K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
elgreen napisał/a:Tym samym osiagniecie tego samego poziomu ostrosc/szum co prosto z puszki, nie jest mozliwe.
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Wlasnie caly problem polega na tym, zeby Lightroom dal rade i wygladalo to tak samo lub lepiej niz prosto z aparatu.JackDeJack napisał/a:Próbowałę używaś softu dołączonego do aparatu ?
Lightroom może mieć po prostu inne algorytmy wyostrzania ? A i ustawień sposobu wyostrzania jest tez kilka.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
elgreen napisał/a:W RAWie przy ogladaniu/wywolaniu w Lightroom
(wersja 4) juz przy delikatnym wyostrzeniu pojawiaja sie artefakty
Wykrzyknik u mnie mówi, że trzeba powiększenia 1:1 albo większego żeby zobaczyć efekty a pojawia się po zamknięciu małego okienka podglądu 1:1 nad suwakami.pool80 napisał/a:ps. No i niech ktos wyjasni ten wykrzyknik bo nie wiem.
Ten obszar zaczyna byc maskowany dopiero powyzej wartosci 50(przytrzumuje sie ALT przy 100% powiekszeniu), a tak na prawde trzeba pojechac do 100 zeby nie bylo tych artefaktow widac, takze maskowanie odpada. Poza tym, w aparacie nie ma maskowania - wyostrzany jest caly kadr.pool80 napisał/a:no to masz narzędzie MASK