teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
[lampa] 540 + k100 + tryb na druga lamelke = problem
Witam
bedac ostatnio na sylwestrze zauwazylem nastepujace zachowanie aparatu, a wlaciwie to lampy. aparat ustawiony na M, wlanczam go, nastepnie lampe , ustawiam tryb na druga lamele, przestawiam na manual, ok jest manual, wciskam spust to polowy co by ostrosc zlapac, lampa przestawia sie w pttl. czy to jest normalne ? (chyba nie) cos zle ustawione?

P.S.]
Przepraszam za brak polskich liter, ale nie wiem czemu w przegladarce mi nie wyskakuje a w gg tak, nie mam pojecia czemu

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co widzisz nienormalnego w tym zachowaniu lampy?

to że jak ustawie lampę i aparat na M, to che pracować manualnie, a po wciśnięciu spustu do połowy lampa mi wymusza pTTL

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Masz chyba ustawiony za krótki czas migawki.

1/30..
Poza tym jak lampa się przełączy do pttl, to później mogę ja tylko zmienić między pttl a SB.
Zaby przejści do innych trybów muszę wyłączyć lampę i aparat

[ Dodano: 2011-01-14, 12:25 ]
A teraz jest jeszcze ciekawiej, nawet jak aparat jest odpięty od body to nie reaguje na przełanczanie trybu, tylko cały czas świeci się że lampa pracuje na pierwsza kurtyne. czyzby wyprawa do serwisu była konieczna?

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
Odgrzeję kotleta, bo albo jestem lampową lamą (a jestem, mam od niedawna i mało używałem, głównie pracuję na zewnątrz)

Przy identycznych ustawieniach i w jednej takiej samej sytuacji bywa, że wciskając guzik MODE przelacza sie miedzy trybami PTTL A M i SB a za trzy sekundy juz tylko PTTL i SB.

Jestem z reguly dociekliwy ale tego nie rozumiem, niech mi to ktos wyjasni. Co robie nie tak, chyba ze lampa tak NIE powinna dzialac.

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
No i ja niestety mam tak samo jak Kolega teo73, K200+540, lampa i body na M, na lampie synchro na drugą lamelkę i identycznie jak u Kolegi teo73 lampa przestawia się na pttl. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu owej przyczyny takiego zachowania lampy. Skoro lampa ma możliwość pracy w trybie M i ustawiania na drugą lamelkę to dlaczego obie te funkcje nie chcą współpracować? Przecież druga lamelka nie powinna wymuszać automatyki pomiaru światła!

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
założyłem niedawno podobny watek. z k-5 działa tak samo, z k-10d też, wygląda na to, że w pentaksie nie ma możliwości pracy z lampa 540 w trybie M na drugiej kurtynie. kompletny bezsens, ale jeśli jest ktoś komu się to udało niech się zgłosi. Na szerokich kątach pttl z k-5 jest kompletnie nieprzewidywalny :(

skoro tak jest to kompletna kicha. Przecież ta lampa to najwyższy model wcale nie tani... Skoro ma takie ustawienia to dlaczego nie można ich używać? Skoro ustawiam Manual to w taki sposób chcę korzystać ze sprzętu a tak jak się lampie podoba.
W imieniu swoim i innych ponawiam prośbę o pomoc :roll:

naprawde nie ma nikogo, kto jest w stanie potwierdzić czy to faktycznie nie działa z założenie, czy też trzeba coś gdzieś ustawić? HAlo pentax, mamy problem!

właśnie sprawdzałęm na k5, jeśłi przełącze lampę na druga kurtyne, automatycznie lampa przestawia się z trybu m na pttl, wiec w 'm' na lampie nie ma możliwości robienia zdjęc na druga kurtyne

a jest możliwośc, że jakiś nowy sofware może to zmienić? trza do mośków petycje pisać...

no to już przegięcie :!:

czy wy tez tak macie że jak ustawie lampę na druga lamelkę, to świeci się normalna ikonka, tak jak bym nic nie zmieniał, dopiero jak wcisnę spust do połowy to zmienia się ikonka na tą sygnalizującą drugą kurtyne?

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
A ja mam inną przypadłość, lampa cały czas pokazuje ustawione M.Zoom (przy obojętnie jakim obiektyfie AF). Wg instrukcji przecież powinna go wykryć i zmieniać zoom lampy, czyż nie?

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
kazio, złóż płytkę rozpraszającą i odbłyśnik

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
Kłapciu, dzięki za podpowiedź :-B
Na to bym chyba nie wpadł, ale to chyba przez to iż lampę mam dopiero od 3 dni i jeszcze nie zdążyłem dojść do 19 strony instrukcji (skądinąd ściąganej z forum). Jeszcze raz dzięki! :oops:

Skocz do: