kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
OK, to liczbaPozycji powinna byc prywatna - sama zmienna, zeby ukryc.
Jezeli juz musza byc tablice to dodaj cos zeby zwrocilo tez cala tablice, bo takie caly czas zczytywanie w petli 'odczytaj' jest trudne w uzyciu.

Poza tym pomysl co sie stanie jak ktos wlasnie jedzie petla a druki ktos w miedzyczasie zrobi usun i wywali cos w srodku. Dlatego w tych przypadkach najlepiej nie miec metod modyfikacyjnych (po co komu wywalac logi bledow, o tym powinien decydowac sam dziennik (np trzymac tylko 100 ostatnich)), a jezeli juz koniecznie chcesz miec, to zwracac cala liste, kopie ktora zawsze da sie bezpiecznie przeczytac, albo jakis obiekt ktorym mozna sobie bezpiecznie przeiterowac - przejsc przez wszystkie. Albo moze obslugiwac jakies wyjatki przy modyfikacjach?

Jezeli chodzi o to zeby moc wypisac, to raczej metoda ktora przyjmuje cos na co mozna wypisac i do tego czegos wypisuje a nie uzywanie dziennika jak przykrywki pod tablice ktora dodatkowo nie jest bezpieczna przy wiekszej liczbie watkow.

Dodatkowo moge wspomniec, ze przydaloby sie pokazac, ze metoda getInstance() jest "zsynchronizowana", to znaczy tylko 1 watek musi miec prawo ja wywolac w tym samym czasie, zeby juz sie nie wymadrzac ze zaleznie od jezyka trzeba by tez nadpisac metody klonujace dostepne standardowo na obiektach, ale to drobnostka :)

Wszystko zalezy od tego jak ten dziennik ma zostac zastosowany, bo jezeli poprawisz liczbe pozycji na atrybut prywatny to bedzie to jakis singleton, tylko jezeli chodzi o implementacje dziennika to moim zdaniem nie jest fajnie.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
opiszon napisał/a:
dlaczego nie lista ?
Listy są dla leszczy, tablice dla diehardów :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to krakowskim targiem - wektor ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jasiek - masz już swój własny wątek, więc nie zakładaj pierdyliarda nowych i nie rób bałaganu na forum [większego niż jest].

Jako naprawdę stary forumowicz powinieneś wiedzieć jak "odświeżać" stary wątek w sytuacji gdy jesteś autorem ostatniego posta.
Jeśli nie wiesz - poszukaj. Było omawiane kilka razy.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
mygosia, osobiście gdyby napisał w tym wątku, to bym pewnie zupełnie nie zwrócił uwagi na jego post :-P

Jasiek Matacz napisał/a:
P.S I tak bym prosił o usunięcie tematu bo magister z Inżynierii Programowania jest na tym forum i mimo że go bardzo lubię wolałbym by się nie dowiedział że miałem z tym zadaniem problemy ;-)

no ej, to nie trzeba było zakładać tematu - przecież i tak w szybkich pytaniach by wisiał przez jakiś czas :roll:

spróbować samemu rozwiązać problem :?:

wiem wiem - na studiach nie ma na to czasu ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Pozdrawiamy Pana Inżyniera ;)

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Jasiek Matacz napisał/a:

Ale korzystając ze sposobności bardzo bym chciał pozdrowić pana magistra Tomasza

Dziękuję za pozdrowienia.
I po co ja się przyznawałem, tak to bym mógł działać z ukrycia ;-)

Tak btw żeby projekt był na 5, obrazki powinny zostać zrobione Pentaxem :evilsmile:

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Ekstra punkty IMO powinny być tylko za fotki z Pentaksa. Bo widać, że student się starał, wałczył z koralikami na matrycy, złym balansem bieli w świetle żarowym, drogimi obiektywami, autofokusem do bani, brakiem legendarnej plastyki no i cyfrowej pełnej klatki w systemie. Student, który poradził sobie ze wszystkimi tymi ograniczeniami dowodzi swojej kreatywności i konsekwencji w dążeniu do celu - z definicji myślę czwóreczka musi być. Na piątkę dynamiczne zdjęcie makro zrobione dużym formatem :-D

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
I taki opis powinien znaleźć się we wnioskach ;)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
Co byście proponowali zmienić?
Masz swój wątek.

wyżyję się w tym wątku

p$%%^@%@$%@ xquery i jego p@#@^#%^@$%!@# brak możliwości modyfikowania zmiennych

:evil:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Nie znam sie na programowaniu, ale kiedys mialem te same odczucia do zmiennych jednorazowego uzytku w Apache Ant. Okazalo sie, ze nie bylem jedyny i ktos dopisal zmienna zmienna do Anta i udostepnil w pakiecie Ant Conntrib. Gdy to odkrylem to bylo jak powiew bryzy :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
brak możliwości modyfikowania zmiennych
To może chociaż stałe można modyfikować?

Jarek Dabrowski, o dziwo - nie ;-)

chciałem napisać "stałe" zamiast "zmienne", ale skoro wszyscy używają dla tego tworu nazwy "variable" 8-)

chyba udało mi się to obejść, ale parser xquery będzie jęczał (3 zagnieżdżone fory i rycie po całym dokumencie)

moim problemem jest to, że mam strukturę dwupoziomową w której ilość elementów na 2gim poziomie określona jest licznikiem na 1szym poziomie

coś w tym stylu:

<ilosc>1</ilosc>
<ilosc>2</ilosc>
<ilosc>3</ilosc>
<el>a</el>
<el>b</el>
<el>c</el>
<el>d</el>
<el>e</el>
<el>f</el>

i muszę osiągnąć

<element>
<wartosc>a</wartosc>
</element>
<element>
<wartosc>b</wartosc>
<wartosc>c</wartosc>
</element>
<element>
<wartosc>d</wartosc>
<wartosc>e</wartosc>
<wartosc>f</wartosc>
</element>

niby proste - ale nie mając zmiennych, to się dżudo robi ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie jestem programistą, chciałem tylko zapytać o jedno...
opiszon napisał/a:
p$%%^@%@$%@

To fragment kodu czy wyraz frustracji? :mrgreen:

PiotrR napisał/a:
To fragment kodu czy wyraz frustracji?

wyrażenie regularne ;-)

magia się wydarzyła krótki czas po moim poście, za pół godziny idę świętować sukces przy pomocy pizzy :-P

Skocz do: