcie z DA 18-55 @ trochę poniżej 24mm:

Dodano:
Kurcze własnie sobie przypomniałem, że ja mam przecież samsunga :-P ... więc to zdjęcie jest z obiektywu, którego nazwy wypowiedź nie potrafię... ale to tez kit ;).

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
To jest Samsung, który dla niepoznaki ukrył się pod doskonałą marką Schneider-Kreuznach ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Dzięki za przykłady. Wygląda na to, że może działać - więc przy okazji przetestuję szersze kąty niż te, co daje 28mm ;-)

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
olgierd napisał/a:
Schneider-Kreuznach ;-)

Sznajder ke? ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
guerilla napisał/a:
jak to się robi? stoją wielkie reflektory za krawędzią kadru czy co?:)
jak to się robi?

Jechałem sobie kiedyś wieczorkiem samochodem po Warszawie, skręcam w jakąsik mniejszą uliczkę i widzę wielkie światło. Podjeżdżam, a tu, kurka, stoi softbox wielkości ciężarówki przeznaczonej do przewozu mebli przynajmniej. Może tak się to robi.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Szkoda, że w moim MES kit jest bez użyteczny.

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Patrząc na podane tutaj sample stwierdzam, że są spore różnice pomiędzy konkretnymi egzemplarzami DA 18-55. W moim jeszcze przy ok. 26mm winietę widać nawet w wizjerze :-/ Jak skończę rolkę to spróbuję wrzucić jakąś fotkę.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Viridian napisał/a:
Patrząc na podane tutaj sample stwierdzam, że są spore różnice pomiędzy konkretnymi egzemplarzami DA 18-55. W moim jeszcze przy ok. 26mm winietę widać nawet w wizjerze

no ale na "podanych tutaj samplach" też widać winietę, więc o so chozi?

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
sołtys napisał/a:
Viridian napisał/a:
Patrząc na podane tutaj sample stwierdzam, że są spore różnice pomiędzy konkretnymi egzemplarzami DA 18-55. W moim jeszcze przy ok. 26mm winietę widać nawet w wizjerze

no ale na "podanych tutaj samplach" też widać winietę, więc o so chozi?

Chodzi o to, że u mnie przy 26mm winieta w wizjerze (w SF to 92% kadru) jest bardziej widoczna niż na tym skanie z 24mm.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
U mnie winieta znika w kadrze przy, tak na oko, ok 21mm.

Skocz do: