Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
MKw, -no to znaczy ze moje maile "zepusly" mi mozliwosc licytaji u tego ebayowca

Leoman  Dołączył: 19 Kwi 2006
dasza77, gdzie sie logowales na polskim czy niemieckim.
Ja logowalem sie na niemieckim dostalem list z niemiec od ebaya . Moze jesli jestes zalogowany na polskim zadaja od ciebie jakiejs dodatkowej gwarancji?
Zaloguj sie odpoczatku na niemieckiej stronie moze to pomoze.
L

Pemigan  Dołączył: 24 Cze 2006
dasza77 ja tam sie do konca nie znam, ale majac e-konto w mbanku mozna poprosic telefonicznie o e-karte ( karta ktora jest uznawana przez pay pal ), ta karta mozesz sie poslugiwac jak karta kredytowa przy placeniu przez net lub telefon. Nie mozesz placic nia w sklepach natomiast.

Co ciekawe jest podwojnie bezpieczna a nawet potrojnie. Poza normalnymi zabezpieczeniami jakie to karty kredytowe maja ona posiada jakby wlasna kieszen na pieniadze. Przelewasz przez net z konta wlasnego na ta karte pieniazki i placisz z tej puli na karcie a nie z calego konta. W dodatku mozesz nalozyc limity na karte co do platnosci. Ta karta mozesz zaplacic poprzez pay pal, albo bezposrednio jak sie ciebie pytaja o numer karty kredytowej.

Widzialem tam wczesnie pytanie o clo i podatek. Podatek placimy oczywiscie ale taki jaki jest w miejscu zakupu towaru. W polsce 22% a w niemczech 16%. Trzeba zwracac uwage czy cena w sklepie podana ma tax incl. czyli czy juz posiada wliczony wlasciwy podatek!
W UE jest przeplyw swobodny dobr i towarow. Takie male okienko dla handlu wewnetrzengo. Kupujesz taniej w hiszpani i sprzedajesz w polsce itd.

Pozdr.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Pemigan napisał/a:
Nie mozesz placic nia w sklepach natomiast.

Nie wiem jak teraz, ale trzy lata temu można było :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
sp7foy napisał/a:
Nie wiem jak teraz, ale trzy lata temu można było :)

e-karta? przeciez to jest wirtualna Visa - ona nawet nie ma paska magnetycznego, wiec cos mi sie to nie widzi :P

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
l_uka napisał/a:
e-karta? przeciez to jest wirtualna Visa - ona nawet nie ma paska magnetycznego, wiec cos mi się to nie widzi :P

Wirtualna w nazwie.
Kredytowa też nie ma paska a można nią zapłacić.
Trzeba tylko ładnie się uśmiechnąć do pani, żeby wstukała cyferki, a jak pani chce się przypodobać to da się na kombinowanie z terminalem namówić. Natomiast w ciągu ostatnich lat sporo się zmieniło w obsłudze kart więc nie wiem jak to teraz wygląda.

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
sp7foy napisał/a:

:shock: Jeszcze takiej nie widzialem. Chyba ze Diners Club bo nigdy nie mialem to nie wiem.

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
MKw napisał/a:
sp7foy napisał/a:

:shock: Jeszcze takiej nie widzialem. Chyba ze Diners Club bo nigdy nie mialem to nie wiem.

Wypukla pod "zelasko"?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Chcę kupić płytę na ebayu (nie ze sklepu tylko z prywatnej kolekcji). Będzie ona wysłana z USA. Czeka mnie jakieś zatrzymanie na granicy za cło czy coś podobnego?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Na 99% nic sie nie stanie.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kupowałem płyty z muzyką z USA i absolutnie nic się nie działo.

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Mam takie pytanie. Chce kupić coś na ebay, ale wysyłka jest tylko do UK. Zapytałem sprzedawcy czy nie mógłby wysłać przedmiotu na adres znajomego w UK. Mój adres powiązany z paypalem i ebayem jest polski. Sprzedawca ma wątpliwości, czy nie straci przez to ochrony paypal i prosi o jakas podstawe w regulaminie. A tak bez szukania jest to możliwe?

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
kefa napisał/a:
Sprzedawca ma wątpliwości, czy nie straci przez to ochrony paypal i prosi o jakas podstawe w regulaminie. A tak bez szukania jest to możliwe?

Najprosciej poprosic znajomego o wylicytowanie przedmiotu...

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
straci powiedz żeby wysłał do polski edycja aukcji trwa 2 minuty

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kefa, mozesz dodac adres kolegi do ebaya/paypala i wyslac my "request total" z tym wlasnie adresem - wtedy wszystko powinno byc regulaminowo.

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Dziękuję za odpowiedzi. Każda z opcji jest rozwiązaniem i na pewno z którejś skorzystam.

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
Kupowałem i sprzedawałem na Ebayu-na całym świecie (oprócz Japonii).Płaciłem PayPal lub przelewem+.Nie miałem żadnych problemów,oprócz 1 sytuacji w której Grek chciał mnie oszukać.Przelew + jest kłopotliwy,bo banki biorą dużą prowizje i klient musi podać dokładne IBAN i SWIFT.Ale się da.
Uważać trzeba na każdej aukcji.Sprzęt jest - w mojej ocenie-w lepszym stanie niż na naszych aukcjach.Ale to zawsze jak się kupuje używane rzeczy.

Skocz do: