Farin  Dołączył: 27 Sty 2009
Ładowarka popsuła aku?
Witam,
kupiłem ładowarkę Eneloop wraz z kompletem akumulatorów 4xAA. Pierwszy raz rozładowałem aku bez ładowania. Potem - po pierwszym ładowaniu okazało się, że coś krótko na nich popracowałem - dosłownie kilkanaście zdjęć. Postanowiłem więc naładować pozostałe 2 komplety aku - Energizery i Pentagramy nową ładowarką Eneloop. Cóż się okazało... Lustrzanka przestała wogóle się włączać na aku ładowanych tą ładowarką (miga ikona baterii na pomocniczym wyświetlaczu). Kompakcik chodzi kilka/kilkanaście zdjęć i też aku padają.

Próbowałem każdy z kompletów ładować na 2 innych ładowarkach i proces ładowania niby przebiega bez problemu - diody ładowania gasną po ok 15h, w trakcie ładowania są ciepłe - więc teoretycznie wszystko standardowo - niestety - aku się nie ładują - za każdym razem pojawia się ten sam problem - lustrzanka nie włącza się w ogóle - a kompakt chodzi kilka minut.

Cóż mogę zrobić z tym przypadkiem? Czy jest ratunek dla akku? to w sumie 12 sztuk więc;/ Do czasu ładowania w nowe ładowarce - Energizery i Pentagramy sprawowały się wzorowo.

Czy kupienie ładowarki BC-700 / BC-900 coś pomoże w obecnym stanie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

p.s. Dodam tylko, że zarówno lustrzanka jak i kompakt pracują normalnie na zwykłych bateriach alkalicznych - więc uszkodzenie aparatów raczej odpada.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Jaki prąd ładowania ma ta ładowarka ?
Bc 700 i podobne mają ten plus ,że pokazują "słabsze" aku,czasami mogą je też odratować,ale nie zawsze.
W twoim przypadku prąd może być zbyt mały i nie naładowuje,lub zbyt duży i aku dostały po pupie.
Może być też uszkodzony jeden kanał i jw.

Eneloopa (podejrzana o uszkodzenie aku) ma prąd ładowania 250mA dla (AA)
obecna, którą próbowałem znów ładować ma zmienny prąd 285-320mA (ładowałem 320) i tak samo - aku nie wykazują życia.

Próbowałem już ładować parami i zamiennie - bez skutku - zarówno w ładowarce Eneloop jak i każdej innej. Niby ładuje- niby są ciepłe, niby diody gasną po 12-15h a mimo to aku są rozładowane;/

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Farin, czy aby na pewno są to oryginalne eneloopy?

powalos napisał/a:
Farin, czy aby na pewno są to oryginalne eneloopy?

Czy są oryginalne - nie wiem jak to sprawdzić - ale kupiłem w komplecie z ładowarką - ładnie zapakowane w sklepie z poważniejszymi rzeczami jak latarki, scyzoryki itp. dobrych marek.

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Farin napisał/a:
Czy kupienie ładowarki BC-700 / BC-900 coś pomoże w obecnym stanie?

Porządna czterokanałwa ładowarka czeka Cię tak, czy inaczej, ze wskazaniem na BC700 - jest tańsza i w zupełności wystarczy.
Powody są opisane w wielu wątkach np.tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=40255
W wątku tym są skróty do innych miejsc w forum - warto poczytać.
Pozdrowienia Krzysztof

Dzięki - już przeglądam, choć przyznam, że o eneloopach i BC-700 ciągle coś tam doczytuję. Zastanawiam się czy ładowarka eneloop może mieć jakąś blokadę - że ładuje tylko Eneloopy a nie inne...?

[ Dodano: 2012-03-18, 10:17 ]
Chole..a coś jest nie tak. Używałem lustrzanki na zwykłe baterie. Pożyczyłem inną ładowarkę - ładowałem Pentagramy - lustrzanka na nich nie działa. Naładowałem Eneloopy - lustrzanka na początku pokazywała pełną baterię ale po 1-2s się wyłączała... Za 2-3 włączeniem działa bez problemu.
Kupię BC-700 żeby przetestować akku - jak okaże się że są ok - zacznę szukać serwisu Pentaxa.

Skocz do: