Jarek Dabrowski napisał/a:Myślę (znowu!), że skoro GX-1S, to Pentax *ist DS2 z inną nalepką
- mam dziwne wrazenie ze przesadzasz i to mocno.....sp7foy napisał/a:Jeśli w Szajsunga da się wgrać soft od Pentaxa to oczywiście nie ma się co zastanawiać, ale może też być tak, że pewne fragmenty kodu (naprzykład odszumianie) moga nie być udostępnione poza własne produkty. A wtedy to jednak różnice mogą być kolosalne.
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Jarek Dabrowski napisał/a:Myślę (znowu!), że skoro GX-1S, to Pentax *ist DS2 z inną nalepką, a *ist DS2 różni się od *ist DS tylko wielkością LCD, to spokojnie możesz pooglądać RAWy z deesa+kit. Tak po prostu. Nie wierzę, że są jakieś różnice.
sp7foy napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:Myślę (znowu!), że skoro GX-1S, to Pentax *ist DS2 z inną nalepką
Ale czy soft jest też ten sam?
Bo fizycznie ten sam to dopiero połowa sukcesu.
Jeśli w Szajsunga da się wgrać soft od Pentaxa to oczywiście nie ma się co zastanawiać, ale może też być tak, że pewne fragmenty kodu (naprzykład odszumianie) moga nie być udostępnione poza własne produkty. A wtedy to jednak różnice mogą być kolosalne.
Jarek Dabrowski napisał/a:ak chcesz jakieś RAWy, może z jakichś konkretnych szkieł (listę masz w stopce) - to wal śmiało.
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
K100D, Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC, DA 18-55/3.5-5.6, FA 28-70/4, FA 50/1.7, F 80-200/4.7-5.6, M 50/1.7, M 135/3.5
NaiR napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:ak chcesz jakieś RAWy, może z jakichś konkretnych szkieł (listę masz w stopce) - to wal śmiało.
W takim razie ja bym bardzo prosił o rawy z tego szkła: F 70-210/4-5.6
Jarek Dabrowski napisał/a:Nie jesteś pierwszy, któy o to prosił - jestem przygotowany na to :
www.dojarek.com/tmp/70210.zip
W środku są cztery rawy (pef) ze skrajnych ogniskowych, na pełnej dziurze i przymknięte do 9 (chyba) - i trzy rawy (dng) ot tak, z wycieczki jakiejś - z warunków polowych. Te rawy testowe - to moja biblioteczka - odległość przedmiotowa mała, i zdjęcia z lampą.
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
K100D, Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC, DA 18-55/3.5-5.6, FA 28-70/4, FA 50/1.7, F 80-200/4.7-5.6, M 50/1.7, M 135/3.5
Fafniak napisał/a:- mam dziwne wrazenie ze przesadzasz i to mocno.....
NaiR napisał/a:szybko przejrzałem te rawy i muszę powiedzieć, że takie szkło w zupełności by mi wystarczyło, naprawdę jest ostre. Zacznę polowanie......
Jeszcze raz dzięki.
sp7foy napisał/a:A jak widze z dyskusji to nikt nie sprawdził czy można wgrać soft Pentaxa do Samsunga.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Jarek Dabrowski napisał/a:Jeśli tylko do cyfry - pomyśl o DA 50-200.
Tu masz znów moją biblioteczkę , będziesz mógł porównać do 70-210.
www.dojarek.com/tmp/50200.zip
Mniejsze, lżejsze - a jakość porównywalna. Tyle, że droższe trochę.
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
Jarek Dabrowski napisał/a:Jak chcesz jakieś RAWy, może z jakichś konkretnych szkieł (listę masz w stopce) - to wal śmiało.
dan napisał/a:
RAW-y z DA 12-24/4 bardzo chciałbym obejrzeć Najchętniej jakaś architektura lub/i pejzarze.
Czy jest jakaś tańsza (np. manualna) alternatywa dla tego szkła? Jesteś z niego zadowolony? Warte jest tych 600€?
Jarek Dabrowski napisał/a:
Zaczniemy od linka:
www.dojarek.com/tmp/1224.zip
W środku siedzi 6 x DNG, ale nie ma typowych pejzaży z drzewkami i łanami pszenicy, bo nie miałem w tym roku takich okazji.
Zapuść ssacza, i poczytaj co następuje:
[cut]
Teraz parę pomniejszonych obrazków:
http://www.dojarek.com/2april/
Wszystkie zdjęcia z 12-24, te z "c" w nazwie to cropy, reszta to pełne kadry. Exify na miejscu.
Cytat
Szkło jest zdecydowanie jednym z moich faworytów, inna sprawa, że mnie zawsze bardziej ciągnęło do szerokich kątów, niż do tele.
Cytat
O alternatywach już tutaj pisano, nie ma nic manualnego tak szerokiego - praktycznie masz jeszcze dwie możliwości: Sigma 10-20 DC na APS-C, albo pełnoklatkowa DG 12-24.
[cut]
Pytasz, czy jest wart 600€. Dla mnie tak - ale to jest subiektywne. Szczypałem się przed wydaniem takiej kasy chyba z miesiąc - bo nie przywykłem mieć obiektywu droższego niż samochód . W końcu kupiłem, i naprawdę nie żałuję.
| Samsung GX-1S | Nikon D300 | mała szklarnia | statyw GoldPhoto YH-324 | Kata 3N1-30