_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
[lampa] GX-20 + Metz 40MZ-1i + SCA3701
Wszystko działa super, lampa "widzi" wszystkie ustawienia body tzn.: przysłonę, ogniskową (działa zoom), ISO.
Wiem, że kostka powinna być SCA3702 M2 ale przecież parametry przenoszone automatycznie na lampę.
Problem - nie działa korekta siły błysku przy palniku podniesionym do góry (zwiększenie przysłony na lampie nic nie zmienia, przysłona na lampie wtedy pulsuje). Na wprost jest OK, przysłona na lampie pulsuje.
Przy SCA jednopinowym korekta działa również przy palniku do góry, oczywiście po uprzednim ręcznym wprowadzeniu parametrów.
Dlaczego tak się dzieje?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ja mam takie pytanie: nie działa tylko korekta "in plus" czy także "in minus"? Jeśli tylko "in plus" to może na zadanych parametrach nie jest w stanie mocniej błysnąć (przy dany ISO i przysłonie na zadaną odległość i palnik w sufit), a jeśli korekta "in minus" też nie działa, to nie wiem..

Nie działa...
Zresztą, gdyby był to problem braku mocy to przy jednopinowej kostce też by nie działało a działa...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Przyjrzyj się dokładnie temu SCA po zdjęciu z lampy, może ma jakąś ścieżkę wytartą i brak mu kontaktu.

piotr_luk, - to dlaczego działa z palnikiem na wprost?

jareczek342  Dołączył: 30 Mar 2012
Cześć, podepnę się pod Twój temat- czy udało się Tobie /lub innemu forumowiczu:)/ uzyskać synchronizację na drugą kurtynę? Chodzi mi oczywiście o konfigurację GX20 i Metz44.
Kupiłem tą lampkę kilka dni temu i ciągle nie udało mi się zmusić jej do współpracy w tym trybie. Za każdym razem lampa "strzela" na początku czasu naświetlania.

Pozdrawiam
Jarek

Skocz do: