negatyf  Dołączył: 16 Sty 2008
[K-5] K5+AF 540 przepalenia wizyta w serwisie
Witam

Sprawa dobrze znana czyli przepalenia K5 przy użyciu zewnętrznej lampy w moim przypadku lampa Pentax AF 540. Jeżeli w połączeniu K5 z lampami innych producentów można to zjawisko jakoś tłumaczyć to nie powinno mieć miejsca w połączeniu Pentax – Pentax. Czekałem na nowy fw. 1.12 z nadzieją że coś się zmieni ale się przeliczyłem. Napisałem więc meila do Apollo z pytaniem co mają na ten temat do powiedzenia i czy w ogóle znają temat. W odpowiedzi pan z serwisu poprosił abym wysłał całość do nich na ich koszt (ukłon w stronę klienta). Wysłałem i dołożyłem jeszcze obiektyw Tamron 17-50 z opisem o problemach z AF w świetle żarowym, oczywiście wysłałem im też płytę z przykładowymi prześwietlonymi zdjęciami na płycie. Po 12 dniach roboczych paczka wraca z opisem że wgrano nowe oprogramowanie i regulacja. No i tak: AF jakby poprawny, w świetle żarowym i dziennym nie ma dużych odchyłek da się robić zdjęcia :-D czyli plus. Natomiast prześwietlanie z zewnętrzną lampą jak było tak jest czyli dla poprawnego naświetlenia znowu korekta na - 2EV. Więc z tym problemem nie potrafią dać sobie rady. Nie wiem czy jest sens wysyłania znowu, bo chyba nie wiedzą jak to naprawić. Może trzeba czekać na fw. 1.13?

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podaj przykłady. Opisywany ostatnio na forum przykład takiego błędu okazał się wynikać z nieznajomości instrukcji obsługi lampy a konkretnie robienie zdjęć z odległości mniejszej od minimalnej dla lampy.

Otworzyłem zdjęcie IMGP7746.JPG - ISO400, ogniskowa 17
Dla tych parametrów LP lampy wynosi około 65. Dla użytej przysłony 3,5 da to zakres odległości fotografowania od 3,7 do 18,5 m - wszystko bliżej niż 3,7 m będzie przepalone.

Czyli należy się z tym pogodzić, że lampa w PTTL-u nie jest w stanie sama zredukować siły błysku, choć ma taką możliwość z własną i ręczną automatyką?
Na chwilę obecną nie jestem w stanie tego sprawdzić ale wydaje mi się że w połączeniu z K10 nie było takich problemów.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zmniejsz czułość na 100 ISO, palnik w sufit i powinno być dobrze.

Palnik to na większości jest w sufit, ale co gdy potrzeba wyciągnąć trochę tła (czyli iso w górę)? dobrze jak jest czas to można poeksperymentować ale jak trzeba na szybko to wtedy chciało by się żeby automat trochę pomógł, a on nie :(

No i żeby to działo się wcześniej z K10 to można pomyśleć że tak ma być, ale z K10 przy iso 1000 błysk był redukowany tak jak potrzeba.

Matryca w K-5 i tak pozwoli Ci wyciągnąć to co będziesz potrzebował.
Automat ma swoje ograniczenia i trzeba mu trochę pomóc.

Zdano napisał/a:
Matryca w K-5 i tak pozwoli Ci wyciągnąć to co będziesz potrzebował.
Automat ma swoje ograniczenia i trzeba mu trochę pomóc.

zgadzam się, pozostaje ustawić błysk na - 2EV i tak żyć.

Trzeba wykorzystywać w praktyce wiadomości z instrukcji. Jeśli odbijesz od sufitu w tak małym pomieszczeniu to i przy ISO 100 będziesz miał wszystko doświetlone.

plwk napisał/a:
Trzeba wykorzystywać w praktyce wiadomości z instrukcji. Jeśli odbijesz od sufitu w tak małym pomieszczeniu to i przy ISO 100 będziesz miał wszystko doświetlone.

ale jak wytłumaczysz fakt że w tym samym "małym" pokoju jak zauważyłeś, ta sama lampa z K10 nie przepalała a z K5 przepala? Moim zdaniem informacje z instrukcji ok , ale trzeba je zweryfikować z rzeczywistością i do tego wnieść poprawkę.

negatyf napisał/a:
ta sama lampa z K10 nie przepalała a z K5 przepala

Problem może leżeć w konkretnym egzemplarzu aparatu. Chociaż w moim przypadku był problem z poprawnym naświetleniem w połączeniu i z K10, i z K20, natomiast z K-5 naświetla prawie idealnie.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
bo kadyszka to fajny korpus był/jest :-P

Zdano napisał/a:

Problem może leżeć w konkretnym egzemplarzu aparatu.

Zgadzam Się z Tobą, dlatego też wysłałem cały zestaw do Apollo, ale tam albo nie widzieli problemu albo nie umieli sobie z nim poradzić.
Moim zdaniem automatyka lampy powinna skutecznie redukować siłę błysku niezależnie od ISO jeżeli nie jest przekroczona min. lub max. moc błysku lampy.

negatyf napisał/a:
jeżeli nie jest przekroczona min.

Z tym mają użytkownicy największe problemy, nie zauważają dolnych wartości granicznych dla prawidłowej współpracy z lampą.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
negatyf napisał/a:
Zdano napisał/a:

Problem może leżeć w konkretnym egzemplarzu aparatu.

Raklamuj do upadłego. Chociaż to może być jeszcze problem współpracy z Tamronem(?) Ja miłem tak z Sigmą 17-50. Sprawdź i wysyłaj do Apollo aparat ze szkiełkiem Pentaksa, wtedy trudno będzie się wykpić, że to wina niesystemowego elementu.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
negatyf napisał/a:
Moim zdaniem automatyka lampy powinna skutecznie redukować siłę błysku niezależnie od ISO jeżeli nie jest przekroczona min. lub max. moc błysku lampy

To najpierw ustalmy, automatyka lampy czy PTTL? to nie to samo.

mimit  Dołączył: 21 Lis 2009
Te przepalenia to NORMA. Są one efektem zmiany punktu szarości. K-5 ma go przesuniętego na mniej więcej 50% bieli 50% czerni (wartości 128 na kanałach RGB). We wcześniejszych modelach szarość była bardziej czarna (25% bieli 75% czerni). Lampy budowane pod starsze modele (chyba wszystkie obecne na rynku), naświetlają pod "ciemniejsze dane". Jeśli podłączymy starszą lampę bez odpowiedniej korekty do K-5 wyjdą nam przepalenia, bo lampa będzie odczytywała "prawidłowe wartości ekspozycji" jako 25% bieli, 75% czerni, gdzie w rzeczywistości będzie to 50% na 50% biel/czerń. Sytuację może rozwiązać modyfikacja interfejsu P-TTL, która sprowadza się do zmiany firmware w lampie i aparacie. Niestety nasz kochany Pentax zbytnio się do tego nie pali, może dlatego, że AF540 FGZ nie ma gniazda USB, a modyfikacja jej oprogramowania wymagałaby wysłania lampy do specjalistycznego serwisu. W gruncie rzeczy nie ma się czym przejmować, bo sprzęt jest sprawny, a przez kombinowanie Pentaxa z punktem szarości nie pozostaje nam nic innego jak korekta o -2EV lub oczekiwanie na nowy model lampy.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Oho, w końcu jeden ze słynnych inżynierów Pentaxa zagościł na naszym forum...

mimit napisał/a:
Są one efektem zmiany punktu szarości. K-5 ma go przesuniętego na mniej więcej 50% bieli 50% czerni (wartości 128 na kanałach RGB). We wcześniejszych modelach szarość była bardziej czarna (25% bieli 75% czerni).

To pod którymi adresami mam zmienić 0x80 na 0x40?

mimit napisał/a:
nie pozostaje nam nic innego jak korekta o -2EV

Ciekawe dlaczego nie muszę wprowadzać żadnych korekt?
Z tego co zauważyłem K-7 plwk i K-5 Dady też naświetla poprawnie, pewnie mamy limitowane wersje lamp i korpusów.

Skocz do: