Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
plwk, Popatrz na tytuł wątku.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zobacz na pierwsze strony i poszukaj tak sampli ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No i mamy w ten sposób dwa wątki o tym samym tytule, zdecydowanie różniące się treścią.

MichałD  Dołączył: 12 Sty 2008
Od pewnego czasu miałem problemy z 55-300 - początkowo sporadycznie, od jesieni coraz częściej aparat przestawał widzieć obiektyw i prosił o podanie ogniskowej obiektywu i nie ustawiał przesłony. Czasem pomagało wyłączenie, czasem zdjęcie obiektywu, przetarcie styków itp.
Dziś rozkręciłem obiektyw i co się okazało:
1.
odpadły dwa kawałki plastyku koło przekładni napędu AF, jednak trzymały je śrubki i nie powpadały do środka.
Większy dało się z trudem przykleić (tworzywo ciężki do klejenia), drugiego bardzo cienkiego i ciężko dostępnego wkleić nie dałem rady.

2.
odkleiła i przesunęła się z jednej strony taśma na której opierają się sprężynki styków bagnetu i to chyba była główna przyczyna problemów z obiektywem.

Zdjęcie rozkręconego 55-300

Całość po złożeniu funkcjonuje :)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
MichałD napisał/a:
Całość po złożeniu funkcjonuje :)

Wot - maładiec! :evilsmile:

To mi się podoba w pentaksiarzach. Ich nie jest w stanie nic załamać.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Z ciekawości. Jak długo miałeś obiektyw? Jakoś specjalnie rzucałeś nim o ścianę?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
O, dzięki, teraz już wiem po co są te dziwne blaszki, u ciebie złote. Bo kompletnie mi nie pasowały do niczego, a teraz mogę podjąć próbę reanimacji FA 80-320.

Obiektyw mam od lipca 08r. nie mam w zwyczaju i nie stać mnie na rzucanie sprzętem o ścianę.
Fakt że sporo jeździłem z nim na rowerze, czy tez nosiłem w plecaku, ale żeby był jakoś specjalnie narażony na uszkodzenia mowy nie ma.

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
MichałD napisał/a:
Obiektyw mam od lipca 08r. nie mam w zwyczaju i nie stać mnie na rzucanie sprzętem o ścianę.
Fakt że sporo jeździłem z nim na rowerze, czy tez nosiłem w plecaku, ale żeby był jakoś specjalnie narażony na uszkodzenia mowy nie ma.

Podsumowując - zepsuł się nie wiadomo kiedy i czemu?
Pzdr.

Zgadza się - nie wiadomo kiedy, ponieważ nie było to na zasadzie ciach i nie działa, tylko objawy uszkodzenia stopniowo się nasilały. Zapewne w skutek przesuwania się niedoklejonej taśmy. Natomiast uszkodzenie mechaniczne nie miało wpływu na pracę AF - może te elementy były "źle" zaprojektowane (zbyt mała grubość, lub zły rodzaj tworzywa), a może to działanie mające skrócić żywot sprzętu, a może gdzieś uderzyłem obiektywem, a może .... a może ...
Obiektyw był użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, nie pierwsza i nie ostatnia rzecz która ulega uszkodzeniu dużo wcześniej niż podobne ale wykonane kilkadziesiąt/kilkanaście lat temu.

idzi  Dołączył: 24 Paź 2010
A gdzie sample?

Arclight  Dołączył: 29 Maj 2008
Wrzucę parę sampli jednocześnie opisując swój problem. Od jakiegoś czasu większość zdjęć przy 260 mm i f/8 ma nieostrą prawą stronę (będą ze dwa lata jak się zaczęło). Przy f/9 a nawet f/11 nieostrość jakby zanika, ale żylety nie ma. Tak się zastanawiam, czy to jakieś szkło się przesunęło czy może "ten typ tak ma".

Zastanawiam się nad oddaniem go do naprawy, niech się określą czy tak ma być czy to jednak wada.

Linki do sampli:

http://lgk.cal.pl/details.php?image_id=12657

http://lgk.cal.pl/details.php?image_id=12713

http://lgk.cal.pl/details.php?image_id=7609

Drogie Bravo, pomóż ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie uderzyłeś o coś szkłem?

Arclight  Dołączył: 29 Maj 2008
Nie dam sobie ręki uciąć, choć jeśli uderzyłem, to niezbyt mocno. Inna sprawa, że to pewnie nie ma dużego znaczenia, uderzenie to uderzenie.

kitzat  Dołączył: 19 Sie 2008
Odkopię nieco wątek.
Przymierzam się do zakupu dłuższego zooma.Początkowo planowałem zakup Sigmy 70-300 APO DG i byłem juz zdecydowany na zakup ale zacząłem grzebać na forum i jak to mówią, im głębiej w las tym ciemniej ;)
Mam teraz dylemat, ww Sigma czy Pentax 55-300?
Nowa Sigma - ok. 800 zł
Nowy Pentax - ok. 1350 zł
Używana Sigma - od ok. 500 zł
Używany Pentax - dawno nie widziałem.
Porównując ceny, różnica wynosi od 850 - 550 zł. Czy różnica pomiędzy wspomnianymi obiektywami jest warta takiej ceny? Samolotów nie focę, zwierzaka chętnie czasem ustrzelę, ale nie tak żebym specjalnie za nimi łaził i szukał. Obiektyw byłby raczej stosowany jako spacerzoom. Doradźcie, proszę bo głupawki już dostaję.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
jako spacerniak Pentax fajniejszy - docenisz 55mm na szerokim :idea:

Janz  Dołączył: 07 Mar 2011

Dodatkowo QSF też daje mały + dla Pentaxa, a poza tym niezbyt szybka i dość głośna wiertarka na minus, tak dla równowagi :-D .

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Też jestem zdania, że Pentax fajniejszy. Możliwość ręcznego doostrzenia (nie wiem, czy Sigma też to oferuje, ale chyba nie), bardzo dobra jakość obrazu w tej klasie obiektywu, bardzo małe aberracje chromatyczne. Nie bez znaczenia jest ogniskowa 55 na krótkim końcu, co już kolega powyżej napisał. Używki można trafić za jakieś 900 zł lub mniej.

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
testowałem jednocześnie na K-5 w słoneczny dzień:
1.Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro
AF o dziwo :shock: poruszał całym aparatem i czasami gubił się.
2.Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF)
3.Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Na początku chciałem też coś wybrać z 70-300 ale że jestem z natury leniwy 8-) i na spacerze,wycieczce itp nie chce mi się zmieniać obiektywów...wybrałem spacer zooma 18-200 Tamrona za 750 zł ponieważ jego AF nie pomylił się ani razu a Sigma pracowała podobnie, ale po co przepłacać 250 zł do niej,na początku zasugerowany testami na optycznych chciałem wziąć Sigmę 18-200 ale po spędzonej godzinie z obiektywami wybrałem tamrona 18-200 bo nie wiem jak oni to zrobili ale w jakości obrazka nie zauważyłem żadnych różnic (i jak tu wierzyć testom). Po za tym patrząc po zakupie na photozone.de tamron po względem MTF wyprzedza Sigmę.
Jak masz możliwość to podjedz do sklepu z aparatem i testuj na miejscu.

kitzat  Dołączył: 19 Sie 2008
JackDeJack napisał/a:
jako spacerniak Pentax fajniejszy - docenisz 55mm na szerokim
pentajar napisał/a:
Też jestem zdania, że Pentax fajniejszy.

Czytając opinie na forum wyciągnąłem podobne wnioski ;)
Pytanie tylko czy te 15 mm warte jest przeszło 500 zł?
Ale na to będę musiał chyba sobie sam odpowiedzieć :)

pentajar napisał/a:
Używki można trafić za jakieś 900 zł lub mniej.

Niestety nie udało mi się jeszcze trafić.

Skocz do: