BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Cytat
- można podłączyć kartę od eKonta, trzeba wyłącznie ustawić opcję na mLinii - minus to to, że nie można zdefiniować limitu (jak w kartach wirtualnych)
...
- w przypadku płatności to Bank dostarcza waluty, w związku z tym jest to kurs sprzedaży - tabela dla mBanku jest na jego głównej stronie, w linkach u dołu
- w Paypal jest możliwość podłączenia rachunku bankowego a nie karty - minusem jest to, że ewentualny wpływ środków na PP z konta to max dwa dni (w praktyce 24 godziny), przy kartach jest to transakcja natychmiastowa

Jak już chcesz coś wtrącać, to wtrącaj zgodnie z prawdą.
Karty z mBanku dołączane do ekonta można podłączyć i TRZEBA ustawić limity na tych kartach, żeby w ogóle można było z nich korzystać.
Kurs mBanku , po którym przeliczają to kurs średni. Po takim przeliczyli mi dwie transakcje.
Do Paypala podłączasz KARTĘ w celu zweryfikowania Twojej osoby.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
Doszczegóławiając:
- Limity na kartę debetową do rachunku eKonto masz zdefiniowane na samym początku (limit dzienny wypłat, miesięczny wypłat, itd.), przy aktywacji karty - by z niej skorzystać, wystarczy podpiąć otrzymaną kartę do konta, a limity możesz modyfikować wg uznania. Inaczej ma się sprawa z eKartą, gdzie rzeczywiście należy zdefiniować limit. Zgodnie z informacją w mPunkcie, procedura użytkowania karty debetowej z delfinkiem celem płatności za etransakcje, obejmuje wyłącznie telefon do mLinii w celu aktywacji możliwości dokonywania transakcji internetowych.
- kurs mBanku po którym przeliczają to KURS SPRZEDAŻY. A w celu doszczegółowienia i wskazania "prawdy", cytat ze stosownego regulaminu (rozdz. 5 par. 126 ust. 1)
Kwoty wszystkich transakcji dokonanych przy u'yciu karty w walucie innej ni' waluta rachunku przeliczane sa przez Organizacje Płatnicza na walute rozliczeniowa po kursie stosowanym przez dana Organizacje Płatnicza. Przeliczone na walute rozliczeniowa

kwoty transakcji sa nastepnie przeliczane na walute rachunku po kursie sprzeda'y dewiz obowiazujacym w mBanku w dniu rozliczenia transakcji.

(Bank to nie instytucja charytatywna, na czymś zarabiać musi, tym bardziej, że walutę Tobie daną musi sam kupić na rynku - myślisz że dostarczy ją Tobie ze stratą?)
- do PP podłączasz kartę lub rachunek - nie masz obowiązku podłączenia karty. Ja wybrałem drugie rozwiązanie i nie mam takich problemów - jestem pozytywnie zweryfikowany i nie tracę tyle na przewalutowaniach, pomimo prowizji PP.
Jedyne zakłamanie z mojej strony, jakie nastąpiło, to prowizja za przewalutowanie w mBanku - jest naliczana wyłącznie na transakcje KARTĄ KREDYTOWĄ w walucie innej niż waluta rozliczeniowa karty lub rachunku i wynosi 2% zgodnie z tabelą opłat i prowizji.

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Czy jeśli konto PayPal mam na imię/nazwisko JAN KOWALSKI a konto bankowe na JAN STANISŁAW KOWALSKI (oczywiście przykładowo) to da radę przelać z konta bankowego (oczywiście zweryfikowanego) kasę na moje konto PayPal? Czy musi być dokładnie co do joty to samo imię i nazwisko? Jedyna różnica to drugie imię w bankowym.

Pytam bo zmiana danych na PayPalu to kwestia wysłania kopii dowodu osobistego albo po prostu założenie drugiego konta a to niepotrzebny zachód...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Taka sytuacja...

Chcę komuś w USA przesłać kasę. Oczywistym jest, że ten ktoś chce otrzymac w dolacach :-)
Natomiast mi chce ściągnąć z konta plny [wiadomo].

No i teraz:

- czy paypal sobie automatycznie to przewalutuje?
Bo na razie przed wysłaniem mi pisze, że płacę tyle i tyle plnów, a dana osoba otrzyma tyle i tyle plnów.

Nie wiem czy się jasno wyraziłam.

chociaz może szukam dziury w całym, bo logicznycm jest, że jeśli tamta osoba ma konto w banku [i w paypalu też] w dolarach,t o nie może otrzymać złotówek, prawda?
No ale świat nie jest logiczny... :roll: :roll: :roll:

jaceek81  Dołączył: 19 Paź 2010
Paypal automatycznie to przewalutowywuje. Wpłacasz na konto w pln, a potem zmieniasz walute na dolce i masz w dolcach.
Dajesz konwerter walut, wybierasz Dolce, a potem ustaw jako podstawowy i gotowe. Pamiętaj, że przeliczy Ci po odpowiednim kursie.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ooo! Znalazłam :) Oki! Dzieki :)

Skocz do: