Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
Z tego co zauważyłem K-7 plwk i K-5 Dady też naświetla poprawnie, pewnie mamy limitowane wersje lamp i korpusów.

Już dawno zostało udowodnione, ze Wasze są popsute.

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Arti albo są w rękach leniwych focących, którym nie chce im się zbyt blisko podchodzić do modela.

mimit  Dołączył: 21 Lis 2009
Zdano dzięki za informację, że u Ciebie wszystko jest ok. Twoja wiadomość zmusiła mnie do zweryfikowania mojej procedury testowej na podstawie której napisałem poprzedniego posta. Zestaw testowy to:
1. K-x + SMC PENTAX-A 1:1.7 50mm + Metz 48 AF-1
2. K-5 + Sigma 17-70/2.8-4 + Metz 48 AF-1

Procedura „A” - biała ściana tryb M, ISO200, 1/180s, F4, 50mm + Lampa
Zestaw:
1. Zdjęcie niedoświetlone
2. Zdjęcie prześwietlone

Procedura „B” - biała ściana tryb Av, ISO200, F4, 50mm (BEZ lampy)
Zestaw:
1. Zdjęcie niedoświetlone
2. Zdjęcie naświetlone prawidłowo

Po przeprowadzeniu tego testu (wielokrotnie), doszedłem do BŁĘDNEGO wniosku, iż pomiar ekspozycji w różnych generacjach aparatów Pentaxa jest diametralnie różny. Po informacji od Zdano, że u niego wszystko jest ok, zacząłem zastawiać się nad błędami procedury. Na początek postanowiłem zamienić obiektywy. Dało to następujące wyniki:

Zestaw testowy to:
3. K-x + Sigma 17-70/2.8-4 + Metz 48 AF-1
4. K-5 + SMC PENTAX-A 1:1.7 50mm + Metz 48 AF-1

Procedura „A” - biała ściana tryb M, ISO200, 1/180s, F4, 50mm + Lampa
Zestaw:
3. Zdjęcie naświetlone prawidłowo
4. Zdjęcie naświetlone prawidłowo

Procedura „B” - biała ściana tryb Av, ISO200, F4, 50mm (BEZ lampy)
Zestaw:
3. Zdjęcie naświetlone prawidłowo
4. Zdjęcie niedoświetlone

Po pierwsze widać, że coś jest nie tak z SMC PENTAX-A 1:1.7 50mm (temat na inny wątek). Po drugie trzeba jeszcze wspomnieć, że na siłę błysku wpływa również AF. Ironia Zdano „pewnie mamy limitowane wersje lamp i korpusów„ podsunęła mi jeszcze jedną myśl. Winny prześwietleń jest OBIEKTYW. Weryfikacja tej tezy sprowadziła się do przełączenia Sigmy w tryb MF. Początkowo nie dało to żadnego efektu (dalej prześwietlone zdjęcia na K-5 + Lampa). Jednak po przestawieniu pierścienia na minimalną odległość ostrzenia zdjęcia były naświetlane PRAWIDŁOWO. Warto tutaj zaznaczyć, że w przypadku modelu K-x położenie pierścienia ostrości NIE wpływało w żaden sposób na ekspozycję zdjęć wykonywanych z użyciem lampy. Problem jak widać jest skomplikowany. Bardzo trudno stwierdzić, czy to aparat wysyła złe dane do lampy, lampa dane źle interpretuje, obiektyw wysyła złe dane do body, body źle interpretuje dane obiektywu. Najprościej sprawdzić body podłączając do niego zestaw (lampa + obiektyw), który pracuje prawidłowo na innym K-5. Jeśli body okazałoby się sprawne, następnym krokiem byłoby sprawdzenie obiektywu, a na końcu lampy.

Podsumowując. Myślę, że problemy z prześwietlaniem u mnie i negatyf-a spowodowane są niesystemowym obiektywem, który wprowadza zamieszanie do systemu P-TTL przez niewłaściwe dane odległości ostrzenia.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
AChmiel przyjedź do Chabówki to się przekonasz :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chcesz mieć dane porównywalne to błyskaj na dwóch body w tych samych warunkach i z tymi samymi obiektywami.

Jeśli chodzi o obiektywy to ja używałem DA 35/2.4, F 50/1.7 i zapewne Sigmę 24-60.

negatyf  Dołączył: 16 Sty 2008
właśnie sprawdziłem na obiektywie pentaxa AF 50 1.7 i dalej przepala. Dodam że oba obiektywy używałem z K10 i lampa też ta sama więc ewidentnie wina jest po stronie K5. Zapas do "redukcji" mocy jest więc to nie wina nieumiejętności obchodzenia się z lampą. Co do wysyłania do serwisu do skutku to też nie widzę zbytniego sensu bo w końcu bez aparatu zostanę na dłużej, a niestety polski serwis na dziś dzień nie ma jak widać nic do zaoferowania. Napisali że wgrali oprogramowanie, ciekawy jestem jakie bo w body było już 1.12.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Nie mam 540ki.
Ale mam nieszczęsnego Metza 58i. I Pentaxa K-5 też mam (na nieszczęście lub szczęście).
I mój zestaw też ładnie przepalał.
Przepalał bo....
Bo to było tak .. i tu podważę Twoje zdanie Plwk o dolnych wartościach granicznych.
K-5 + Metz przepalał na 18mm (w DA 18-55) przy czułości ISO 160 i

przysłonie 3.5 :

Jak i przysłonie 5.6:

Te parę m kwadratowych przy tak niskim ISO i przysłonie 5.6 powinno wg mnie być naświetlone poprawnie. Aż tak mocnej lamy to nie mam.

Ale Metz jak to Metz - wziął i wyzionął ducha po raz trzeci. Pękło mu żarnikowe serce ( pewnie ze zgryzoty po częstym kontakcie z Pentaxem).
Wysłałem więc lampę do Fotokomplexu w Gdyni z opisem usterki oraz, przy okazji z paroma prześwietlonymi fotkami i prośbą do fachowców o przyjrzenie się temu "dziwowi".
Lampa wróciła z nowym żarnikiem i podobno " odpowiednią" kalibracją.
[Po wymianie żarnika kalibrację robi się standardowo, ale ta może była bardziej "odpowiednia"].

No i lampa nie przepala.

[ parametry tak jak pierwszej fotki -tj przysłona 3.5 /ISO 160).

No i teraz nasunęło mi się pytanie. Jak to jest, że Pentax przepala?
Pokazywałem gdzieś fotkę , że pTTL przepala, a automatyka lampy nie, o tu :

[po prawej stronie automatyka lampy Metz).

Wniosków może być parę.
Coś nie tak przy komunikacji -body->lampa.
Problemy z obsługą nowego softu w K-5.
Problem z przedbłyskiem pomiarowym.
Lub zmieniona praca światłomierza.

Jeśli wierzyć "plotkom" ;) o tym, że lampa może mieć zbyt dużą moc do zastałych parametrów, a raczej nie zmienić mocy błysku zrobiłem serię paru fot w różnych warunkach.

1.
światło żarowe:

18mm, przysłona 3.5
W świetle żarowym by przepalić tę scenę potrzebujemy ISO 6400 i graniczną, ustawioną przez body 1/180sek.

2.Półmrok :

tu aparat nie zmienił czasu, wraz ze wzrostem ISO -przysłona 3.5 -1/50 sek.

3. Światło dzienne:

Wszystkie powyższe fotki robione w programie AV. Jak widać zmieniając/podwyższając ISO aparat w większości przypadków "broni" się skracając czas.
Pytanie - czy do tego czasu dobiera właściwą moc błysku.

Fotki pokazane przez Negatyf wykonywane są w warunkach światła żarowego przy dosyć wysokim ISO( 800-5000) a aparat balansuje tylko w granicach 1/60-1/100sek.Co ciekawe przy ISO 5000 fotka wcale nie jest przepalona.
Dlatego uważam że aparat ma jakiś zadany przedział emitowanej mocy przez lampę -który jest stały, i w pewnych warunkach zmienia tylko podstawowe parametry (tzn w powyższych przypadkach czas), lub przysłonę w innym programie.

Oczywiście kłóci się to z moimi wcześniejszymi doznaniami, gdy aparat ustawiony na manual potrafił różnie pracować z lampą.

Blesso napisał/a:
Pytanie - czy do tego czasu dobiera właściwą moc błysku.
Ale oczywiście wiesz, że przy błysku czas otwarcia migawki nie ma wpływu na naświetlanie lampy?
Bo szczerze mówiąc to ja średnio rozumiem sens testowania lampy w warunkach gdzie zastane potrafi dobrze naświetlić klatkę...

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Arti- nie powinien mieć -to raz.
A dwa - nie mówimy tu, czy w momencie gdy światło zastane jest odpowiednie mamy użyć lampy czy nie, ale jak zachowa się w takiej sytuacji aparat.
Jeśli w AV aparat -zmienia czas, zależnie od światła zastanego- to pytanie brzmi - czy przepalenia pojawiają się przy krótszych czy przy dłuższych czasach, a jeśli istnieje taka zależność -to czym jest spowodowana.Czy tymi właśnie czasami, czy problemem z przedbłyskiem lub doborem odpowiedniej mocy lampy.

Nie wiem czy znajdę te fotki, ale ...
Ale jestem na koncercie, stoję blisko wykonawcy kadruje tylko jego twarz. Robię fotkę z lampą ( fota prześwietlona). Ale ta sama fotka w momencie gdy lekko przekadruję i w tej scenie uchwycę tego samego osobnika ale z małym reflektorem umieszczonym za nim - fotka wychodzi idealnie naświetlona.

Blesso napisał/a:
A dwa - nie mówimy tu, czy w momencie gdy światło zastane jest odpowiednie mamy użyć lampy czy nie, ale jak zachowa się w takiej sytuacji aparat.

Aparat zachowa się tak, jak mu każe użytkownik jego. Jak mu włączy lampę to biedaczysko wychodzi z założenia, że użytkownik wie co robi, a to się okazuje czasem błędne założenie. Jak jest tyle światła, że prześwietli bez lampy to co ma zrobić z lampą? Zresztą, ja zupełnie nie kumam tych zdjęć testowych i procedury testowania.
Ja tam nie wiem, może i coś jest nie tak, ale o tego zdanai też nie rozumiem:
Blesso napisał/a:
Dlatego uważam że aparat ma jakiś zadany przedział emitowanej mocy przez lampę -który jest stały, i w pewnych warunkach zmienia tylko podstawowe parametry (tzn w powyższych przypadkach czas), lub przysłonę w innym programie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampa nie ma prawa zadziałać prawidłowo poniżej pewnego minimalnego poziomu mocy. Mamy wystarczającą ilość światła, dokładamy do tego błysk na poziomie poniżej mocy minimalnej i system głupieje.

Z tego co mi się wydaje to aparat ustawia czasy lub (i) iso przy pomiarze bez udziału lampy, a dopiero przed samym zrobieniem zdjęcia na przymkniętej przesłonie lampa wysyła "przedbłysk" i dostosowuje moc do prawidłowego doświetlenia kadru i z taką mocą jest doświetlany (tryb PTTL). U siebie zaobserwowałem że podczas gdy kadr jest z jasnym tłem (np słońce z tyłu) to moc lampy dobierana jest prawidłowo i nie przepala.
Dla każdego zdjęcia do których dałem link sprawdzałem, lampa miała zapas "zejścia" z minimalną mocą z czego PTTL nie skorzystał, dopiero przy ISO 128000 moc min. lampy była za duża do prawidłowego naświetlenia. Czyli będę się upierał że połączenie mojej K5 z 540 nie jest do końca kompatybilne.
Jakby ktoś wysyłam do serwisu i mu ten problem naprawili niech da znać.
pozdrawiam

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
negatyf napisał/a:
aparat ustawia czasy lub (i) iso przy pomiarze bez udziału lampy, a dopiero przed samym zrobieniem zdjęcia na przymkniętej przesłonie lampa wysyła "przedbłysk" i dostosowuje moc do prawidłowego doświetlenia kadru i z taką mocą jest doświetlany (tryb PTTL).

Tak to działa.
Brakuje jakiegoś AI światłomierza które by brało poprawkę na to że jest lampa. czasem szkoda, czasem nie.

Jak widzę masz Tamrony i to własnie one mogą być źródłem niekompatybilności (a nie k-5 i af-540). Kilka niesystemowych obiektywów na k-5 się wykładało.
Moja teoria jest taka, że k-5 bierze pod uwagę jakiś parametry w obiektywie, które wcześniej nie były znaczące (a więc ludzie robiący reverse-enginiering nie wiedzieli co wpisać)

-----------------
Dla tych co myślą że parametry aparatu są OK i lampa powinna dać radę, proponuje prosty test: lampe przełączyć na M i dać minimum mocy (1/64 dla 540), jak fotka jest ok, to szukać problemu w lampie, jak prześwietlone no to wiadomo że jednak nie daje rady.

Artiip napisał/a:

Jak widzę masz Tamrony i to własnie one mogą być źródłem niekompatybilności (a nie k-5 i af-540).

Mam też Pentaxa F50 1.7 i na nim też lampa przepala, jak już wspominałem z tą lampą i tym tamronem używałem K10 i nie było problemów.

Cytat

Dla tych co myślą że parametry aparatu są OK i lampa powinna dać radę, proponuje prosty test: lampe przełączyć na M i dać minimum mocy (1/64 dla 540), jak fotka jest ok, to szukać problemu w lampie, jak prześwietlone no to wiadomo że jednak nie daje rady.

Taki test to ja zrobiłem przed wysłaniem do serwisu, żeby nie wyjść na idiote.
Lampy bym się nie czepiał (z k10 było ok) zostaje więc jakiś algorytm przeliczania zapotrzebowania na światło z lampy w K5

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Zdano chyba masz rację - muszę się dać namówić.

piotrox  Dołączył: 30 Sty 2010
mam takie pytanko czy jest jakiś program do przeglądania zdjęć który odczytuje wartości EV ustawień lampy blyskowej

znalazłem takie coś http://www.pentaxforums.c...ax-flashes.html
ktoś się nie bał i próbował?

gocha8  Dołączyła: 09 Gru 2009
przepalenia + problem z przedbłyskiem w K-5
Witam, mam pytanie. Czy ktoś może wie jak sobie poradzić z przedbłyskiem zarówno w lampie wbudowanej jak i zewnętrznej. Czy można zmienić w aparacie ustawienia żeby błysk następował w momencie naciśnięcia spustu migawki? Właśnie testowałam Pentaxa K-30 i nie ma takiego problemu. Błysk występuje w momencie naciśniecia spustu migawki a u mnie w K-5 muszę czekać najpierw na przedbłysk i normalny błysk. Proszę o radę. Pozdrawiam. Gosia

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przedbłysk jest w obydwu aparatach.
Czy przypadkiem nie masz włączonej redukcji czerwonych oczu? Jeżeli tak to wyłącz.

gocha8  Dołączyła: 09 Gru 2009
Witam,
bardzo dziękuję za pomoc, tak, miałam ustawioną redukcję czerwonych oczu, już wszystko działa ok:) pozdrawiam!

Skocz do: