react  Dołączył: 25 Sty 2009
[K-7] Kręcenie filmów PENTAX K-7 - problem ?
Witam.
Zmagam się już z tym zjawiskiem jakiś czas i nie potrafię sobie poradzić.

Otóż gdy kręcę filmik pentaxem K-7 pojawiają się dziwne przejaśnienia obrazu oraz gdy jestem w pobliżu lamp bądź pada z nich światło pojawiają się dziwne pasy.
Dodam iż jest tak gdy mam ustawione F na auto i na manual, oraz przy każdym z balansów bieli.
Zamieszczam link do filmu na którym jest to ukazane.

Prześnienia i ściemnienie to gdzie nie jest tak jak by stałe światło tylko raz ciemniej raz jaśniej :-? , nie wiem jak to nazwać profesjonalnie dlatego proszę o pomoc, być może źle coś robię albo tak już po prostu jest naturalnie i tak ma być.

Z góry dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie sprawy.
Pozdrawiam

http://www.youtube.com/wa...feature=mh_lolz

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
przejaśnienia związane są z automatycznym dostosowywaniem ekspozycji

natomiast pasy - stawiam na to, że to efekt stroboskopowy związany z świetlówkami użytymi do oświetlenia pomieszczenia ;-)

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Co do pierwszego Opiszon wyjaśnił,co do drugiego dodam tylko tyle że po prostu "widzisz" częstotliwość sieci ;-)

A jak zlikwidować te pasy ?Przy świetlówkach ?

I czy jest możliwe zlikwidowanie automatycznej ekspozycji, by przejaśnień nie było ?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
AE-L przed wciśnięciem przycisku migawki(startu nagrywania) blokuje co ma blokować ;)

Ok, wstyd mi :oops: .

Dzięki

pozdrawiam ;-)

adeer  Dołączył: 01 Wrz 2011
A może ktoś z was podać najlepsze parametry dla nagrywania filmów i jak to ustawić? mam podobny problem, w K-R ale chyba parametry takie same ?

Skocz do: