guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
tref napisał/a:
argawen napisał/a:
Jeżeli o mnie chodzi to wystarczyłoby mi:
DA 12-24/4, seria Limited FA*31,43,77
brawo! argawen, jesteś najlepszy [i szkła też przednie chcesz] :mrgreen:
argawen napisał/a:
oraz dwa nowe szkła 16-50/2.8 i 50-135/2.8 SDM. No, może jeszcze Sigma 100-300/4. Wsio.
hiehiehie i kumulację na koncie

a najśmieszniejsze jest to, że żeby kupić dokładnie te wszystkie szkła to wystarczyłby miesiąc (po cenach dolarowych) albo dwa (po cenach euro) na zmywaku w norwegii. albo na sprzątaniu ulic.albo roznoszeniu gazet. nie wspominając o tak dobrze płatnych pracach jak pakowanie rybek w pudełka.

dzisiejszy świat jest dziwnym miejscem:)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kurcze, to dobrze płacą na tych zmywakach w Norwegii, bo mi zgrubsza $4300 za szkła wymienione przez argawena wyszło... A ja głupi w Stanach siedzę po tyle godzin w biurze... I jeszcze w tym upale... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Kurcze, to dobrze płacą na tych zmywakach w Norwegii, bo mi zgrubsza $4300 za szkła wymienione przez argawena wyszło... A ja głupi w Stanach siedzę po tyle godzin w biurze... I jeszcze w tym upale... :mrgreen:

no minimalna stawka legalna to 120 kr czyli ca 60pln.
Norwegia to jest taka idealna wersja USA - są hamburgery jachty mustangi piękne i blond laski za to nie ma broni i przestępczości praktycznie

Eee tam... Przestępczość w Stanach jest przereklamowana... Blond laski zresztą też... :mrgreen:
Ale minimalna stawka ok.$20/h, to całkiem miło... A jak koszty życia?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
Norwegia to jest taka idealna wersja USA - są hamburgery jachty mustangi piękne i blond laski za to nie ma broni i przestępczości praktycznie
Za dużo telewizji oglądasz, guerilla.

Jarek Dabrowski napisał/a:
guerilla napisał/a:
Za dużo telewizji oglądasz, guerilla.

Panie, ja tam 2 miesiące siedziałem :)
tzn nie brzmi to zbyt szumnie, bo dwa miesiące to nie jest całe życie czy coś.
ale jednak. siedziałem i odkrywałem uroki życia norweskiego..

i wierz mi, norwegia wygląda jak usa- ale takie usa z telewizji - małe miasteczka, naprawdę małe , kilkuset mieszkańców naprzykład- i 3 supermarkety duże.i to jest centrum miast.i przed nimi stoją wielkie chryslery albo mustangi czy inne wielkie krowy amerykańskie odpicowane.

albo inna sprawa - norweg zaprasza mnei na kolację, facet pod 50siątke i mówi - zjemy narodowe danie - nie pamiętam już nazwy - ale to był hot dog tylko zamiast bułki był taki niby specjalny naleśnik..

i przykłady można by mnożyć, chodzi mi o nasiąknięcie kulturą amerykańską (wiem że mówię ogólnikami ale taka pora :)) ) -> jeden facet mi to tam tłumaczył nawet, że po wojnie USA pompowało pełno kasy w Norwegie i że aż do odkrycia złóż ropy właściwie czyli do lat 70/80 , a z forsą szło wszystko inne..

zresztą, u nich w TV podają jako newsy informacje o tych wszystkich amerykańskich celebiritis..

tak więc to co powiedziałem jest podparte czymś więcej niż oglądaniem telewizji :)

[ Dodano: 2007-07-01, 07:05 ]
jaad75 napisał/a:
Eee tam... Przestępczość w Stanach jest przereklamowana... Blond laski zresztą też... :mrgreen:
Ale minimalna stawka ok.$20/h, to całkiem miło... A jak koszty życia?

jak mieszkasz w namiocie - zerowe. mieszkania 2x tyle co w polsce albo więcej ,ale zazwyczaj dają ci zakwaterowanie wszędzie ,bo pełno miejsca a mało ludzi :)

a inne koszty życia - mniej więcej tak jak w niemczech (poza alkoholem)-> czyli z jednej strony wysokie ,a z drugiej - spokojnie za pół darmo można się żywić etc.i jednocześnie minimalna stawka wystarcza ci na wakacje na bahamah.

guerilla napisał/a:

i wierz mi, norwegia wygląda jak usa- ale takie usa z telewizji
No właśnie. Za dużo telewizji oglądasz. :)

guerilla napisał/a:

i wierz mi, norwegia wygląda jak usa- ale takie usa z telewizji
No właśnie. Za dużo telewizji oglądasz. :)

kiedy ja nie mam telewizora od prawie dwóch lat :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak coś zawsze czułem, że mi ta Norwegia by pasowała, to teraz już wiem dlaczego :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
w pełni zgadzam się z guerillą - Norwegia jest fantastyczna, skrojona na ludzką miarę, przyjazna, jej mieszkańcy ufni i sympatyczni (mieszkaliśmy z kumplami u faceta, który pewnego dnia, znając nas ledwie tydzień, zostawił nam klucze od swojego domu na wsi i wyjechał na parę dni do miasta), krajobrazy oszałamiające. Jedyny, ale dla mnie duży minus, to że prawie pół roku jest ciemno. I nie rekompensuje mi tego fakt, że już w maju noc trwa zaledwie 2 godziny, a później właściwie jej nie ma. :-/

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
jaad75 napisał/a:
... Blond laski zresztą też... :mrgreen:

A przeszywające spojrzeniem czarnowłose Wikingówne w Tromso ... poezja.

Myślałem, że w Skandynawii są tylko blondynki... :-)

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Norwegia jako bezpieczny kraj, to prawda. Ale ludzie sa nudni, malo gadaja, prawie milcza. A zachowanie ich w roznych sytauacjach, to u nas konczylo by sie conajmniej maly stempelek w dziob. Wiem to z opwiadan mojego syna, ktory mieszka juz 3 lata.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
PiotrB. napisał/a:
Ale ludzie sa nudni, malo gadaja, prawie milcza. A zachowanie ich w roznych sytauacjach, to u nas konczylo by sie conajmniej maly stempelek w dziob.

Moglbys to rozwinac?

PiotrB. napisał/a:
...Ale ludzie sa nudni, malo gadaja, prawie milcza. A zachowanie ich w roznych sytauacjach, to u nas konczylo by sie conajmniej maly stempelek w dziob...

To może ja też jestem Norwegiem, tylko nic o tym dotąd nie wiedziałem? :mrgreen:

PiotrB. napisał/a:
Ale ludzie sa nudni, malo gadaja, prawie milcza. A zachowanie ich w roznych sytauacjach, to u nas konczylo by sie conajmniej maly stempelek w dziob.
Nie wiem, o jakie zachowanie chodzi, ale to równie dobrze może świadczyć o nas, a nie o nich.

PiotrB. napisał/a:
Nie wiem, o jakie zachowanie chodzi, ale to równie dobrze może świadczyć o nas, a nie o nich.

z tym że są dosyć nudni to się zgodzę w 100% (ale oczywiście poznałem kilku rewelacyjnyc młodych ludzi którzy nudni nie byli).a zachowanie w róznych sytuacjach - to nie ma o czym mówić, w pewnych sytuacjach polak może dostać nóż w brzuch za swoje zachowanie w pewnych miejscach czy przebity dzidą. i tyle, różnice kulturowe, i ich zachowania nie możemy wartościować, za to możemy wartościować swoje względem ich. a to jednak na ich ulicach jest czysto a w nocy b.bezpiecznie, pijani mocno ludzie w nocy podchodzą czasami i się pytają czy w czymś ci nie pomóc bo wyglądasz jakbyś czegoś szukał. w polsce spróbuj podejść pijany do kogoś kto wygląda jakby czegoś szukał. maly stempelek to wtedy łut szczęścia może być.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
w polsce spróbuj podejść pijany do kogoś kto wygląda jakby czegoś szukał. maly stempelek to wtedy łut szczęścia może być.

:-D :-D :-D

( :shock: :-/ tak na serio )

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Pozwolę sobie na chwilkę wrócić do tematu wątku :)
Czy zna ktoś manualne szkiełko Pentaxa pod tytułem SMC P-A 80-200mm F4.7-5.6?

pozdrawiam
pawcio

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
czy ktos bardziej kumaty w przenoszeniu tematow moze przeniesc ta dyskusje (rozdzielic watki) do Hyde parku?

Skocz do: