pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Benek, Filmy. O zdjęciach nic nie pisałem. Nie pamietam jaki model. Ale K-X to filmowanie raczej słabawe ma. Nie czepiaj się. ps. nie mogę sczaic co dokładnie jest nie tak versus, :?:

versus  Dołączył: 16 Lut 2012
no i na taka wiadomość czekałem,to jeśli nagrywa słabo to nie mam co sie martwić.
A możesz coś swojego z k-x dołączyć ?

No próbuję coś na chwilę wstawić na serwer jotuba. z tego co najbardziej razi to brak płynności. Takie klatkowanie meczące oko. No Dźwięk wiadomo, jak i AF. Zastanawiam się czy z tym klatkowaniem może coś karta psioczyć. mam chyyba szybka bo class 10 16gb. Jak wysle to wstawie linka

Skarabeusz  Dołączył: 17 Lip 2010
słabo to kwestia względna.

4 sek. ujęcie K-x. plik oryginalny bez korekcji wstawiony na YT
http://youtu.be/Z9PfeUYPblc

@pool80 bo tam nie ma nic ciekawego i nie to sugerowałem. To tylko krótkie ujęcie z k-x dla porównania.

Z tego co wiem to kodeka niestety nie da się zmienić.
Generalnie lustrzanką się nie panoramuje. Wydaje mi się jednak, że w filmiku wstawionym przez Ciebie miałeś włączoną stabilizację matrycy i to ona głównie popsuła ujęcie.

Tu widze że się da. Ale chyba ktoś to czymś obrabiał. To skakanie obrazu najbardziej daje sie we znaki przy przesuwaniu kadru np w poziomie. Jak sie wysle to wlinkuję

[ Dodano: 2012-02-20, 20:34 ]
Skarabeusz, Ja tam nic nie widzę ciekawego

[ Dodano: 2012-02-20, 21:08 ]
>>PROSZĘ<< O.I jeszcze zaczeło pstrykać jak wstawiłem na serwer. Wczesniej nie pstrykało w media klasiku.
ps. Własnie testuje różne karty i nagrywanie na nich filmów.
ps2. Strasznie mnie drazni to przycinanie . Często filmuje własnie panoramy na wycieczkach. Ktoś potrafi to usunąć programowo? Da się nie wiem zmienić kodek na np AVCHD?

Czyli k-x tak nagrywają ?

chmm, że u mnie. Moze . już nie pamiętam. Ogólnie cudów nie ma.

u mnie właśnie obraz tak samo tnie jak u ciebie.

versus napisał/a:
u mnie właśnie obraz tak samo tnie jak u ciebie.
No ale na SR on czy off? Teraz w ciemnym pokoju testowałem na różnych kartach i różnic nie widzę. Muszę na bardziej kontrastowym planie, gdzie jaśniej i więcej danych jest do zapisania. Może tam będzie róznica w nośnikach. Bo jeżeli nie wina karty to raczej K-X tak "kręci"

[ Dodano: 2012-02-20, 22:16 ]
Nie dociekałem dotychczas, bo na dzień dobry było słabo, a ja po co innego aparat kupiłem. Ale chętnie posprawdzam na spokojnie. Może przestanie ciąć po zmniejszeniu jakości w nastawach? No nie wiem. Albo obróbka jaka. To kompletnie nic nie wiem...

[ Dodano: 2012-02-20, 22:21 ]
Moze kto inny się wypowie? Czy wszyscy juz siedzą na k-5? :-P

SR mam wyłączony ,jutro pójdę na dach 18 piętrowca i nagram film i wstawie.

[ Dodano: 2012-02-20, 22:30 ]
A jakiej firmy kartę używasz?

[ Dodano: 2012-02-20, 22:31 ]
Testowałem wiele razy mego k-x i 0 filmu podobnego choć trochę o tych z youtube. Muszą być czym podkręcane .

SiliconPower 16GB SDHC class 10, ponoć nie głupia a tania. Dziś upychałem jeszcze sandiska ultra II 1GB i jakiegoś kszaka micro z przejściówką. Żadnych różnic. Ale jak pisałem sprawdzę w dzień. Może niech ktoś coś jeszcze napisze

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
pool80 napisał/a:
Może niech ktoś coś jeszcze napisze
Chodzi o to, że K-x rwie przy panoramowaniu?
Owszem i nie tylko,
jeśli umieszczony na statywie będzie filmował przejeżdżające auto,
to też nie zawsze będzie to płynnie zarejestrowane,
wygląda na to, że nie wyrabia z ilością danych.
Na tej ostatniej panoramie strasznie trzęsie - ja bym spróbował dobrego statywu i powolnego przesuwania - później można podwoić prędkość przy obróbce..

Czyli karta nie ma nic do tego...

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
pool80 napisał/a:
Czyli karta nie ma nic do tego...
myślę, że nie - też mam class 10, zauważyłem to na kilkusekundowych urywkach nawet, a przecież jest jakiś bufor zapisu w aparacie..

Możliwe że sprawcą szarpania są kodeki. Wielce prawdopodobne.. Rozumiem że nic nie pomoże przekodowanie w postprocesie? Trzeba by zmienić kodowanie przy rejestrowaniu obrazu? a może nie :?: ..

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
A na aparacie odtwarza OK? Bo potwierdze co napisał "pzredpiszca" - filmy z Pentaxów wymagają dobrych codeców. A do nich mocnego komputera. Kiedy testowałem folmy z K-7 to miałem z tym problem - dźwięk totalnie się rozjeżdżał z obrazem - wsio z winy słabego procka/wymagającego codeca. Może to twój problem.

tlf  Dołączył: 07 Paź 2010
Do tej pory nie specjalnie interesowała mnie ta funkcja K-x ale ostatnio przy okazji robienia zdjęć postanowiłem w przerwie pobawić się w filmowanie.
Zapiąłem SMC-M 50/1.7 i spróbowałem zapanować nad głębią ostrości. Oczywiście efekt nie powala bo to pierwsza próba ale narzekać na nagrywanie w K-x nie mam powodu, zwłaszcza ze to nie Full HD ;)
Karta też nie była szybka bo 8GB Toshiba class 4.
Filmik bez obróbki tylko podmieniony dźwięk z dostępnych na Youtube bo oryginał kiepsko się nagrał. http://www.youtube.com/watch?v=WzBa6uxoFLo

Skarabeusz  Dołączył: 17 Lip 2010
Szarpanie obrazu przy panoramowaniu to nie tylko problem K-x ale generalnie wszystkich lustrzanek a dokładniej mówiąc matrycy CMOS. Przyczyn jest wiele a temat rzeka.
Zainteresowanym polecam prześledzenie tego wątku:
http://videodslr.pl/obraz-jak-stroboskop-t380.html

Ok,ale w takim razie czy da sie jakoś komputerowo to edytować?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Polecam 4 post tego wątku.

Skocz do: