czach  Dołączył: 19 Sty 2008
Nokia 808...
ehlo,

... aby robić zdjęcia 5 megapikseli. ;-)

http://www.nokia.com/pl-pl/produkty/telefony/808/

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Wygląda to interesująco:
  • 35mm equivalent focal length: 26mm, 16:9 | 28mm, 4:3
  • F-number: f/2.4
  • Optical format: 1/1.2”
  • Pixel Size: 1.4 microns
  • Crop factor: 3.5
W sumie lepiej niż Pentax Q :evilsmile:

LDevil napisał/a:
Wygląda to interesująco
W sumie lepiej niż Pentax Q :evilsmile:

Tutaj zdjęcia zrobione Nokią.
http://technologie.gazeta...41745.html?i=11

tajny  Dołączył: 18 Lis 2011
Sam pomysł jest niezły. Tylko rozbija się o ten 'zum optyczny'.
Czyli wycinanie coraz mniejszych kawałków matrycy, aż zostaje paznokietek.

Druga rzecz - małych aparatów jest całkiem sporo, a prawdopodobnie wszystkie kilka razy tańsze od tej nokii. (Chyba że będą dawać za złotówkę ;)

Swoją drogą przy fotce #15 spociły mi się łapy.

tajny napisał/a:
Sam pomysł jest niezły. Tylko rozbija się o ten 'zum optyczny'.
Czyli wycinanie coraz mniejszych kawałków matrycy, aż zostaje paznokietek.

http://mynokiablog.com/20...in-and-enhance/

w linku plik .zip

w nim zdjęcie. dane z exif:
Filename - 2012-02-22-277.jpg
Make - Nokia
Model - 808 PureView
ExposureTime - 1/163.7 seconds
ISOSpeedRatings - 58
FocalLength - 8.02 mm
ExifImageWidth - 7728
ExifImageHeight - 4354

jest też zdjęcie 7152x5368

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Nokii nie wychodzi ostatnio z telefonami,to sie przerzuciła na aparaty z funkcją dzwonienia :mrgreen:

tajny napisał/a:
Swoją drogą przy fotce #15 spociły mi się łapy.

To zdjęcie jest w rozdzielczości 5368x7152 na stronce, którą podałem wcześniej. ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ech, tylko dlaczego to jest z Symbianem :roll: . Prawie jak u Pentaksa - strzał w stopę :-P

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jakiś czas temu oglądałem zdjęcia z firmowej imprezy plenerowej robione jakimś tam kompaktem Canona i Nokią N8 no i nie myślałem, ze to kiedyś to powiem, ale te z telefonu były naprawdę dużo lepsze. Większa (fizycznie) matryca + stałka dały sobie świetnie radę.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
piotrecius napisał/a:
Ech, tylko dlaczego to jest z Symbianem :roll: . Prawie jak u Pentaksa - strzał w stopę :-P
A co złego jest w tym że jest tam symbian? To że telefon działa jak telefon a nie coś co służy do wszystkiego czyli do niczego? Miałem HTC HD2 z WM to jedno co mogę powiedzieć o tym sprzęcie to to że na pewno nie jest to telefon tylko zabawka z funkcją dzwonienia. W tej chwili posiadam Samsunga Galaxy S2 z Androidem i owszem funkcja telefonu została zdecydowanie poprawiona ale w dalszym ciągu jest to bardziej zabawka niż telefon, jest to krok milowy w stosunku do WM ale w dalszym ciągu uważam że poczciwy symbian miał mnóstwo plusów. Co do Apple się nie wypowiem bo nie wiem nie posiadałem.

Ojciec miał dwa telefony z Symbianem (obydwa produkcji Nokii) i regularnie pojawiały się rozmaite błędy, które sprawiały, że na telefonach nie można było polegać (i nie mam tu na myśli jakichś fikuśnych aplikacji ale to do czego telefon biznesowy w głównej mierze służy - rozmowy, terminarz, kontakty).

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Tedo posta pisze z Nokii C7, w ktorej to od 2 tygodni siedzi Symbian Bella. Wczesniej byla Ana, a wczesniej coss co bylo przed Ana ;-) System praktycznie jak android juz wtej chwili. U mnie chodzi szybko i stabilnie. Jednie co obecnienpo zmianie softu mam na minus ? Bierze wiecej pradu i bateria siada szybciej, przy takim samym uzytkowaniu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
piotrecius napisał/a:
miał dwa telefony z Symbianem (obydwa produkcji Nokii) i regularnie pojawiały się rozmaite błędy

Na podstawie dwóch egzemplarzy nie można oceniać systemu :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
piotrecius, nie ma reguły ja mam telefon z androidem i budzik mi potrafi czasem nie zadzwonić albo się spóźnić, czasem dzwoni dopiero kiedy sam się obudzę i "wybudzę" z trybu przygaszenia. Z kolei na samsungu z badą nie było żadnych problemów.

kunasagobi  Dołączył: 16 Maj 2010
Mam Nokię N8 z Symbianem Bell - jestem naprawdę zadowolony, najwięcej z bezproblemowej synchronizacji telefonu z Outlook'iem - kontakty, kalendarz itd. Moje zadowolenie pewnie wynika z tego, że nie jestem miłośnikiem zagłębiania się w system operacyjny czegokolwiek - albo działa bezproblemowo albo nie działa. Po prawie roku intensywnego użytkowania moge stwierdzi, że działa - nigdy sie nie zawiesił, działają wszystkie zainstalowane aplikacje, nawigacja prawie jak w samochodzie no i ten aparat - moja czteroletnia córka uwielbia nim robić zdjęcia :-D

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
piotrecius napisał/a:
Ojciec miał dwa telefony z Symbianem (obydwa produkcji Nokii) i regularnie pojawiały się rozmaite błędy, które sprawiały, że na telefonach nie można było polegać (i nie mam tu na myśli jakichś fikuśnych aplikacji ale to do czego telefon biznesowy w głównej mierze służy - rozmowy, terminarz, kontakty).
Jesteś antyfanem Symbian po prostu :) A te dwa telefony "z rozmaitymi błędami", to jakaś pomyłka, bo te którymi ja się bawiłem jakoś "rozmaitych błędów" nie generowały (a może Twój ojciec po prostu "generował błędy" na tych telefonach, co mi się teraz wydaje niemal pewne). Z resztą ja mam jeden i nie narzekam ... mój kolejny to będzie też pewnie Symbian, bo bardziej mu ufam niż np. Androidowi .

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Śpieszmy sie kupować Symbiana, tak szybko odchodzi ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: Nokia 808...
czach napisał/a:
ehlo,

... aby robić zdjęcia 5 megapikseli. ;-)

http://www.nokia.com/pl-pl/produkty/telefony/808/
Zdjęcia mają ponad 30 Mpix, bo je widziałem (i jakość jest zadziwiająco dobra) ... nie powielaj więc bzdur o rzekomych 5 ;)

Re: Nokia 808...
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Zdjęcia mają ponad 30 Mpix, bo je widziałem (i jakość jest zadziwiająco dobra) ... nie powielaj więc bzdur o rzekomych 5 ;)

Przeczytaj wątek do końca a później odpowiadaj, dobrze? :-)

Kuzyn Mygosi napisał/a:
a może Twój ojciec po prostu "generował błędy" na tych telefonach, co mi się teraz wydaje niemal pewne

Skoro tak sądzisz to z pewnością nie mogło być inaczej.

Kuzyn Mygosi napisał/a:
A te dwa telefony "z rozmaitymi błędami", to jakaś pomyłka

Też jestem tego zdania - ewidentna pomyłka - więcej czasu spędziły w serwisach niż w rzeczywistym użytkowaniu. Serwis w końcu sam się poddał i wymienił na nowe.

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jesteś antyfanem Symbian po prostu :)

Może aktualne wersje Symbiana nie są złe ale na podstawie doświadczeń z tymi w Nokiach 6600 i E52 nie przekonam się do nich łatwo.

Z mojej strony EOT

Skocz do: