ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mam pytania odnosnie dywidendy:

- Data wyplaty jest ustalana przez firme - to jest jasne. Ale komu ta dywidenda przysluguje? Komus kto ma akcje od okreslonego przez fime dnia? Czy np od poczatku roku, za ktory dywidenda jest wyplacona?

- Jak jest to zalatwiane w praktyce? Dom maklerski przelewa na moj rachunek maklerski?

Pytam, bo jest szansa sa K5 z dywidendy...

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
ggdh, czyżbyś miał KGHM... :-)
Póki co nie miałem szczęścia do dywidend, ale z tego co się orientuję to musisz mieć akcje danej spółki w określonym dniu (dzień ustalenia prawa do dywidendy). W zależności ile posiadałeś tychże akcji na zamknięciu taką otrzymujesz dywidendę.
Kasa powinna pojawić się na twoim rachunku maklerskim.

A ten dzien ustalania prawa do dywidendy to tylko widzimisie firmy?

Na logike biorac jezeli maja wyplacac dywidende za 2011 powinienem byl posiadac akcja w 2011? Jak tak to lipton, bo kupilem 2 stycznia :D

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
Firma nie ma obowiązku wypłacania dywidendy może ale nie musi,tak jak kolega wcześniej napisał musisz mieć w danym dniu akcje danej spółki i możesz zaraz sprzedać i masz prawo do dywidendy.
Przypadkowo dostałem dywidendę PKO BP nawet nie wiedziałem że sie załapałem dopiero jak sprawdziłem historię papierów doszedłem skąd się wzięła dodatkowa kasa,nie jestem pewien ale naliczanie dywidendy może mieć coś wspólnego z datą wejścia spółki na giełdę.

ggdh napisał/a:
Na logike biorac jezeli maja wyplacac dywidende za 2011 powinienem byl posiadac akcja w 2011?

Nie koniecznie. Poza tym dywidenda za rok 2011 dotyczy wypracowanego zysku właśnie za ten rok. Jeżeli firma nie ma zysku to nie może wypłacić dywidendy.

Wczesniej dobrze zgadles, ze KGHM, wiec raczej dywidenda bedzie. Kwestia czy sie na nia zalapiemy.

Też mam KGHM i czekam spokojnie. Teraz doświadczam pierwszych PP na Midasie i też jestem spokojny. :-)

Heh, co za przypadek: wczoraj powiekszylem portfel o 500 Midasow ;-)

:-) W Midasie siedzę od zeszłego roku i spokojnie śledzę te spekulacyjne wahania kursu. :-)

Mam kolejne pytanie: jak rozumiec fakt, ze spokla zniknela z listy notowanych na gieldzie? Nie znalazlem zadnego komunikatu na ten temat. Chodzi mi o firme Sobieski (Belveder). Ostatnio byl handel bodajze we wtorek. Od tamtej pory nic.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
ggdh napisał/a:
Mam kolejne pytanie: jak rozumiec fakt, ze spokla zniknela z listy notowanych na gieldzie? Nie znalazlem zadnego komunikatu na ten temat. Chodzi mi o firme Sobieski (Belveder). Ostatnio byl handel bodajze we wtorek. Od tamtej pory nic.

Marnie szukales :) http://gpwinfostrefa.pl/G...3,1,current,1,1

wallace  Dołączył: 08 Maj 2010

No ok, marnie ;-)
A jakas spekulacja jak to zawieszenie moze wplynac na kurs? :mrgreen:

Skocz do: