mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
argawen napisał/a:
A ja sie cieszę. Mniej uzytkowników Pentaxa, to może szkła będą tańsze

...i może się zrobi luźniej na forum ;-)

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Jeśli ktoś upatrzył sobie sprzęt danej marki, to jeden śmieszny artykuł na pewno nie odwiedzie takiego osobnika od chęci zakupu.
Chyba każdy przed wydaniem ~3000 PLN zapoznaje się z różnymi opiniami.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
dzerry napisał/a:
Wklejam z moimi cytatami, do ktorych sie gosciu odnosi:
Oczywiście, starzy "pentaksiarze" to wszystko
wiedzą, często wiedzą również, jak sobie poradzić. To jest raczej
skierowane do "świeżego" nabywcy "Samsunga", by uchronić go od
zupełnie niepotrzebnych rozczarowań. Chodzi po prostu o to, by
uważniej patrzyli, jakie obiektywy kupują.

Za nieuczciwe zwalczanie Samsunga i braki w wiedzy - powinna byc redakcyjna kara :mrgreen: .
Przeciez na przejsciowce i stare szkla na M42 u mnie tak dzialaja, a z bagnetem PK mam tylko latwiej, bo nie potrzebuje przejsciowki. Albo ja o czyms nie wiem, albo cos robie zle...
To czemu to dziala???
:mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
czy mnie popier....lo czy facet napisal totalna bzdure ?
"W wygodniejszej sytuacji są posiadacze korpusów serii *ist, ist D, cyfrowych K (oraz bliźniaczych Samsungów). Mogą oni wykonać poprawnie naświetlone zdjęcie posiłkując się funkcją blokady ekspozycji (przycisk AE-L). W tym celu należy w Custom settings aparatu pozycję Using aperture ring ustawić na ON, po czym wybrać manualny tryb ekspozycji [M. Teraz możemy po skadrowaniu zdjęcia ustawić odpowiednią wartość przysłony pierścieniem i dokonać pomiaru ekspozycji. Następnie zapamiętujemy go korzystając ze wspomnianego przycisku AE-L i wykonujemy zdjęcie."

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Fafniak napisał/a:
czy mnie popier....lo czy facet napisal totalna bzdure ?
ten koles chyba nie rozumie tekstu czytanego, albo jego uprzedzenie nie pozwala mu go zrozumiec. Uslyszal pewnie gdzies, ze ta kompatybilnosc jest tylko pozorna i nie moze po prostu zrozumiec, ze tak nie jest. Tak a propos to mi odpisal, nie wiem, moze to ja go w blad wprowadzile ;-)

> Ciesze sie, ze poprawil Pan tekst, jednak tekst ponizej to ciagle
> nieprawdziwa informacja. Jak pisalem jest na to bardzo wygodna
> funkcja, ktora od normlanego pomiaru rozni sie tylko tym, ze pomiar
> jest zamrozony do momentu wyzwolenia migawki. Znalezienie tej
> informacji w google zajmuje 5 sekund.
>
OK - co prawda w dalszym ciągu nie uważam tego za najwygodniejsze
rozwiązanie, jednak nie widzę powodu, by narzucać swoje zdanie
Czytelnikom. Niestety jest poślizg z poprawką, bo w międzyczasie
latam po lekarzach :(

dz.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
dzerry napisał/a:
"OK - co prawda w dalszym ciągu nie uważam tego za najwygodniejsze
rozwiązanie, jednak nie widzę powodu, by narzucać swoje zdanie
Czytelnikom. Niestety jest poślizg z poprawką, bo w międzyczasie
latam po lekarzach :( "

Co wy chcecie od faceta? Przecież już się leczy. Jak go lekarz nie oszukuje to jest szansa na poprawę.

dzerry, - widze ze nadal nie jest poprawiony fragment o pomiarze swiatla.....
facet obiecal go poprawic?
Nie wiem jak mozna napisac ze w trybie M trzeba nacisnac AE-L zeby zapamietac ekspozycje dla obiektywow bez automatyki przeslony.....

Fafniak napisał/a:
dzerry, - widze ze nadal nie jest poprawiony fragment o pomiarze swiatla.....
facet obiecal go poprawic?
Nie wiem jak mozna napisac ze w trybie M trzeba nacisnac AE-L zeby zapamietac ekspozycje dla obiektywow bez automatyki przeslony.....

Napisz jak powinno to brzmiec dokladnie - jaki masz na to inny patent, i opisz co ustawic, by plesniak bez A nie robil na pelnej dziurze :-)

Tok'Ra, -czytales?
"W wygodniejszej sytuacji są posiadacze korpusów serii *ist, ist D, cyfrowych K (oraz bliźniaczych Samsungów). Mogą oni wykonać poprawnie naświetlone zdjęcie posiłkując się funkcją blokady ekspozycji (przycisk AE-L). W tym celu należy w Custom settings aparatu pozycję Using aperture ring ustawić na ON, po czym wybrać manualny tryb ekspozycji [M. Teraz możemy po skadrowaniu zdjęcia ustawić odpowiednią wartość przysłony pierścieniem i dokonać pomiaru ekspozycji. Następnie zapamiętujemy go korzystając ze wspomnianego przycisku AE-L i wykonujemy zdjęcie."

wiec gdzie tu mowa o plesniakach.....troche chyba problemy pomerdales :-)
a aparaty bez obslugi elektrycznej przeslony beda robic na f22

Fafniak napisał/a:
Tok'Ra, -czytales?

wiec gdzie tu mowa o plesniakach.....troche chyba problemy pomerdales :-)
a aparaty bez obslugi elektrycznej przeslony beda robic na f22

Zaraz...nie... :mrgreen: A ja bawie sie i plesniakami i jak sobie w menu aparatu jeszcze tylko ustawie, ze ma mi nie robic w Program Line (bo wtedy wlasnie wali na pelnej dziurze), ale ustawiam ze ma byc AV Shift - to aparat dobiera czas do wielkosci otworu przy pomiarze swiatla w trakcie naciskania AE-L - wiec mimo braku informacji o wielkosci przyslony ktora ja sam okreslam na pierscieniu, zdjecie wychodzi poprawnie naswietlone.

Czyli jest jak napisane - ze mozna foty robic i jakos wychodza - czasami miodnie i lepiej jak z kita bo maja wyzsza rozdzielczosc optyczna i ostrosc (takiego Soligora 80-200 nie oddalbym za 1000 zl na przyklad, bo to rewelacyjne i wyjatkowe szklo) - i jedyna roznica w stosowaniu szkiel tych z literka A jest taka, ze posiadacze tych szkiel z A nie musza przed kazdym zdjeciem naciskac AE-L - czyli aparat nie musi ustalac czasu naswietlania dla danej ilosci swiatla zalezniej od wielkosci dziury - a ja musze korpus zmusic, by mi obliczyl czas do przyslony. I to wszystko dziala jak napisane - no moze poza wskazaniem, ze trzeba jeszcze przed foceniem ustawic AV Shift w menu korpusow DS, DS2, DL, DL2, GX1-1S, GX-1L, w K100 - bo w k10 czy GX10 zamiast ustawienia w menu TV Shift macie do tego wygodny zielony guziczek na korpusie, ktorym ustawia sie pomiar czasu tak samo. No chyba ze ja o czym jeszcze nie wiem, a foty wychodza mi tak przez przypadek (a ciagle sie ucze i odkrywam nowe tajemnice korpusu) :mrgreen:

Skocz do: