romgor  Dołączył: 15 Lut 2007
14-35mm f2.0 - Ale na OLYMPUSA ;(
Dlaczego inni potrafią a nasze małe skośnookie nie potrafią.
sliczny obiektyw zuiko i to stałe światło 2.0

http://www.parkcameras.co...ategoryID/70/v/

POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH, BIERZCIE APARAT W RĘCE I PSTRYKAĆ ZDJĘCIA

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
może dlatego, ze taki obiektyw ma duzo mniejsze pole krycia i może być duzo mniejszy niż musiałby byc pod matryce w pentaxie czy najkonie. Moze po prostu za drogo by to wyszło

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Próbuję sobie wyobrazić cenę takiego f/2.0 ;-) i brakuje mi zer przed przecinkiem.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
CHF 6.556,00 x 2,25zł = 14 751zł :shock:

http://www.ch-foto.ch/pro...products_id=260

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
A tu już pędzę ;-) szkoda, że sprzedałem E-500, byłby jak znalazł pod takie szkło ;-)

PS patologią jest, że Olympus ma parę fajnych szkieł, do których brak już sensownego korpusu, zaś w przypadku Pentaksa jest częściowo odwrotnie (brak porządnego długoogniskowego!)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
CHF 6.556,00 x 2,25zł = 14 751zł :shock:

http://www.ch-foto.ch/pro...products_id=260

Tak, niestety takie ceny na szkla pro Olka, podobnie 35-100/2 jest horrendalnie drogi (okolo 2200 Euro) :-( Obawiam sie, ze gdyby Pentax wypuscil takie szklo za takie pieniadze to bylaby jedna wielka wtopa. Tzn. na calym swiecie sprzedaloby sie z 50 sztuk a firma padlaby ;-)

sylwiusz a olkowi to niby te szkał dobrze się sprzedają :?: Pewnie na amerykańskim rynku (bo ameryka to taki bardzo biedny kraj tak biedny że wszystko musi tam być 2 lub 3 razy tańsze niż w Europie, bo w europie to panuje dobrobyt)

Nie sadze, zeby im te topowe szkla jakos super sie sprzedawaly, brak nowoczesnego korpusu odpowiedniej klasy do nich ;-) Moze ten nowy cos zmieni, ale przy tych cenach to chyba nie za wiele., tym bardziej, ze Olek wyraznie pozycjonuje go w klasie semi-pro czyli N D200 i C 30D. A wracajac do Pentaxa to i tak jestem ciekaw ile sie bedzie sprzedawalo u nas DA* 16-50/2.8 w cenie okolo 3000 zl???

sylwiusz strzelam że kilka :mrgreen: Myślę że to zależy od jakości tego szkła. Jeżeli bedzie tak super jak obiecują to pewnie bedzie jak z Ltd narzekanie że drogie a co jakiś czas ktoś uzbiera i któregos kupi. Zooma chyba łatwiej kupić bo łatwiej sobie wytłumaczyć taki zakup bo moze i drogie ale uniwerslane (tak sobie myslę może błędnie)

pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sylwiusz, - jezeli cena bedzie rozsadna to ja jestem 100% klientem na 50-135 2.8
mialem to szklo w wersji do nikona.....fantastycznie wykonane i lekkie.....

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Ja na 50-135 też czekam. Co do cen to oprócz zastosowań domowych szkła kupowane są też przez firmy, dla których realny koszt jest mniejszy. Dla tych 3k po odjęciu 22% VAT i 19 podatku wychodzi 1990 faktycznie do zapłacenia. Nie lepiej? :)

Krzychoo, a dlaczego niby odejmujwsz te 19 %

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Jeżeli coś sprzedajesz to od przychodu musisz zapłacić 19% podatku dochodowego. Jeżeli kupisz obiektyw i wrzucisz go w koszty zarabiasz mniej o kwotę netto i tym samym płacisz 19% z ceny netto obiektywu podatku dochodowego mniej.
Chyba, że fotografowie roliczają się ryczałtem, bo ja płacę liniowy podatek, aparat i obiektywy kupuję na dział marketingu.

Krzychoo, - no tak ale nie pisz ze doslownie cena jest nizsza bo to nieprawda
z vatem faktycznie ale te 19% przesadziles...

awakqwq napisał/a:
sylwiusz strzelam że kilka :mrgreen: Myślę że to zależy od jakości tego szkła. Jeżeli bedzie tak super jak obiecują to pewnie bedzie jak z Ltd narzekanie że drogie a co jakiś czas ktoś uzbiera i któregos kupi. Zooma chyba łatwiej kupić bo łatwiej sobie wytłumaczyć taki zakup bo moze i drogie ale uniwerslane (tak sobie myslę może błędnie)

Trzymajmy kciuki. Zreszta moze bedzie szansa potestowac gdyby do Europy dotarly pokazowe egzemplarze przedprodukcyjne, to zaraz umowilbym maly plenerek pokazowy z odpowiednia osoba :mrgreen:

[ Dodano: 2007-06-30, 11:30 ]
Fafniak napisał/a:
sylwiusz, - jezeli cena bedzie rozsadna to ja jestem 100% klientem na 50-135 2.8
mialem to szklo w wersji do nikona.....fantastycznie wykonane i lekkie.....

Zdecydowanie mniejsze i lzejsze niz 70-200/2.8 do pelnej klatki. W sumie wazy gdzies tyle co moje FA* 85/1.4 z jego wielka metalowa oslona :-) To bedzie fajna opcja, nie powiem :-)

Skocz do: