rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Ale np na kicie 50-200 pokazuje F4,5?!? 8-) Po podpięciu TC + kit woła podania ogniskowej dla stabilizacji - nie wiem czy powinien wołać, przecież są styki - o co biega :roll: Jak wklepię 400 teoretycznie SR powinien dobrze działeć, ale za ciemno było i nie sprawdzałem B)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rey napisał/a:
Po podpięciu TC + kit woła podania ogniskowej dla stabilizacji - nie wiem czy powinien wołać, przecież są styki - o co biega
widocznie nie wszystkie ;-)
ważne żeby dobrze naświetlało

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
nemo napisał/a:
Swoją drogą ciekawe co na to stabilizacja :->
Wtedy stabilizacja źle działa gdyż aby działać poprawnie wymaga poprawnej ogniskowej. Sprawdzone i przetestowane.

rey napisał/a:
Ale np na kicie 50-200 pokazuje F4,5?!? 8-)
Jesteś pewny że to tylko styki? Rozbierałeś? A napęd AFa czyli śrubokręt jest wprost czy przez przekładnię?

rey napisał/a:
Po podpięciu TC + kit woła podania ogniskowej dla stabilizacji - nie wiem czy powinien wołać, przecież są styki - o co biega :roll: Jak wklepię 400 teoretycznie SR powinien dobrze działeć, ale za ciemno było i nie sprawdzałem B)
Tak jak pisałem wyżej. Stabilizacja będzie działać poprawnie tylko przy jednej ogniskowej - tej właściwej.

opiszon napisał/a:
ważne żeby dobrze naświetlało

nie naświetla :roll:

ZbyszekB napisał/a:
Jesteś pewny że to tylko styki? Rozbierałeś? A napęd AFa czyli śrubokręt jest wprost czy przez przekładnię?

Nie chcę nic rozbierać - narazie ;-) To TC bez napędu AF, widzę tylko, że są styki, dlatego dziwi mnie to F4,5 gdy kit ma przy 200mm F5,6 8-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
rey, jest jeszcze popychacz przysłony, pewnie coś nie bangla...

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
To taki rozjaśniający TC :-)
Ja bym go rozebrał żeby sprawdzić jak to robi :-P

Ewidentnie ma problem ze stykami, najpierw je przeczyść, odtłuść. Jak to nic nie da to bym rozebrał, ale po to żeby sprawdzić co jest zepsute (gdzie jest przerwa).

[ Dodano: 2012-03-08, 23:09 ]
No właśnie, co znaczy:
rey napisał/a:
nie naświetla :roll:

mógłbyś to sprecyzować.

Acetonem też można przejechać te styki? Pytam, bo ostatnio zepsułem pióro parkera, nie chciało pisać po kilkuletnim leżakowaniu - rozpuścił się plastik pod stalówką :evilsmile:

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Polecam izopropanol.

Makler napisał/a:
mógłbyś to sprecyzować.

Jest nieprzewidywalnie 8-) Przy prawidłowej ekspozycji przepala, czasami niedoświetla :-P Bywa, że zamiast tego nieszczęsnego F4,5 widać kreski, jak na podpiętym manualu, może tutaj jest problem? 8-)

Ciekaw jestem jak by było po podpięciu do 80-200/2.8, nie chcę czegoś popsuć w tym szkle :roll: Jeżeli ostrość po lekkim przymknięciu była by przyzwoita, można by poszukać czegoś solidniejszego i z AF.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Raczej bym nie ryzykował. Aceton rozpuszcza niektóre tworzywa sztuczne, a styki mają izolację z tworzywa i może być jeszcze kilka elementów plastikowych w środku.
Najlepiej Izopropanol (IPA) lub czysty spirytus.

[ Dodano: 2012-03-08, 23:29 ]
rey napisał/a:
Czasami zamiast tego nieszczęsnego F4,5 widać kreski, jak na podpiętym manualu, może tutaj jest problem? 8-)

Może być, ale jak pisał nemo sprawdź jeszcze popychacz przysłony, może się zacina, jest pokrzywiony itp.
Tak czy inaczej ze stykami jest ewidentny problem, od tego bym zaczął i tak je trzeba zrobić.

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
Może mi ktoś powiedzieć czy adapter F 1.7x AF z DFA 100mm makro działa bez żadnych problemów i jak z jakością zdjęć ?

Skocz do: